Етерични Масла ползи

Етерично Mасло от Лимонова Трева – Ползи и Приложения

Етерично Mасло от Лимонова Трева – Ползи и Приложения

Етеричното масло от лимонова трева се добива от стъблата и листата на растението Cymbopogon flexuosus. Това е тропическо растение с мощен цитрусов аромат, което се използва за билколечение,  ароматерапия и дори в кулинарията.

Освен директното му приложение, маслото от лимонова трева често се използва и като съставка в продукти за лична хигиена, а също и в лекарствено продукти може да се извлича и се  за храносмилателната система и борба с високото кръвно налягане.

В следващите параграфи може да намерите информация, за множеството ползи, които етеричното масло от лимонова трева може да донесе за вашето здраве.

Лечение на рани

Поради своите антибактериални свойства, лимоновата трева често се използва за лечението на рани и предотвратяването на инфекции. През 2010г. е проведено проучване, в което се установява, че етеричното масло от лимонова трева е доста ефективно  при следните видове инфекции: кожни, кръвни и чревни инфекции.

Борба с гъбични инфекции

През 1996 е направено проучване, в което се доказва, че маслото от лимонова трева помага за борбата с гъбичките по кожата.  Най-често срещания симптом, които показва, че имате гъбички на краката например, е сърбежа на стъпалото. При наличието на този симптом може да приложите масло от лимонова трева.

Спира възпалителните процеси в организма

Маслото от лимонова трева съдържа цитрал, съединение с противовъзпалителни свойства. Поради тази причина се смята, че лимоновата трева е подходяща за лечение на хронични възпаление, като артрит, рак и сърдечно-съдови заболявания.  През 2014г. е проведено проучване върху мишки, при които маслото от лимонова трева е прилагано перорално за лечение на оток на лапата и локално за лечение на оток в ухото. И в двата случая се доказва ефективността на маслото, като противовъзпалително средство.

Както вече споменахме,  етеричното масло от лимонова трева съдържа цитрал може да помогне за облекчаване на болката при наличието на възпалителни процеси в тялото. Например, в проучване от 2017г. в доказано, че локалното приложение на маслото в продължение на 30 дни при хора с ревматоиден артрит, води до намалява на болката от 80% на 50%.

Мощен антиоксидант

Друга полза от маслото от лимонова трева е в борбата със свободните радикали. Съдържащите се в маслото антиоксиданти помагат в борбата  със свободните радикали, като спират  увреждането на клетките в тялото. През 2015г. е проведено  проучване, при което лимоновата вода се прилага перорално при хора под формата на вода за уста. Изследването доказва  антиоксидантните способности на лимоновата трева. В следствие на това изследване използването на вода за уста с лимонова трева се препоръчва, като допълваща терапия при гингивит и  нехирургични стоматологични процедури.

Помага при проблеми с храносмилателната система

Освен в продуктите за устна хигиена, лимоновата трева се среща и в доста чайове и хранителни добавки против гадене. Всъщност лимоновата трева е позната, като народен лек при проблеми с храносмилателната система – , от стомашни болки до  язви.  През 2012 г. е проведено изследване върху мишки, в което се доказва че етеричното масло от лимонова трева помага при лечението на стомашни болки,  причинени от стомашни язви.

Друго приложение на това етерично масло е при наличието на диария. През 2006г. е проведено проучване върху мишки, които доказва, че маслото от лимонова трева забавя диарията, причинена от приема на рициново масло. За разлика от лекарствата против диария, етеричното масло от лимонова трева не причинява странични ефекти, като запек например.

Помага при висок холестерол

Както вече споменахме, лимоновата трева помага за борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Освен това е доказано, че помага за поддържане нивата на холестерола, което намалява риска от инфаркт и инсулт. През 2007г. е проведено проучване върху плъхове с висок холестерол, което доказва, че маслото от лимонова трева значително намалява холестерола. Важно е да отбележим, че от съществено значение за положителни ефект е дозата, в която се приема маслото.

Помага за регулиране нивата на кръвната захар

Друго доказано свойство на маслото от лимонова трева е способността му да регулира  може  нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. През 2007г. е проведено проучване  върху плъхове, на които в продължение на 42 дни е прилагана перорално доза от 125мл до 500мл  масло от лимонова трева. Резултатите от проучването показват, че нивата на кръвната захар на плъховете се понижават след приема на маслото от лимонова трева. Освен това се наблюдава повишаване нивата на добрия холестерол (HDL).

Действа успокояващо при наличието на стрес и високо кръвно налягане

Освен перорално и локално, маслото от лимонова трева се прилага и в ароматерапията. При наличието на стрес се препоръчва ароматерапия с масло от лимонова трева, а за по-добър ефект може да се добави и масаж с маслото.  Ароматът на лимоновото масло облекчава чувството на безпокойство и може да понижи  кръвното налягане, което често се повишава при наличието на  стрес.  През 2015г. е проведено проучване, в което участниците са получавали масаж с лимоново масло по 1 път в седмицата в продължение на 3 седмици. В резултат на това изследваните лица са имали по-ниско кръвно от тези в контролната група.

Може да замести аналгетиците при наличието на главоболие и мигрена

Освен цитрала, лимоновата трева съдържа и съединение наречено евгенол, което има свойството да замести аналгетиците, приемани при главоболие и мигрена, според австралийски изследователи.  Смята се, че евгенола може да освобождава хормона серотонин, който отговаря за съня, настроението и апетитите, и има свойството да предотврати образуването на кръвни тромбоцити.

