Етерични Масла ползи

Десет естествени репелента срещу комари

репелент

Какво трябва да търсите в естествените репеленти

Ухапванията от комари често са причинени от комбинация от топлина, влажност, аромат, светлина, топлина и горещина. Вероятно сте уморени от сърбящата, неравна кожа, ако сте магнит за комари.

Различните видове комари, включително тези, които пренасят малария, предпочитат бактерии и пот. Други се привличат от определени миризми на ръцете и въглероден диоксид.

Можете да се предпазите от всеки вид насекомо, с което се сблъскате. Продуктите с диетил мета толамид могат да причинят екологични и здравословни проблеми. Те не убиват комарите, а пречат да ни наддушват.

Ако посещавате райони, които са изложени на висок риск от заболявания, пренасяни от комари, като например Зика, може би е добра идея да не използвате продукти с диетил мета толамид.

Натуралните репеленти може да са по-добри, ако извършвате дейности на открито, като туризъм, градинарство или къмпинг. Децата са по-чувствителни от възрастните, така че естествените репеленти могат да бъдат добър вариант.

Продължете да четете, за да разберете кои естествени репеленти са най-добри за предотвратяване на ухапвания от комари.

1. Масло от лимон и евкалипт

Използвано от 40-те години на миналия век, маслото от лимонов евкалипт е един от най-известните естествени репеленти.Центровете за контрол и превенция на заболяванията са одобрили евкалиптовите масла като ефективно средство за отблъскване на насекоми.

Проучване от 2014 г. установи, че 32-процентова смес от лимонов евкалипт и зехтин осигурява повече от 95 процента защита от комари в продължение на три часа.

НАПРАВИ СИ САМ
Смесете 1 част масла от лимонов евкалипт с 10 части слънчогледово масло или хамамелис, за да направите своя собствена смес. Изследователите от Университета на Флорида предупреждават да не смесвате сместа с деца под 3-годишна възраст.

2. Лавандула

Смачкани цветове на лавандула създават аромат и масло, което отблъсква комарите.

Проучване върху животни на безкосмести мишки от 2002 г.  показва, че лавандуловото масло е ефективно за отблъскване на възрастни комари.

Лавандулата е противогъбично, болкоуспокояващо и антисептично средство. Тя може също така да предотврати ухапвания от комари и да успокои кожата.

НАПРАВИ СИ САМ
Можете да отглеждате лавандула във външна градина или в саксии на закрито. Маслото може да се прилага върху чувствителни зони като глезените или ръцете, като се смачкат цветовете. Можете също така да нанасяте лавандулово масло върху кожата си с чиста кърпа.

3. Масло от канела

Канелата е много повече от вкусна добавка към овесена каша или ябълково пюре. Според проучване направено в  Тайван масло от канела можете да унищожи яйцата на комарите. Тя може да отблъсне и възрастни комари, особено азиатския тигров комар.

НАПРАВИ СИ САМ
За 1% разтвор добавете 1/4 чаена лъжичка масло (или 24 капки) на всеки 4 унции вода. Напръскайте течността върху кожата си, дрехите, тапицерията или растенията. Прилагането на масло от канела в концентрирано количество може да предизвика дразнене на кожата.

4. Масло от мащерка

Маслото от мащерка осигурява най-ефективна защита срещу маларийни комари. Възможно е също така да хвърляте листа от мащерка в лагерния огън. Изследване показва, че листата от мащерка могат да осигурят 85-процентна защита за 60-90 минути.

НАПРАВИ СИ САМ
За да направите домашна запарка от масло от мащерка и една чаена лъжичка базово масло (например зехтин или масло от жожоба), добавете по 4 капки към всяка чаена лъжичка. Смесете 5 капки масло от мащерка и 2 унции вода, за да направите спрей.

5. Гръцко масло от котешка мента

Nepeta Parnassica е член на семейството на ментата, която е свързана с котешката мента. То може да отблъсква комарите. Въпреки че белите и розовите цветове могат да достигнат до 18 см височина, най-ценни са маслото и екстрактът от натрошените листа.

Едно изследване показва, че маслото от растенията може да отблъсне комарите до три часа. Изследователи от Държавния университет в Айова установиха, че котешката мента отблъсква комарите 10 пъти по-добре от диетил мета толамид.

6. Соево масло

Лабораторията по медицинска ентомология към Университета на Флорида предполага, че продукти на основата на соя  могат да осигурят защита срещу комари за дълго време.

НАПРАВИ СИ САМ
Неопределено КомбинациятаНадежден източник е тествана срещу различни видове комари.

7. Цитронела

Цитронелата е често срещано естествено и ефективно етерично масло, което действа срещу комари. Тя е смес от билки и може да се използва в много репеленти срещу комари. Свещите с цитронела осигуряват допълнителна защита на открито до 50%.

Изследване от 2011 г.  показва, че съставът на цитронелата е от решаващо значение за нейната ефективност. Продуктът може да ви защити до два часа, ако е правилно формулиран. Цитронелата може бързо да се изпари и да ви остави незащитени, ако формулата не е правилна.

8. Масло от чаено дърво

Маслото от мелалеука е австралийско етерично масло. Това масло е известно със своите антисептични, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Въпреки това, проучванията показват, че маслото от чаено дърво е ефективно за отблъскване на насекоми.

Тестовете в областта показват, че репелентите, направени с масло от чаено дърво, действат срещу комари, храстовидни мухи и хапещи акари.

9. Гераниол

Гераниолът може да се използва за създаване на аромат или вкус. Той се произвежда от масла като розово, лимонова трева и цитронела. Използва се в репелентите срещу комари за срок до четири часа в зависимост от вида.

Избягвайте контакт с очите си и избягвайте омазняване на кожата. Гераниолът може да предизвика дразнене на очите и кожата.

10. Масло от нийм

Макар че маслото от нийм се рекламира като естествено средство за защита, резултатите не са убедителни. Проучване от 2015 г. за ефективността на маслата от нийм в Етиопия разкрива, че то осигурява над 70% защита в продължение на три часа.

Тъй като може да предизвика дразнене на кожата, маслото от нийм не трябва да се използва като локален репелент. Когато пътувате в страни с висок риск от заболявания, пренасяни от комари, най-добре е да използвате диетил мета толамид.

НАПРАВИ СИ САМ
Използвайте от 50 до 100 мл масла от нийм за отблъскване на комари. Препоръчва се и екстра върджин, студено пресовано масло от нийм.

Възможни рискове при използването на репелент от етерични масла

Не е добра идея етеричните масла да се прилагат директно върху кожата. Винаги трябва да ги разреждате в носещи масла, като бадемово или олио . Обикновено са необходими от 3 до 5 капки етерични масла в една унция носещо масло.

За да намалите шансовете си да се разболеете от комари, лекарите препоръчват да използвате химически репелент, ако планирате да пътувате в райони, където има вероятност те да пренасят болести като малария, жълта треска или вируса Зика.

Можете също така да изпитате алергична реакция към активните съставки на етеричните масла. Трябва да тествате всеки нов продукт, като го изпробвате на място върху малък участък от кожата си. Изчакайте поне един час, за да се уверите, че не изпитвате парене или уртикария.

Диетил мета толамид (DEET)

DEET е химическо вещество, наречено N,N-diethyl-meta-toluamide. Тази активна съставка се съдържа в много репеленти, като спрейове и течности.

Продуктите с DEET се използват за отблъскване на комари.

DEET се продава в търговската мрежа от 1957 г., но за първи път е използван от армията на САЩ през 1946 г. Понастоящем има повече от 120 продукта, които съдържат тази съставка.

Според Агенцията за опазване на околната среда (EPA) DEET е безопасен за вашето здраве, когато се използва правилно. Възможно е да има някои проблеми при употребата на DEET, но това е рядкост.

 • Ако нанасяте върху очите, може да се появи дразнене, болка и сълзене на очите.
 • Ако се остави върху кожата за дълго време, може да предизвика дразнене, подуване и зачервяване/изригване.
 • Консумацията на алкохол може да предизвика гадене, повръщане и други стомашни проблеми.
 • припадъци, в много редки случаи

DEET е безопасен за употреба

 • Най-добре е да не го нанасяте върху кожа, която вече е възпалена или недокосната.
 • Не трябва да се нанася върху ръцете или други места, където може да бъде погълнат
 • Не използвайте твърде много продукт
 • Когато се върнете на закрито, измийте го от кожата и дрехите.

Продуктите с DEET не трябва да се използват от деца под петгодишна възраст.

Лечение на ухапвания от комари

Възможно е ухапванията от комари да продължат да ви сърбят и да са болезнени, дори ако използвате репелент срещу комари.

Можете да лекувате ухапванията от комари у дома си, като нанесете ябълков оцет върху мястото. Пресен резен лук или чесън може да се приложи върху ухапването, за да се осигури облекчение и да се предпази от инфекция. Можете също така да използвате антихистаминови кремове без рецептаTrustedSource като каламинов лосион и хидрокортизонов крем.

Трябва да обърнете внимание на всички симптоми, които показват проблем, като алергична реакция или инфекция от ухапване от комар. Незабавно се свържете с вашия лекар. Може да забележите следните признаци и симптоми:

 • По-висока температура
 • Гной или кървене от ухапването
 • Струпеи, които не изчезват

Често задавани въпроси относно репелентите срещу комари

Как да използвате репелентите, за да се предпазите от ухапване? За да постигнете най-добри резултати, е важно да сте запознати с начина на нанасяне на репелентите върху кожата и дрехите.

Колко често трябва да прилагате репеленти?

Зависи от това. Всичко зависи. Вземете под внимание:

 • Излагането на вода (например плуване)
 • упражнения (ако се потите)
 • външната температура

Можете да получите най-добрата защита, като следвате инструкциите на опаковката.

Кои дрехи помагат за предпазване от ухапвания?

Комарите могат да хапят през плътно прилепнали дрехи като панталони за йога или чорапогащи. CDCTrustedSource препоръчва да носите свободно прилепнали дрехи, които покриват ръцете и краката ви, за да се предпазите.

Перметринът може да се използва за третиране на дрехите или можете да си купите дрехи, които са били третирани с него.

Перметринът, за разлика от диетил мета толамид, не е предназначен за нанасяне върху кожата. Спазвайте всички инструкции на опаковката и третирайте само дрехи, ботуши и чорапи.

Кои са най-добрите начини за намаляване на риска от ухапване от комари?

Можете да намалите вероятността да бъдете ухапани от комари, като носите репелент и го нанасяте отново при необходимост.

 • Защитените места са по-добри от тези на открито.
 • Поправяйте всички разкъсвания или дупки в екраните, за да спрете течовете.
 • Ако е възможно, включете климатика, вместо да отваряте прозорците, за да се охладите.
 • Разчистете дома си от всякаква стояща вода. Комарите могат да снасят яйца в стояща вода, затова я източете или изхвърлете неща като детски басейни, вани за птици, саксии, кофи за боклук и други съдове.

Избягвайте да излизате навън в пиковите часове за комари, които са между зората и здрача.

Заключение

Изследванията показват, че естествените съставки отблъскват комарите. Това е добра новина, особено за бременните жени и децата, които искат да избегнат токсичните химикали.

Забавно е да се експериментира с различни съставки, за да се направи естествен, изцяло натурален репелент за ухапвания от комари.

 

Последен медицински преглед февруари 10, 2022

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.