Етерични Масла за Работно Място

Етерични масла за работната среда и очите

уморени очи, зачервени очи, болки в очите, замъглено зрение, дигитална умороа

Етеричните масла са не само много полезни в домашната среда, но също така са безценни по различни причини в работната среда, като например офисът.

 

Офисът

 

Смешно е като се сетим, че когато компютрите за първи път са пристигнали в офисите, хората са били предупредени да си вземат 10-минутни почивки на всеки час от екрана. В наши дни, много от нас имат няколко екрана едновременно и никой е мисли за почивки. Всъщност, ако интернет връзката падне за 10 минути, изпадаме в нервни изблици. Ние сме закачени. Информационната ера донесе със себе си зависимост от електрическите устройства, които излъчват електромагнитна радиация. Всички сме под електромагнитен стрес и термини като електросмог, електро свръхчувствителност и мръсно електричество са част от новата лексика.

 

И изглежда, че не можем да направим много по въпроса, въпреки че има много продукти на пазара, за които се твърди, че могат да помогнат. Да се ​​надяваме, че могат. Междувременно етеричните масла са малки частици от природата и чрез привеждането им в офиса може да успеем да възвърнем част от естествената среда, която със сигурност сме загубили. И ние знаем, че те могат да помогнат по специфични начини, включително при симптомите, за които хората съобщават от офисите си:

 

Сънливост (летаргия): грейпфрут, евкалипт лимон, розмарин, нероли

Запушен нос: чаено дърво, фрагония, евкалипт радиата, равенсара, мащерка линалол

Сухота в гърлото: грейпфрут, лимон, гераниум

Сухи и сърбящи, преуморени очи: лайка римска (в дифузер)

Главоболие: лавандула, мента, босилек линалол, джоджен

 

Всички тези физически проблеми могат да повлияят на чувството ни за благополучие и способностите ни за изпълнение на задачите на работното място. Климатизираните офиси могат да бъдат твърде студени за някои хора, а инсталациите не винаги са добре поддържани. Дефектните овлажнители са буквално места за размножаване на бактерии и някой са чували за сградите, които разпространиха Легионерската болест (белодробна инфекциия водеща до пневмония) сред нищо не подозиращите си обитатели.

 

Други допринасящи за синдрома на болните сгради са прахосмукачките, които позволяват изтичане на прахови частици, течности за почистване на килими, химикалите, използвани при производството на мебели – за обработката на дървения материал, лепила, пяна и облицовки – и лошо поддържани фотокопирни машини, които отделят озон и азотен диоксид. Всички тези неща сумарно ни карат да работим сред опасни вещества, за които най-често не сме наясно. Може би не се чувстваме твърде добре. Може би се разболяваме. Но кой обикаля из офиса да се грижи за всички тези неща? Видя ли някой да прави това напоследък във вашия офис?

 

През зимните месеци, когато настинките и грипът върлуват, а отсъстващите са

доста, всеки шеф би възвърнал парите си за един ден, ако инвестира в

дифузер система за офиса и няколко антивирусни и антибактериални етерични масла.

 

Етеричните масла могат да помогнат по други начини да допринесат за по-висока производителност и ефективност, като същевременно придава чувство за благополучие сред служителите в офиса. Те могат да се използват поединично или в съчетания (блендове) – вариациите са почти безкрайни, така че експериментирайте.

Понеделник сутрин може да се нуждае от различна комбинация от петък следобед, например. Повечето от методите на употреба на етерични масла за стая могат да се използват в офиса; етеричните масла могат да се използват в малки овлажнители и дифузери, чрез метода за пръскане със спрей за стая или една от специално създадените офис дифузер системи.

 

В голям офис с обща използваема част вашата лична зона може да бъде ароматизирана, но ще трябва да се вземе предвид ароматната чувствителност на вашите колеги, защото всички аромати имат потенциал да предизвикат физически или емоционални реакции. Може да ви хареса миризмата на тамян, но може да напомни на някой друг за инцидент, който биха предпочели да забравят. Някои хора са алергични към синтетични парфюми, докато други могат да бъдат обект на астма или други

проблеми с дишането и ще трябва да ги убедите, че етеричните масла не са като тях. Не искате да бъдете обвинени в замърсяване на работното пространство на другите. Поискайте обратна връзка за ароматите, които бихте искали да използвате.

 

Семейството на цитрусовите етерични масла, включително портокал, лимон, грейпфрут, лайм, мандарина, и бергамот, всички миришат много приятно и малко хора биха възразили. Цитрусовите етерични масла се смесват добре с повечето други етерични масла;  отлична комбинация ще бъде грейпфрут и лимон с малко количество

лавандула или малко количество розмаринЛавандулата има естествени антибиотични качества и също така създава успокояваща атмосфера. Розмаринът помага на паметта, докато грейпфрутът ви спира да заспите върху документите си, а лимонът ви помага да се съсредоточите, докато почиства застоялия въздух. Заедно миришат страхотно, удовлетворяват почти всички хора, помагат на концентрацията и позволяват на вдъхновението да се осъществи.

 

Болки в очите, уморени очи и зачервени очи

 

Очите ни са създадени за естествена светлина, за неща от околната среда намиращи се на известно разстояние в цветовете на природата. Наблюдаване на животни на хоризонта и звездите в небето са тренирали очите ни по съвсем различен начин от начина, по който повечето от нас използваме очите си днес – сърфиране в мрежата на нашите смартфони, отблизо, опитвайки се да четем дребен шрифт в продължение на часове, каквото правите точно в момента. Очите ни не са били предназначени за това, така че не е учудващо, че много от нас днес страдат с някаква форма на претоварени очи, зачервени очи, преуморени очи от компютър или зрителен стрес, наречен още синдром на компютърното зрение.

 

Най-често съобщаваният симптом на уморени очи е невъзможността за

фокус, но симптомите могат да включват и замъгляване; виждане на цветни светлини, черни петна или мъгла около предмети; зачервени очи; двойно виждане; парене, болезненост, сухота или болки в очите; преуморени очи; главоболие и зачервени очи; умора или чувство на сънливост; червени или сълзящи очи; торбички под очите; кръвясване на очите; чувството, че имаш нещо в око, което никога не изчезва. Един от начините да определите дали имате напрежение в очите или визуален стрес е да отклоните бързо поглед от това, върху което се фокусирате – книга или екран, например. Ако отнема няколко секунди за префокусиране, може да имате визуален стрес.

 

Въпреки че очите ни са един от най-ценните ни активи, грижат за тях често се оставя на страна, просто защото не знаем какво можем да направим за да ги предпазим освен това, да правим редовен преглед с очен лекар, който да тества зрението ни и да провери за структурни аномалии в очите, като гарантираме, че осветлението у дома и на работното ни място е възможно най-естествено.

 

Осветлението е изключително важно. Някои форми на промишлено или търговско

осветление отделя газ, който може да причини замъглено зрение, болка в очите, а за някои дори дезориентация. Знам това, защото ми се е случвало в магазини и търговски центрове. Не се считам за особено свръхчувствителен човек, но в повечето магазини просто изглежда, че има твърде много осветление – има 200 флуоресцентни тръби, където може би 100 ще свършат работа.

 

Твърди се, че някои храни и витамини помагат за облекчаване на зрителното напрежение и болки в очите, включително лутеин, който е каротеноид и може да се намери в тъмнозелени зеленчуци като зеле, спанак и броколи, както и в морковите, цвеклото и някои плодове. Също полезни са добавки и витамини за уморени очи, съдържащи омега 3, масло от семена от  иглика, рибофлавин (В1), витамин D, витамин С и витамини Е и А, и тези съдържащ европейска боровинка ( Vaccinium myrtillus ), която принадлежи към същото растително семейство като боровинки и касис ( Ribes nigrum ).

 

Правило номер едно за използването на етерични масла и ароматерапия е: никога не поставяйте етерични масла в окото, дори и да са силно разредени във вода. При използване на етерични масла около очите е изключително важно да следвате указанията буква по буква и се уверете, че очите са много плътно затворени. Тъй като не можете да сте сигурни, че децата ще държат очите си затворени, никога не трябва да се използват методите върху деца.

 

Лечение на зачервени и уморени очи

Ако имате визуален стрес или уморени очи особено ако сте чувствителни към наличните търговски продукти, следващото лечение може да помогне за да успокоите претоварените очи или да отговори на въпроса – как се оправят зачервени очи. Но отново, бъдете много внимателни и дръжте очите затворени през цялото време.

 

Направете баня за клепачите, като добавите 5 капки етерично масло от немска лайка (това етерично масло трябва да е синьо на цвят) към 2 супени лъжици (30 мл) вода от хамамелис. Разбъркайте добре, след това добавете към 250мл. минерална вода. Разклатете много добре, след което филтрирайте през хартиен филтър за кафе два пъти.

 

Съхранявайте това съчетение в хладилника до седем дни. При всяко използване вземете една супена лъжица от охладената съчетение и я разредете отново в 100мл. вода. Това е вашето окончателно разреждане. Използвайте около 4 чаени лъжички (20 мл) от сместа за да накиснете малко парче естествен материал – памукът би бил идеален – изцедете излишък и поставете върху клепачите като компрес за уморени очи, като се уверите, че сте се настанили удобно и готови за почивка за 10 минути. Очите ти трябва да са държани здраво затворени през цялото време. Този ритуал ще има благоприятно влияние при преуморени очи, подобно на капки за умрорени очи.

 

Ако очите ви наистина болят и ви тежи главата, накиснете парче от естествен материал в 20мл. от крайното разреждане и го поставете върху двете очи и

главата. Съхранявайте парчетата си напоен материал в хладилника или фризера при необходимост.

 

Цветята на невен (Calendula officinalis) са отлично допълнение към метода описан по-горе и въпреки че отнема малко време за подготовка си струва усилието, ако страдате от визуален стрес. С този метод, редът на приготвяне е малко по-различен. Смесете етеричните масла с вода от хамамелис, след това добавете 3 органични глави от невен, ако ги берете от градина, или 2 чаени лъжички органично изсушени венчелистчета от невен. Оставете сместа да се накисне през нощта. Сутринта добавете сместа към 250мл. от минерална вода и оставете бутилката да престои в хладилника поне пет часа

преди да се я филтрирате през хартиен филтър за кафе. Сега ще имате

бистра течност, с която да направите отлична баня за клепачите.

 

Психичният или емоционалният стрес също причинява напрежение в очите и ако можете да облекчите стреса може да откриете, че проблемът с очите също намалява. Използвайте маслата, изброени в раздела за стрес за да ароматизирате въздуха и да облекчите напрежението в себе си на работно място.

 

Следните етерични масла са тези, препоръчани за използване във високите технологии

среда: при всеки от методите в стаята, за предпочитане в дифузер; или за

лични пространства опитайте простия метод за купа с вода / халба.

 

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ЗРЕНИЕТО И РАБОТНО МЯСТО С ТЕХНOЛОГИИ

Кипарис ( Cupressus sempervirens )

Атлас кедрово дърво ( Cedrus atlantica )

Лимонцитрусов лимон )

Грейпфрут ( Citrus paradisi )

Портокал, сладъкCitrus sinensis )

Петитгрейн ( Citrus aurantium )

Ниаули ( Melaleuca quinquenervia )

БергамотCitrus bergamia )

Пачули ( кабина Pogostemon )

Бор ( Pinus sylvestris )

Сандалово дърво ( албум Santalum )

Кажапут ( Melaleuca cajuputi )

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.