Етерични Масла ползи

Етерично Масло от Лимон – Ползи и Приложения

Етерично Масло от Лимон - Ползи и Приложения

За разлика от другите масла, които ще намерите в нашия магазин, етеричното масло от лимон не се добива чрез дестилация, а чрез студено пресоване  на кората на пресните лимони.

Процесът на „студено пресоване“ включва пробиване и  завъртане на лимоновите кори, при което се освобождава така-нареченото студено-пресовано етерично масло от лимон.

Също както и другите етерични масла,  лимоновото масло може, както да се дифузира, така и да се прилага локално.  Въпреки, че това масло не е присъствало в много проучвания, има хора, които го използват от години и твърдят, че то помага при депресия, изчиства кожата и действа анти-вирусно и анти-бактериално.

Важно е да отбележим, че от ключово значение за действието на маслото от лимон е неговото качество. При закупуването на етерично масло от лимон се уверете, че пазарувате от доверени доставчици и  прочетете внимателно етикета, за да се уверите, че  продуктът  не съдържа други съставки.

Препоръчваме ви да закупите масло, което е студено пресовано и 100 процента натурално. Може да намерите такова в нашия онлайн магазин.

Повече информация относно ползите от етеричното масло от лимон може да научите в следващите параграфи:

Облекчава симптомите на тревожност и депресия

Някога използвали ли сте почистващи продукти с аромат на лимон? Ако да, забелязвали ли сте как се  чувствате след това? Доста хора отбелязват, че настроението им се подобрява и се чувстват някак по-спокойни след употребата на продукти с лимонов аромат.

През 2006г. е проведено проучване върху мишки, в което се доказва успокояващия ефект от  етеричното масло от лимон.  Освен това чрез 3 провеждането на 3 стрес теста се доказва, че лимоново масло съдържа агент, който подобрява настроението. В същото това проучване са включени и лавандулово, и розово масло, и се оказва, че лимоновото масло е най-ефикасно за облекчение симптомите на стрес и тревожност.

Проведени са и други проучвания, които показват че вдишването или дифузирането на етерично масло от лимон помага при безпокойство и дори депресия. В едно от тези проучвания участват пациенти, претърпели ортопедична операция, при които се оказва ефикасно приложението на лимоново масло с цел намаляване на безпокойството.

Има ободряващ ефект

Както вече споменахме етеричното масло от лимон има свойството да подобри настроението ви.

Освен това в едно проучване от 2014г. се доказва, че може да стимулира мозъчната ви дейност. Във въпросното проучване са изследвани група ученици в 4-ти клас. Изследват се техните резултати на тестове, след като с присъствали на езикови уроци в класна стая, в която предварително е дифузирано лимоново масло. Оказва се, че техните резултатите се подобряват в следствие на ароматерапията с лимоново масло.

В друго проучване от  2008 г. пък се доказва, че ароматерапията с лимоново масло подобрява когнитивните умения на пациенти с Алцхаймер.

Има анти-бактериално и противогърбично действие

Лимоновото масло сред етеричните масла със силно антибактериално действие.  Има проучване в което  се доказва, че етеричното масло от лимон доста  ефективно се бори със стафилококови инфекции и ешерихи аколи.

Проведени са и други проучвания, тестващи  антибактериалните свойства на  лимоновото масло, в които се доказва свойството на това масло да убива бактериите, причиняващи инфекции.

Освен това се оказва, че етеричното масло от лимон има антиоксидантно и противогъбично действие, което влияе благоприятно при приложение върху кожата. През 2017г. е проведено проучване, в което се доказва че лимоново масло помага при инфекции на крака  като млечница и дрожди, и дори атлетично стъпало.

Може да се използва, като аналгетик

През 2014 г. е проведено  проучване с мишки,  върху които се тества ефекта от  ароматерапия с лимонено масло. Изследването доказва, че при прилагането на терапия с етерично масло от лимон мозъкът на животните променя реакцията им н при болезнени стимули. На база на това проучване се смята, че лимоненото масло  действа, като натурален аналгетик.

Въпреки, че все още не са провеждани достатъчно изследвания върху хора със симптоми на болка, се смята че етеричното масло може да има ефект върху възприятието ни за болка без паника. Тепърва предстоят да бъдат направени проучвания за антистресовия и антидепресивен ефект на лимоненото масло върху хората.

Облекчава симптомите на гадене в начална бременност

През 2004г. е проведено проучване със 100 бременни жени, които изпитват симптоми на гадене и повръщане в начална бременност. На тези жени е приложена ароматерапия с етерично масло от лимон, тъй като се смята, че то  може да облекчи тези симптоми. В проучването е установено, че лимоновото масло значително намалява нивата на гадене и предотвратява повръщане.

Успокоява  симптомите на настинка

При наличието на симптоми на настинка, като възпалено гърло, може да дифузирате етерично масло от лимон. Неговият неговия сладък, но остър аромат  има успокояващи свойства, които помагат да отпуснете както  ума си, така и гърлените  мускули.

Въпреки, че няма  клинични проучвания, в които да се тества ефекта на ароматерапията с лимоново масло върху симптомите на настинка,  има доказателства, че съдържащите се в лимоновия сок витамин С и антиоксиданти  подобряват състоянието на дихателните пътища.

Помага в борбата с акнето

Както вече споменахме, лимоновото масло има благоприятно действие върху кожата при локално приложение. Може да се използва при различни кожни проблеми,  като например акне.

При локално приложение, етеричното масло от лимон действа  антибактериално. Също така, антиоксидантите, които съдържа в комбинация с витамин С пречистват кожата и премахват мъртвите клетки.

Смята се, че лимоновото масло изчиства порите и помага за заличаването на белезите от акне.

Стимулира зарастването на тъканите

Проведени за изследване върху животни, които доказват че етеричното масло от лимон стимулира зарастването на тъкани, заразени с краста. За това се смята, че лимоновото масло може успешно да се прилага локално при отворени рани с цел дезинфекция и по-бързо заздравяване.

Начин на употреба на етерично масло от лимон

Както споменахме многократно в тази статия,  лимоновото масло  може да се използва, както в дифузер така и локално.

Преди да дифузирате маслото от лимон се уверете се, че сте на проветриво място, тъй като не се препоръчва да се прави ароматерапия в малки пространства със застоял въздух.  Може да поставяте по 3-4 капки от маслото при всяка ароматерапевтична сесия,  която не бива да продължава повече от 30 минути.

При локално приложение на лимоновото масло е нужно то да бъде разредено с басово масло (например, кокосово, бадемово или друго по ваш избор). Препоръчваме да смесите около 30мл. базово масло с до 12 капки етерично масло от лимон.

Тест за поносимост към етеричното масло от лимон

Преди локална употреба на получената смес ви съветваме да тествате от сместа върху малък участък от кожата си. Изчакайте поне 24 часа и ако забележите зачервяване или дразнене на кожата в третирания участък, не използвайте сместа.

Дори ако нямате алергия към лимоновото масло препоръчваме да измиете добре кожата си след неговата употреба преди да се излагате на пряка слънчева светлина.

Въпреки, че употребата на лимоново масло е доказано безопасна  при локално приложение и ароматерапия, а  и дори и при бременни жени, е важно да се отбележи, че може да доведе то алергични реакции при хора с по-чувствителна кожа.

Както препоръчахме по-горе, добре е да избягвате излагането на пряка слънчева светлина след употреба не само на лимоново масло, но и всички други етерични масла от цитрусови плодове. Това е така, защото е възможно те да причинят зачервяване и изгаряне, което е познато още като фототоксичност. При някои хора са забелязва също и парещо усещане в участъка от кожата, третиран с лимоново масло.

За да предотвратите алергични реакции,  следвайте инструкциите за правил разреждане на етеричното масло от лимон и не забравяйте да направите локален тест върху малък участък от кожата си.

Бихме искали също така да ви предупредим, че лимоновото масло не е одобрено за  употреба  при домашни животни. Тъй като има етерични масла, които  са токсични при поглъщане или вдишване от домашни любимци, препоръчваме те да не са в помещението, когато си правите ароматерапия.

Въпреки многобройните си ползи, етеричното масло от лимон не бива да се възприема, като заместител на лекарско лечение.  Доказано е, че лимоновото масло има противовъзпалително и антимикробно действие, и също така може да подобри  настроението ви и да избистри ума ви,  но също така може да има и странични ефекти. За това препоръчваме да го използвате, като допълнение към вашето лечение или като средство за подобряване на вашето настроение и здраве, но само след провеждането на тест за поносимост.

Използвани източници в статията „Етерично Масло от Лимон – Ползи и Приложения“:

Aboelhadid SM, et al. (2016). In vitro and in vivo effect of Citrus limon essential oil against sarcoptic mange in rabbits [Abstract]. DOI:
1007/s00436-016-5056-8

Akpinar B. (2005). The effects of olfactory stimuli on scholastic performance.
ie/documents/vol36chp5.pdf

Ali B, et al. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. DOI:
1016/j.apjtb.2015.05.007

Dosoky NS, et al. (2018). Biological activities and safety of Citrus spp. essential oils. DOI:
3390/ijms19071966

Falls N, et al. (2018). Amelioration of neurodegeneration and cognitive impairment by Lemon oil in experimental model of stressed mice [Abstract]. DOI:
1016/j.biopha.2018.06.160

Farhad K, et al. (2016). Effect of armoatherapy with lemon essential oil on anxiety after orthopedic surgery [Abstract].
ir/en/journal/ViewPaper.aspx?ID=599457

Fukuchi Y, et al. (2008). Lemon polyphenols suppress diet-induced obesity by up-regulation of mRNA levels of the enzymes involved in β-oxidation in mouse white adipose tissue. DOI:
3164/jcbn.2008066

Hiroshi I, et al. (2014). Contribution of anterior cingulate cortex and descending pain inhibitory system to analgesic effect of lemon odor in mice. DOI:
1186/1744-8069-10-14

Jimbo D, et al. (2009). Effect of aromatherapy on patients with Alzheimer’s disease. DOI:
1111/j.1479-8301.2009.00299.x

Komiya M, et al. (2006). Lemon oil vapor causes an anti-stress effect via modulating the 5-HT and DA activities in mice [Abstract]. DOI:
1016/j.bbr.2006.05.006

Man A, et al. (2019). Antimicrobial activity of six essential oils against a group of human pathogens: A comparative study. DOI:
3390/pathogens8010015

Maurya AK, et al. (2018). The essential oil from Citrus limetta Risso peels alleviates skin inflammation: In-vitro and in-vivo study.
1016/j.jep.2017.10.018

Mohanapriya M, et al. (2013). Health and medicinal properties of lemon (Citrus limonum). /
org.uk/v3-i1/80ijahm.pdf

Ogbechie A, et al. (2017). Antimicrobial activity of Litsea cubeba, Rosmarinus officinalis and Citrus lemon essential oils against five skin-infection related pathogens [Abstract].
dmu.ac.uk/handle/2086/14122

Orchard A, et al. (2017). Commercial essential oils as potential antimicrobials to treat skin diseases. DOI:
1155/2017/4517971

Sultana S, et al. (2016). Cough suppressant herbal drugs: A review.
semanticscholar.org/8c16/540f738c3572102a86efc0b4308d29f3d7f2.pdf

Yavarikia P, et al. (2014). The effect of lemon inhalation aromatherapy on nausea and vomiting of pregnancy: A double-blinded, randomized, controlled clinical trial. DOI:
5812/ircmj.14360

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *