Етерични Масла ползи

3 често срещани и опасни грешки с етеричните масла

грешки при употребата на етерични масла

Популярността на етеричните масла напоследък е безспорна. В доклад, публикуван в рамките на Green Mountain Outlook, се посочва, че пазарът на органични етерични масла ще продължи да бележи значителен ръст до 2021 г. [1]

Ароматерапевтите ще ви информират, че сигурната и правилна употреба на етерични масла може да осигури невероятни предимства. От релаксиращо спане до облекчаване на главоболието етеричните масла могат да бъдат мощни средства за подобряване на здравето.

Въпреки това, има сериозен резултат от тяхната популярност: недостатъчно образованост относно безопасността на етеричните масла и начина на използването им. Етеричните масла са изключително концентрирани растителни съединения, с които трябва да се борави внимателно и предпазливо.

За да сте сигурни, че вие и членовете на вашето семейство сте защитени, когато използвате етерични масла, не забравяйте да прегледате тези три опасни и често срещани заблуди за основните масла.

1. Използване на фоточувствителни масла, като сте изложени на слънчева светлина

На първи април 2017 г. във Facebook, в публикация от април 2017г., потребител на етерични масла публикува опасна и често срещана грешка, която бихте могли да допуснете, използвайки етерични масла. Етеричните масла са били нанесени директно върху кожата ѝ преди нейния урок по йога, без носещо масло или разреждане (ще обсъдим това след малко). След йога тя посетила солариум, за да се подготви за предстоящото си пътуване до Карибите.

Вследствие на солариума тя получила изгаряния трета и втора степен по китките, ръцете и шията. Изгарянето се е получило поради факта, че е нанесла фоточувствителни масла върху кожата си. Тя е била изложена на ултравиолетова радиация в солариум за тен.

Фоточувствителните, известни още като фототоксични, етерични масла (няколко от тях са изброени по-долу) обикновено съдържат фурокумарини, които могат да причинят сериозни изгаряния и да увеличат риска от рак на кожата при контакт с ултравиолетовите лъчи или слънцето. Ако сте сигурни, че ще бъдете на слънце, не забравяйте да не използвате тези продукти, специално предназначени да останат върху кожата, като кремове или лосиони за тяло.

Ако използвате продукти от типа „Направи си сам“, уверете се, че нивото на употреба в продукта, предназначен за употреба върху кожата, е в рамките на минималния процент на разреждане, определен от Международната асоциация за аромати (IFRA). Ако имате смеси от етерични масла, които са фототоксични, във вашите продукти за оставяне върху кожата намалете процента според необходимостта.

Няма ограничения за продуктите, които се отмиват, което означава, че течният или душ-гел за измиване на тялото не е толкова опасен. За да научите повече, можете да изтеглите тези стандарти от уебсайта на IFRA Останете на линия за публикация в блога за фоточувствителността!

Максималната препоръчителна употреба за някои от най-често използваните етерични масла, които са фоточувствителни, в продукти за оставяне на кожата е:

Завладяващо е да се знае, че етеричните масла от изразени цитрусови плодове – а не дестилираните с водна пара цитрусови масла, причиняват фоточувствителност. Фурокумарините са голям клас молекули, които не се изпаряват, така че не се пренасят чрез парата по време на дестилацията, обаче е вярно, че те са в състояние да се пренесат през чрез експресия. В повечето бутилки с етерични масла е обявено дали маслото е екструдирано или дестилирано с пара.

Не е ясно дали вашето масло е дестилирано или експресирано? Не забравяйте да избягвате всякаква пряка слънчева светлина или ултравиолетова светлина след нанасяне.

Имайте предвид, че абсолютите, както и екстрактите от въглероден диоксид (CO2 екстракти) най-вероятно са токсични поради това, че процесът на екстракция въвежда по-тежки и сложни молекули като фурокумарини.

2. Неправилно прилагане на етерични масла

Етеричните масла могат да се използват по многобройни начини. Те могат да се нанасят директно върху кожата, да се вдишват или да се консумират вътрешно. Всеки метод на прилагане има специфични предпазни мерки за сигурност.

Употреба върху кожата/топично

Някои масла могат да предизвикат дразнене, ако се използват в прекомерни количества. Ако сте изключително чувствителен човек (HSP), трябва да проведете тест върху кожата си, за да откриете евентуално дразнене, преди да използвате етерични масла. Винаги ги разреждайте по подходящ начин. (Вижте инструкциите за тестване на кожни пластири и процентите на разреждане по-долу).

Сърбежът от етерични масла е пряко следствие при контакт с маслото. Той е локализиран и не изисква наличието на имунна система. Когато дразнещото етерично масло бъде отстранено с маслена основа или мляко, което е пълномаслено (или минимум поне 2%) и кожата ще започне да се лекува. Възможно е да се прилага хладка или топла вода, но това не е толкова ефикасно, колкото маслата или млякото.

За хората, които имат крехка кожа, маслата могат да бъдат по-вредни, но други лица са в състояние да се справят със същото количество етерични масла без проблем.

Много етерични масла, като например изброените по-долу, биха могли да предизвикат раздразнения на лигавицата или кожата:

 • Дестилирана с водна пара кора от канела, както и листа Cinnamomum Zeylanicum (Blume)
 • Парна дестилация на карамфилови пъпки, листа, стъбло и Syzygium aromaticum (L.) (поради компонента евгенол, който е потенциално сенсибилизиращ и дразнещ)
 • Дестилирани с пара листа от лимонова трева Cymbopogon citratus

Три фактора са важни при оценката на приложенията на етеричните масла, включително съотношението на разреждане, препоръчителната дневна доза и указанията за времето. В случай че не сте сигурни, направете тест върху кожата си като този в графиката по-долу.

Тест за кожен пластир

 • Измийте и изсушете ръцете си с неароматизиран сапун
 • Приложетедостатъзно от етеричнотто масло за да намокрите
 • Покрийте със стерилизирана марля
 • Оставете го татка 24 часа освен, ако не усеите парене или раздразнение

Вдишване

Вдишването е може би най-сигурният метод за прилагане на етерични масла. Това е най-ефективният метод за въвеждане на етеричните масла в кръвообращението.

Въпреки това е важно да бъдете предпазливи, когато използвате масла… независимо дали дифузирате.

Когато дифузирате етерични масла, винаги:

 • В добре проветрено пространство, дифузирайте
 • Разпръсквайте въздуха през интервали от 30 минути и не забравяйте да правите чести почивки
 • Уверете се, че домашните ви любимци (особено котките) могат да напуснат зоната, в случай че не харесват ароматите
 • Не забравяйте да спазвате указанията за разреждане

Вътрешна/орална употреба

Въпреки че само малък брой етерични масла могат да се използват за орално приложение, това не означава, че е приложимо за всичкиетерични масла, а също така, че не всички обстоятелства налагат орално приложение.

Важно е да се определи дали е необходимо орално приложение. Всеки клиент е индивидуална личност с конкретни обстоятелства и трябва да бъде оценен и разгледан внимателно.

След като сте направили заключението, погледнете още веднъж…

 • Доза
 • Концентрация
 • Продължителност

Симптомите на отравяне или токсичност често се дължат на количество, което е много по-голямо от препоръчителната доза или терапевтичната дневна доза (ТДД).

Допълнителната фармакопея на Мартиндейл предлага отлични насоки за перорално приемане на етерични масла, а също така изброява препоръчителните дневни дози на килограм или телесно тегло.

Маслото от чаено дърво Melaleuca alternifolia и маслото от евкалипт Eucalyptus Spp. са двете най-чести причини за отравяне. Обикновено това се случва, след като някой е приел прекомерно количество масло или е изпил маслото, без да знае. Съхранявайте маслата си на място, недостъпно за деца. Предлагаме ви да закупите защитени от деца капачки за етерични масла, както и бебешка ключалка за шкафа, който съдържа етерични масла.