Начин на употреба на етеричното масло от лимонова трева

При провеждането на ароматерапия с лимонова трева е нужно да използвате базово масло. Може да използвате едно от следните базови масла: кокосово, масло от жожоба или сладък бадем. Нужно е да смесите 1 чаена лъжичка базово масло с 12 капки етерично масло от лимонова трева. Може да прилагате готовата смес локалко или във вана с топла вода.

Преди да приложите етеричното масло локално за първи път, е нужно да направите тест за поносимост. Следвайте тези 3 стъпки, за да се уверите, че няма да получите алергична реакция от маслото от лимонова трева: :

  1. Изберете малък участък от кожата си, върху който да тествате за поносимост. Измийте и подсушете мястото. Вземете сместа, която приготвихте и нанесете няколко капки от  избраният участък от кожата.
  2. Покрийте третирания участък с превръзка и след 24 часа свалете превръзката.

Ако по време на тези 24 часа усетите симптоми, като зачервяване или сърбеж, моментално махнете  превръзката и изплакнете участъка с вода.

В случай, че не изпитате дискомфорт в рамките на тези 24 часа, може да приемете, че нямате алергична реакция към маслото от лимонова трева. Може да използвате маслото за ароматерапия с помощта на дифузер или локално, като разредите етеричното масло с базово масло.

Тъй като нежеланите реакции на маслото от лимонова трева не са обстойно изследвани, не се препоръчва да се прилага директно върху кожата без да се разрежда. . Освен дразненето и сърбежа, за които споменахме има и по-силни алергични реакции, които  маслото от лимонова трева може да предизвика. Например, при перорално приложение се наблюдава сънливост, виене на свят, повишен апетит и други.

Освен органично масло от лимонова трева може да закупите от нашия сайт и масло от сладък бадем и жожоба.

Приемът на лимонова трева в нейната растителна форма, като цяло се смята за безопасен, стига това да бъдат само ограничени количества. Вътрешният пример на етерично масло от лимонова трева обаче трябва да става под лекарско наблюдение.

Задължително информирайте вашия лекар  в случай че:

  • имате ниска кръвна захар или диабет
  • имате проблеми с дихателните пътища или астма
  • имате чернодробно заболяване
  • преминавате през курс на химиотерапия
  • или в случай, че сте бременни или кърмите

Моля не използвайте етеричното масло от лимонова трева, като допълваща терапия или вместо вашето редовно лечение за каквото и да е състояние, освен ако не е под ръководството и наблюдението на вашия лекар.

Използвани източници в статията „Етерично Mасло от Лимонова Трева – Ползи и Приложения“:

Adeneye AA, et al. (2007). Hypoglycemic and hypolipidemic effects of fresh leaf aqueous extract of cymbopogon citratus Stapf. in rats. DOI:
1016/j.jep.2007.03.034

Agbafor KN, et al. (2007). Hypocholesterolaemic effect of ethanolic extract of fresh leaves of Cymbopogon citratus (lemongrass).
org/journal/AJB/article-abstract/6AE822C6504

Anand KM, et al. (2011). Antioxidant property of a novel lemongrass oil mouthwash: An experimental study.
semanticscholar.org/d48f/82c34b436bb9e157f545b1228d0fb12a36dc.pdf

Boukhatem MN, et al. (2014). Lemongrass (Cymbopogon citratus) essential oil as a potent anti-inflammatory and antifungal drug. DOI:
3402/ljm.v9.25431

Dany SS, et al. (2015). Efficacy of 0.25% lemongrass oil mouthwash: A three arm prospective parallel clinical study. DOI:
7860/JCDR/2015/14465.6581

Fernandes CN, et al. (2012). Investigation of the mechanisms underlying the gastroprotective effect of Cymbopogon citratus essential oil. DOI:
4103/0975-1483.93578

Grice DI, et al. (2011). Isolation of bioactive compounds that relate to the anti-platelet activity of Cymbopogon ambiguus. DOI:
1093/ecam/nep213

Kamkaen N, et al. (2015). Physiological and psychological effects of lemongrass and sweet almond massage oil.
net/publication/278411223_Physiological_and_Psychological_Effects_of_Lemongrass_and_Sweet_Almond_Massage_Oil

Lawrence R, et al. (2015). Antioxidant activity of lemongrass essential oil (Cymbopogon citratus) grown in North Indian plains.
net/publication/307583343_Antioxidant_activity_of_lemon_grass_ESSENTIAL_OIL_Cympopogon_citratus_grown_in_North_Indian_plains

(2020).
mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/lemongrass

Meenapriya M, et al. (2017). Effect of lemongrass oil on rheumatoid arthritis.
net/publication/319092284_Effect_of_lemongrass_oil_on_rheumatoid_arthritis

Methods of application. (n.d.).
org/explore-aromatherapy/about-aromatherapy/methods-of-application/

Naik MI, et al. (2010). Antibacterial activity of lemongrass (Cymbopogon citratus) oil against some selected pathogenic bacterias. DOI:
1016/S1995-7645(10)60129-0

Tangpu V, et al. (2006). Antidiarrhoeal activity of Cymbopogon citratus and its main constituent, citral.
zoology-nehu.com/ckfinder/userfiles/files/40_Antidiarrhoeal%20CYMBOPOGON%20CITRATUS_Pharmacologyonline.pdf

Wannissorn B, et al. (1996). Antifungal activity of lemongrass oil and lemongrass oil cream. DOI:
1002/(SICI)1099-1573(199611)10:7<551::AID-PTR1908>3.0.CO;2-Q

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *