Въведение към етеричните масла

Как да подбираме качествени етерични масла?

Етерични масла за ароматерапия

Етеричните масла са ароматните есенции на растенията в тяхното най-чисто, най-концентрирано състояние, повечето от които са съставени предимно от терпени и техните кислородни производни. Тези масла намират приложение главно в индустрията за аромати, фармацевтичната индустрия и в ароматерапията, която е науката за прилагане на контролирана употреба на естествено извлечени от растения есенции за насърчаване на физическото и психологическото благополучие.

Етеричните масла обикновено се получават чрез водна или водна дестилация на растителни продукти. За получаването им могат да се използват различни части от растения, включително цветове, листа, семена, корени, стъбла, кора и дървесина.

В тази статия:

 1. Химичен анализ като сертификат за качество
 2. Синтетични или органични заместители на етерични масла
 3. Тест на етерични масла на попивателна хартия
 4. Латинско наименование на етеричните масла
 5. За какво трябва да ви информират търговците на етерични масла?
 6. Злоупотреба с етикетиране на етерични масла
 7. Разреждане на етерични масла с други компоненти
 8. Нискокачествен растителен материал за производство на етерични масла
 9. Био сертифицирани органични етерични масла
 10. Вътрешен прием на етерични масла
 11. Съхранение на етерични масла
 12. Какво се случва, когато етеричните масла, които са с лошо качество се появят по рафтовете на магазините?
 13. Как да преценим дали етеричното масло е качествено?

1. Химичен анализ като сертификат за качество

Маслото от едно и също растение може да варира значително по състав от доставчик до доставчик, в зависимост от вида, местоположението, почвата и метеорологичните условия, както и нивото на експертиза и грижи, полагани от фермерите и дестилаторите.

Поради тези причини, характеризирането на маслата чрез химичен анализ е задължителна стъпка в производственатаверига, която трябва да се извършва както от търговци, изследователи, така и от лаборатории за контрол на качеството.

Конвенционалните аналитични методи за извършване на химичен анализ са Газова хроматография (GC) и Масспектрометрия.

химичен анализ на етерично масло от лавандула

химичен анализ на етерично масло от Лавандула чрез газова хроматография

анализ на етерично масло от Лавандула

химичен състав резултат на химичен анализ на етерично масло от Лавандула 

Но какво ни казват тези анализи? Тези анализи ни казват какво е качеството на етеричното масло, което сме произвели или доставили от външен доставчик. Ако маслото е доставено от външен доставчик следва да се направи контра химичен анализ и да проверим дали анализа, който ние сме направили на доставеното масло съвпада с този, който ни е предоставен от доставчика. В България има между 5 и 10 добри лаборатории, където такъв контра химичен анализ може да се извърши.

Това е обичайна практика, понеже различните етерични масла се добиват от различни кътчета на земното кълбо. Това е нормална практика, тъй като В България не виреят дървета, от които се добива Чаено Дърво, Тамян или цитрусови дървета като Лимон и Портокал. От друга страна растения, като ментата, която може да бъде отглеждана на доста места по света има различни ароматни и химични качества, следователно търговците трябва внимателно да изберат откъде да си я доставят, което изисква познания в науката, която изследва химичния състав на етеричните масла.

Това отговаря на въпроса ‚качествено ли е маслото, което сте произвели или доставили‘. Какво обаче се случва, когато висококачествено масло попадне в ръцете на недобросъвестен търговец, който предпочита да продава евтино масло с влошено качество. Как търговците могат да влошат качеството за да постигнат ниски цени?

2. Синтетични или органични заместители на етерични масла

Парфюмните компании се нуждаят от съставки с постоянен аромат, за да могат да създават парфюмни формули, които винаги миришат еднакво. Много често те включват синтетика, за да постигнат това постоянство. Синтетичните етерични масла могат да бъдат разпознати по слабия аромат и по ниската пазарна цена. Икономически е невъзможно Етерични масло от Тамян да струва 4 лева. Друг пример за това е Етеричното масло от Бергамот – най-скъпото цитрусово масло. И поради високата си цена те често се заместват от синтетични продукти или се смесват с такива.

Ето, например, извадка от оферта на наш потенциален партньор.

3. Тест на етерични масла на попивателна хартия:

Тъй като етеричните масла не са мазни, повечето от тях не оставят мазна следа върху попивателната хартия, както би направила капка от други познати масла, като царевично масло.

Можете обаче да тествате в домашни условия чистотата на етеричното масло с един прост тест:

а. На лист хартия запишете името на етеричното масло (за удобство) с начертан кръг до него;

б. Със стъклен капкомер поставете една капка етерично масло в начертания кръг.

в. Изчакайте да изсъхне. Изсъхването на маслото може да отнеме от 30 минути – 2 часа.

г. Проверете дали има мазен пръстен/ маркировка около капката. Ако има мазен пръстен, маслото вероятно е компрометирано. Ако няма мазни петна, маслото е чисто.

тест за качество на етерични масла

Не можете да сте сигурни, че това, което купувате, е точно това, което пише на етикета, освен ако не закупите етерично масло, чийто етикет изрично посочва, че отговаря на тези стандарти. Това е защото има много начини, по които етеричните масла могат да бъдат фалшифицирани. Количеството на скъпите етерични масла може да бъде увеличено чрез добавяне на по-евтини, но сходни етерични масла. Също така, етерично масло може да се разреди с нещо, което не променя аромата – Изопропил миристат, например, а в случай на по-вискозни етерични масла като Ветивер, може да се смеси с малко рапично масло.

4. Латинско наименование на етеричните масла

Много хора обожават аромата на Евкалипта. Знаете ли каква е разликата между Евкалипт Радиата (Eucalyptus radiata) и Евкалипт Глобулус (Eucalyptus Globulus)? Всъщност, лечебно въздействие върху респираторната система, както и ползите при лечение на кандида и цистит се преписват на Евкалипт Радиата.

Други познават лечебните свойства на царя на етеричните масла – Тамянът. Напоследък тамянът се изследва интензивно заради неговите анти-канцерогенни свойства. Но това се отнася само за тамяна с наименование Boswellia Carterii, а не за индийския тамян Boswellia Serrata, който е пет пъти по-евтин.

Ще забележите от тези примери, че разликата е във втората дума от латинското наименование на растението. Друга разлика е в хемотипа на растенията, който е обозначен с третата дума от латинското наименование. Нека вземем за пример етеричното масло от Розмарин с латинско наименование Rosmarinus Officinalis ct. Verbenonе. Други разновидности с различен хемотип са Rosmarinus Officinalis ct. Cineolе и Rosmarinus Officinalis ct. Camphor. Разликата е, че при химическия анализ на етеричното масло от розмарин при трите различни хемотипа ще се наблюдават различни нива на някой от химическите съединения, които маслото съдържа, като например синеол и камфор. При лечението на някой заболявания или при употребата на някой етерични масла в козметиката, нивата на някой от тези вещества е добре да бъдат по-високи.

5. За какво трябва да ви информират търговците на етерични масла?

 • Ботаническо/ латинско название на растението,
 • Хемотип (в случай, че е приложим),
 • Държавата на произход,
 • Метод на извличане (дестилиране, студено пресоване),
 • Използвана част на растението за екстракция на маслото (надземна част, кора, стрък)

6. Злоупотреба с етикетиране на етерични масла

Друг проблем е, че едно етерично масло може да бъде етикетирано като друго – практика, станала възможна поради факта, че двете етерични масла имат сходен аромат. Две етерични масла могат да бъдат смесени, за да се създаде друго: например черен пипер и Иланг иланг могат да се комбинират, за да се създаде аромат на карамфил. Друг пример е българската роза, която в миналото била смесвана с Индрише. Посетете музея на розата в Казанлък, където този процес е подробно описан.

7. Разреждане на етерични масла с други компоненти

Друга уловка е да се напълни едно етерично масло чрез добавяне към него на определен компонент, извлечен от различно етерично масло: например, евкалиптол – чист и натурален – може да бъде взет от евкалипт глобулус и добавен към друго етерично масло, което съдържа евкалиптол. Стигайки до много редките, ценни и скъпи масла и абсолюти  – роза, жасмин, нероли, гардения и т.н., някои от които не се произвеждат чрез парна дестилация. Много устройства могат да бъдат използвани за натрупване на количество масла. Тези методи включват използване на други етерични масла, единични или редица естествени компоненти в етеричните масла или синтетичните химикали.

8. Нискокачествен растителен материал за производство на етерични масла

Често етеричното масло се дестилира в страна, различна от тази, в която е отгледан растителният материал. Същите обаче сушени билки, цветя или смоли може да са били подложени на облъчване. Това се прави, за да се унищожат всички вредители, насекоми, гъбички или други микроорганизми, които могат да бъдат в растителния материал, преди той да премине границата. Облъчването може да промени лечебния потенциал на растителните суровини. Пример за такъв тип третиране срещу вредители са третиране с въглероден диоксид и дори третиране с гама лъчи. Това е практиката на една от най-големите американски фирми спрямо Тамяна, който те внасят от Африка и дестилират в региона на Добрич, където се намира една от техните дестилерии. Много от чайовете, които пиете всеки ден са третирани с въглероден диоксид, с което се убиват лечебните свойства на билките.

9. Био сертифицирани органични етерични масла

Често вече чуваме термина „био“ или „органик“ (organic). Двете думи означават едно и също. Думата „органик“ се използва предимно на английски език, докато на български се използва фразеологизмът „биологично сертифициран продукт“. В Европа биопродуктите се регулират от Регламент 834/2007, касаещ земеделски продукти, пакетирани храни, хранителни добавки и други. На национално ниво има сертифициращи контролни органи, които следят за спазването на регламента. На кратко регламента следи за наличието на пестициди и ГМО, започвайки още от производството или събиране на растенията, тяхната преработка и търговия.

Органични БИО Сертифицирани Натурални и Етерични Масла ПУРУС

Търсете този знак на първичната или вторична опаковка на продукта. Под него трябва да има код, състоящ се от три компонента. Например BG-BIO-22. Този код ни казва в коя държава е сертифициран продукта, а номерът 22 отговаря на контролиращия орган, който е извършил сертификацията в съответната държава. Под знака трябва да има текст, който ни казва от какъв произход е продукта. Възможни варианти са „Земеделие в ЕС“, като вместо ЕС може да имаме и конкретна държава или „Земеделие извън ЕС“. Етеричните масла на PURUS са сертифицирани като биологичен продукт.

10. Вътрешен прием на етерични масла.

Годни ли са тези етерични масла за пиене? Това е въпросът, който получаваме често при запитвания. Отговорът не е едностранен. За да са годни етеричните масла за вътрешен прием те трябва да са чисти и висококачествени. Парадоксално, няма единен международен стандарт, който да регулира дали етеричните масла могат да се пият. Етеричните масла на ПУРУС идват със сертификат за хранително качество на продукта.

От друга страна, в България вътрешния прием на билкови извлеци и етерични масла са урежда от Българската Агенция по Безопасност на Храните, в частност Наредба №47 от 28.12.2004 г. Етеричните масла не се споменават изрично, но приложение №4 към наредбата предоставя лист със списък на растения, които са забранени за регистрация като хранителни добавки. Този списък НЕ включва растенията използвани за производство на етерични масла за вътрешен прием. С други думи – законът не забранява регистрацията на етерични масла като хранителни добавки. Има друг проблем, който касае дозировката. Хранителните добавки имат точно обособена доза.  Етеричните масла се търгуват с капкомери, а не на капсули с фиксирани дози и това създава препятствия спрямо законодателството.

11. Съхранение на етерични масла

Съхранението е важно. Всички растителни суровини, като билкови екстракти, етерични масла и хидролати (флорални води) трябва да се съхраняват в тъмни стъклени бутилки или кутии, които предпазват от светлина и на хладно място без влага. Дръжте върховете плътно затворени, когато не се използват, за да предотвратите окисляване. Терапевтичният живот на етеричните масла варира значително. Когато маслата са в шкафа ви в продължение на няколко години, те вероятно все още ще са достатъчно добри по отношение на техния аромат и антисептични свойства, за да се използват чрез стайни методи като освежители за въздух или в кухненски кърпички, в парфюми или при правенето на нетерапевтични ароматни сеанси.

12. Какво се случва, когато етеричните масла, които са с лошо качество се появят по рафтовете на магазините?

Някои етерични масла не се произвеждат с оглед на абсолютното качество и автентичност и не се регулират никоя институция. Това означава, че вие сами сте си адвокат, когато става въпрос за намиране на най-добрите масла (същото като при козметиката, бел. ред.).

Етеричните масла са използвани в продължение на стотици години, обаче през последните години уелнес индустрията се превърна в индустрия, която се разраства, етеричните масла вече са по-лесно достъпни за обществеността, отколкото преди.

За съжаление, това означава, че много от тези бутилки, които можете да намерите по рафтовете, са натъпкани с пълнители, които са синтетични и евтини удължители, пълнители или просто „ароматни масла“ в стремежа си да реализират някаква печалба.

Синтетичните ароматни масла не съдържат основните компоненти на истинските растения. Също така, повтаряйте след нас Не позволявайте на хората си да купуват фалшиви етерични масла.

Ако маслото е автентично етерично масло, съдържащо се в шишенцето, неговото качество зависи от много фактори, като например

Растения.

Качеството на растенията може да бъде повлияно от климатичните условия, промяната на условията на растеж или от използването на пестициди или други химикали.

Обработка. Важен е начинът, по който е почистено оборудването, поддържано по време на процеса на дестилация. Някои масла могат също така да бъдат умишлено разредени по време на обработката Може да бъде много трудно да се различат… независимо от това, когато сте работили с етерични масла дълго време.

Опаковка.

Начинът, по който се съхраняват и обработват ароматни масла, ще определи колко дълго ще издържат. Дори и най-чистото, най-качественото масло може да бъде компрометирано, в случай че маслото не е опаковано правилно в добре обезопасен контейнер от тъмно стъкло.

 13. Как да преценим дали етеричното масло е качествено?

Сега, след като сте прочели всичко това, може да си помислите, че има толкова много проблеми около закупуването на етерични масла, че може да се откажете от цялата идея.

Но добре въоръжените със знания са добре подготвени!

Всички трябва да сме наясно с хитростите на търговците, за да можем да разпознаем онези доставчици, които наистина се стремят да ни предоставят етерични масла, които могат да ни дарят със здраве и красота.

Една от ценностите на PURUS е да ви помогнем да вземете информирано решение.

Ние предоставяме висококачествени био етерични масла на конкурентни цени!

Разгледайте бутилката на маслото

Добрият доставчик ще предлага повечето етерични масла в плътно закрепена бутилка от тъмно (обикновено кехлибарено) стъкло. Обикновено те са по-малки от 4 унции, но най-популярният размер е половин унция (15 милилитра).

Понякога те имат капачка с капкомер. Най-често обаче те имат редуктор на отвора (цилиндричен, пластмасов компонент, поставен в отвора на бутилката, за да помогне да се отмерва една капка наведнъж).

Топлината и светлината на слънцето могат да разрушат жизненоважното масло (оттук и причината, поради която бутилката трябва да е по-тъмна), както и химичните съединения, които са силно летливи и се съдържат в ЕО, не се смесват добре с пластмасови бутилки, затова те трябва да се съхраняват в стъкло. Ако откриете етерично масло в бутилки, изработени от пластмаса, не го купувайте!

Разгледайте етикета

Трябва да е ясно какво е името на популярното, както и латинските му наименования на растенията, които са използвани за създаването на маслото. Той трябва да посочва и използваните растителни компоненти (напр. на етикета на бутилка ниаули трябва да пише „Растителна част: ), както и методът, по който е образувано маслото (дестилация или експресия), а също и начинът на отглеждане (биологичен, диворастящ, традиционен).

Етикетът трябва да посочва и факта, че това е „100 % чисто етерично масло“, и да включва нетното количество на маслото (включително метричната мярка). Ако на етикета е посочено „етерично масло“, това не е чисто етерично масло, а по-скоро смес с важни масла в основата на масла носители (като жожоба). Това е отлично за специфични приложения , но не е етерично масло, което е чисто.

Етикетът трябва ясно да посочва всички съставки, използвани в състава, а ако търсите чисто ЕО, което съдържа само една съставка.

Проверете доставчика

Трябва да можете лесно да определите източника на продукта. Ако етикетът не посочва изрично страната му на произход, това може да бъде думата „Lot#“, която след това може да се търси.

Ако купувате в сайт, уебсайтът трябва ясно да посочва откъде идва маслото на страницата за продукта, независимо дали на отделните бутилки не е така (просто защото етикетите са доста малки).

Най-очевидните признаци, че едно масло е фалшиво

Понякога е лесно да се разпознае веднага дали някое от маслата не е автентично. Понякога признаците са по-неясни. Не забравяйте да търсите три ключови елемента:

Думата, която виждате, е „аромат“

Ако на етикета ясно е посочено „ароматно масло“ и няма латинско наименование, етикетът не е на етерично масло.

Някои растения дори не са способни да произвеждат етерични масла – например виолетките. Ако сте попадали на бутилки с етикет „виолетово масло“, съжалявам, че ще разочаровам читателя, но това не е виолетово етерично масло, което се получава от това растение Viola odorata (известно още като сладки виолетки). Те са твърде малки и крехки, за да се извлече от тях ЕО по традиционните методи.

Забележка Възможно е да се закупи етерично масло от виолетови листа, което се получава от листата, а не от цветовете, и е много лазурно на цвят и мирис. То не се препоръчва за ароматерапия.

Проверете цената

Проверете цената. Цената, която е много ниска, е нещо, за което трябва да бъдете предпазливи. Но и бутилката с най-висока цена може да не е най-добрият вариант. Продажбата на масла от първа необходимост е по-скоро насочена към търговията на дребно, докато преди това тя се определяше от практикуващите лекари.

В настоящето някои гиганти в областта на многостепенния маркетинг биха могли да намалят цените си поради продажбата на дадена марка. Тези масла се произвеждат масово и компаниите невинаги са прозрачни по отношение на своята устойчивост или практики за снабдяване. Цените на тези масла обикновено са високи.

Ако например обмисляте да добавите автентична бутилка етерично масло от Тамян към домашния си комплект за ароматерапия. Ако цената му е под 35-40лв за една бутилка 15мл. то или ви продават индийски тамян Босвелия Серата или ви лъжат към момента на написване на тази статия. Тя е в горната част на ценовия диапазон, ако маслото е сертифицирано като биологично.

Ако откриете, че същата бутилка се продава за 15лв., трябва да сте предпазливи, че плащате за надценки от марките.

Цените също така варират през годините в зависимост от културите, които се отглеждат, и реколтата, която ще дадат. Например над 80 % от ванилията в света се произвежда на остров Мадагаскар, който през последните месеци пострада от тежки метеорологични условия.

Неуспешните добиви доведоха до повишаване на цената на ваниловите зърна до 10 пъти в сравнение с цената им преди годината. Това се отрази на цената на ванилията във всички продукти – от пекарски изделия, през бира до сладолед. Освен това наличността на екстракта от ванилия (а не на етеричното масло, тъй като то се извлича с помощта на разтворители), който често се търси от парфюмеристите, използващи растителни масла, е изключително оскъдна.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.