Изводът е, че пероралното приложение трябва да бъде запазено за тези, които са получили образование и опит в областта на клиничната ароматерапия.

Етерични масла при готвене

Някои етерични масла обаче имат чудесен вкус при готвене.

Искате ли да научите повече? Имаме безплатна електронна книга по темата: Топ 10 кулинарни етерични масла. Въпреки това, след като сте проверили предпазните мерки и противопоказанията за предпочитаното от вас масло, не забравяйте да разредите добре, като използвате масло носител, например кокосово масло или зехтин. Възможно е също така да прегледате списъка на Американската агенция по храните и лекарствата (U.S. Food and Drug Administration Generally Recognized as safe list (GRAS)), за да идентифицирате етеричните масла, които могат да се използват в малки количества в кулинарията.

Ако имате възможност, винаги се препоръчва да избирате органични етерични масла.

3. Внимавайте за противопоказания, общи препоръки за безопасност и общи предпазни мерки за безопасност

Липсата на осведоменост или непознаването на информацията за безопасността на етеричните масла е сред най-рискованите грешки, които човек може да допусне, когато става въпрос за етерични масла. Етеричните масла могат да си взаимодействат с лекарства, отпускани с рецепта, и други хранителни добавки (въпрос за друга публикация в блога) Те могат също така да предизвикат нежелани реакции, когато се използват в прекомерни количества. Те реагират по различен начин, когато се използват при деца, възрастни хора или хора със слаб имунитет. От съществено значение е да сте информирани за предупрежденията и противопоказанията за етеричните масла.

Например етеричното масло от анасон Pimpinella anisum (L.) има токсични съставки – фенолен етер и анетол. Когато се приема във високи дози (повече от 3 капки 3 пъти дневно или при продължителна употреба в продължение на 2 до 3 седмици), анасонът може да предизвика проблеми с кръвоносната и нервната система.

В обзорно проучване от 2012 г. се установява, че етеричното масло от анасон P. anisum може да засили действието на лекарства, свързани с централната нервна система (ЦНС). Проучването разкрива също, че анасонът може да намали антидепресивните свойства на някои лекарства. [2]

Друг пример е балсамовото дърво (Abies balsamea (L.)), за което е доказано, че блокира определени метаболитни пътища в черния дроб. Това може да ограничи ефикасността на някои лекарства за диабет. [3]

Прилагането на ароматерапия по безопасен начин не трябва да се основава на страх , а по-скоро на обучение. Етеричните масла могат да се използват за подобряване и усъвършенстване на вашата уелнес рутина. Въпреки това, както всичко останало в живота, колкото по-запознати сте с продуктите, които използвате, толкова по-добри ще бъдат резултатите ви.

Наръчник за безопасност

Етеричните масла са концентрирани растителни извлеци. Безопасността трябва да е с висок приооритет. Когато използвате етерични масла винаги имайте предвид:

 • Насоки за времетраене
 • Противопоказания
 • Взаимодействия с лекарства
 • Препоръчана дневна доза
 • Избягвайте контакт с очите и мукусните мембрани

[1] Bhor, S. (2017, June 6). Organic Essential Oils Market 2017: Growth Rate, Impact of Drivers Future Opportunity assessment Forecast by 2021. Retrieved from http://www.gmoutlook.com/organic-essential-oils-market-2017-growth-rate-impact-of-drivers-future-opportunity-assessment-forecast-by-2021-59048.html

[2] Samojlik, I., Mijatović, V., Petković, S., Skrbić, B., & Božin, B. (2012). The influence of essential oil of aniseed (Pimpinella anisum, L.) on drug effects on the central nervous system. Fitoterapia, 83(8):1466-73.

[3] Tam, T.W., Liu, R., Arnason, J.T., Krantis, A., Staines, W.A., Haddad, P.S., et al. (2011). Cree antidiabetic plant extracts display mechanism-based inactivation of CYP3A4. Can J Physiol Pharmacol., 89(1):13-23. doi: 10.1139/y10-104.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *