Въведение към етеричните масла

Как действат етеричните масла върху телесните системи?

действие нна етеричните масла върху тялото

Лимфна система

Лимфната система не само е отговорна за отстраняването на токсичните отпадъци от всички части на тялото, но също така участва в усвояването на мазнините от червата. Тази важна система, заедно с надбъбречните жлези и далака, играе важна роля в имунния отговор, който е опитът на тялото да се защити от болести.

Етеричните масла, стимулирайки производството на бели кръвни клетки и други органи, участващи в имунния отговор, не само укрепват устойчивостта на тялото срещу инфекции, но чрез своите бактерицидни, антивирусни и фунгицидни свойства, те могат да подпомогнат тялото директно, като се противопоставят на микроорганизми, които застрашават неговата защита.

 • Лавандула, бергамот, евкалипт и розмарин не само стимулират работата на лимфната система на тялото, но и действат директно срещу широк спектър от бактерии и вируси.
 • Розмарин и гераниум поддържат надбъбречните жлези и действат като общ стимулант за имунната система.
 • Каджепут, Ниаули и Чаено дърво съчетават бактерицидни, антивирусни и фунгицидни свойства с особено мощно стимулиращо действие върху органите, участващи в имунния отговор.

Лавандулата, бергамотът, лимонът и чаеното дърво са тези, които имат най-забележими ефекти в поддържането на имунната ситема.

 • Черният пипер и лавандулата поддържат далака, друг орган, участващ в имунния отговор.
 • Черният пипер е и препоръчано етерично масло за насърчаване на по-ефективен дренаж на лимфата. Може да се използва с розмарин, ако лечението трябва да продължи за дълъг период от време.
 • Когато се комбинират етерични масла с масаж, се постига по-ефективен дренаж на лимфата. Благоприятно ще повлияят етеричните масла от копър, гераниум, хвойна, розмарин и черен пипер. Тези масла имат и диуретично действие – те ще предизвикат и отделянето на отпадъци през бъбреците.

Масажът предлага най-ефективната терапия за лимфната система, като насърчава лимфната циркулация и дренажа на клетките през тялото, като по този начин предотвратява натрупването на токсини в тъканите, което може да доведе до оток, сраствания или отлагания около мускулите и ставите, което води до болка, скованост и загуба на подвижност и целулит.

Вдишването на аромата на етеричните масла по време на ароматерапевтичен масаж помагат за отпускане и балансиране, както психически, така и емоционално. Съществува силна връзка между емоционалното поле и имунната система на тялото, затова винаги е важно маслата да се смесват адекватно, когато имунната система на човек може да бъде компрометирана поради емоционален дисбаланс.

Добре известен факт е, че надбъбречните жлези могат да се изтощават поради продължителни или остри периоди на стрес. Поради това етеричните масла, които не само поддържат и укрепват имунния отговор, могат да бъдат от изключителна полза при лечението на тази система.

Нервна система

Действието на етеричните масла, както и на масажа, върху различните дейности на нервната система представляват основна част от ароматерапията, тъй като тази система повече от всяка друга участва силно във връзката между ума и тялото. В резултат на това всичко, което е от полза за тази система, ще има изразен ефект върху организма като цяло.

 • Етеричните масла, които имат благоприятен ефект върху нервната система и най-често се използват в ароматерапията са лайка, градински чай, хвойна, лавандула, майорана, маточина и розмарин.
 • Бергамотът, лайката, лавандулата и майораната имат аналгетични, спазмолитични и седативни свойства. Тези етерични масла помагат за облекчаване на болката, намаляват свръхактивността на нервната система, успокояват.
 • Евкалиптът, ментата и розмаринът са както аналгетични, така и антиспазматични етерични масла. Помагат за облекчаване на болката и успокояват нервите, които са отговорни за мускулната активност, но не са успокоителни.

Маслата, които съчетават както успокояващо, така и антиспазматично действие, са градински чай, кипарис, хвойна, маточина, нероли, роза и сандалово дърво.

 • Маслото от нероли има подчертан ефект върху вегетативните нерви, които управляват червата, а сандаловото дърво действа особено върху нервите на бронхиалните проходи, полезно за успокояване на кашлица, причинена от нервно рефлекторно действие.

Въпреки че повечето масла могат да бъдат описани като стимулиращи или успокояващи, всяко масло може да притежава и двете качества, в зависимост от количеството на използваното конкретно масло.

 • Установено е, че ментата, например, омайва в големи дози и стимулира, когато се използва само в малки количества.
 • Някои масла като бергамот и гераниум имат нормализиращ ефект и ще стимулират или успокояват, в зависимост от нуждите на индивида.
 • Розмаринът произвежда подчертан стимулиращ ефект върху централната нервна система и е особено важен, когато има загуба или намаляване на функцията на сетивните или двигателните нерви. Той е мощен мозъчен стимулант и помага за подобряване на паметта и подпомага концентрацията, като прочиства и изостря ума като цяло.

Когато масажът се комбинира с подходящи масла, ефектите върху нервната система могат да бъдат ясно изразени.

Леките масажи могат да доведат до силен релаксиращ ефект в цялото тяло, особено когато се извършват върху по-чувствителните части на тялото като лице, ръце или крака, области, по-обилно снабдени с нервни окончания.

Твърд масаж с по-динамично терапевтично втриване на масла за внушаване на спокойствие и дълбока релаксация ще извади тялото от отпуснатост.

При прекомерна тревожност и стрес, масажът може да се комбинира с по-твърд натиск  и динамично втриване на подходящи масла за внушаване на спокойствие и дълбока релаксация.

Ароматерапевтичният масаж с етерични масла може да направи много за балансиране на вегетативната нервна система, особено по отношение на симпатиковата система, която толкова често доминира в индивида, поради напрегнатите времена, в които живеем.

Храносмилателна система

Спазмолитичните, успокояващи и храносмилателни действия на есенциите в етеричните масла са добре известни. Билките и подправките отдавна се използват в храните, за да стимулират отделянето на храносмилателни сокове и да успокояват стомашните спазми и метеоризъм. Поради тези свойства подходящи етерични масла се използват от много днешни фармацевти.

Първоначалният етап на храносмилането е обонянието, самият аромат на храната, който стимулира отделянето на храносмилателни сокове. Всъщност вкусът играе доста малка роля, тъй като нашите вкусови рецептори могат да възприемат само четири основни вкуса, така че по-голямата част от това, което обикновено наричаме „вкус“ на храната, всъщност е нейният „аромат“, доказано от факта, че храната губи вкуса си, когато носът ни е запушен. Така че храносмилателното действие на етеричните масла се дължи преди всичко на техния ефект чрез формулираното усещане за обоняние.

 

 • Камфор, канела, копър, майорана и розмарин са полезни при запек, метеоризъм и липса на чревен тонус, като упражняват тези ефекти чрез засилване на перисталтиката и относително лек слабителен ефект.
 • Обратният ефект, този на намаляване на спазмите на гладката мускулатура или насърчаване на спазмолитично действие, се наблюдава при голям брой есенции като бергамот, лавандула, кипарис и нероли.
 • Маслото от мащерка може да противодейства на адреналиновия спазъм, докато маточината и салвията са сред тези, които намаляват ацетилхолиновия спазъм.
 • Карамфиловото масло противодейства на стомашната киселинност, като ефективно повишава PH на стомашния сок. Подобни ефекти могат да се наблюдават при етеричното масла от канела и черен пипер.
 • Действието на салвия, карамфил, копър, мента, роза и мащерка се счита за пряко, докато това наматочината и градинския чай е известно, че се осъществява чрез нервната система.

Ароматерапевтичният масаж и компресите с етерични масла, прилагани директно върху корема, предлагат ефективни начини за въвеждане на масла в храносмилателната система. Масажът може да се прави от всяка страна на гръбначния стълб, откъдето възникват нервите, които влияят на тази система. Може да се прилага и директно върху корема, като по този начин храносмилателната система може да се възползва както от механичния ефект на самия масаж, така и от рефлекторния ефект и свойствата на етеричните масла. Рефлекторният ефект само на масажа е много забележим. Най-лекото докосване на корема ще стимулира перисталтичното действие на червата, спомага за придвижването на продуктите за храносмилане по тракта и подпомага елиминирането на отпадъците от дебелото черво.

Масажът, чрез ефекта си върху нервната система, също ще предизвика увеличаване на секретите на тънките черва и свързаните с тях жлези, като по този начин подпомага храносмилането. Чрез този рефлексен ефект малките артерии в корема се разширяват. По този начин се увеличава кръвоснабдяването в тази област и се улеснява по-ефективното усвояване на хранителните вещества през червата. Механичният ефект на масажа е ограничен до дебелото черво, където масажните движения по посока на часовниковата стрелка могат физически да подпомогнат преминаването и окончателното елиминиране на отпадъците от дебелото черво, като представляват още една положителна помощ за елиминирането и помагат за предотвратяване на запек.

Сърдечно-съдова система

Сърдечно-съдовата система се състои от сърцето и кръвоносните съдове.

 • Сърдечният мускул може да бъде укрепен от масла от чесън, лавандула, майорана, мента, розмарини гераниум, тези масла често се описват като тонизиращи.
 • Лавандула, Маточина, Нероли и Иланг Иланг се препоръчват при сърцебиене и други сърдечни нарушения, които възникват поради тревожност или нерви.

Всъщност повечето масла, които имат спазмолитичен ефект върху сърцето, като последните споменати масла, ще предизвикат това действие върху стените на кръвоносните съдове и следователно ще насърчат кръвното налягане в съдовете да спадне. Това действие обикновено се осъществява чрез автономната нервна система.

 • Обратният ефект може да бъде произведен и от употребата на някои стимулиращи масла, като по този начин се повиши кръвното налягане поради свиване на стените на кръвоносните съдове.
 • Камфорът е едно специално масло, което има способността да повишава кръвното налягане, като също така действа като сърдечен стимулант. Други стимулиращи масла също могат да предизвикат същите ефекти, например исоп, розмарин, градински чай, хвойна и канела.
 • Маслото от исоп обаче най-добре може да се опише като произвеждащо тонизиращо действие върху тази система, тъй като може да предизвика повишаване на кръвното налягане, последвано от намаляване.
 • Маслото от розмарин може да бъде полезно при лечението на атеросклероза, тъй като помага за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, като помага да се предотврати натрупването на мастни вещества от вътрешната страна на стените на кръвоносните съдове.

Ефектите от масажа върху кръвообращението са добре установени. Масажът с етерични масла може значително да намали затрудненията на сърцето. Тялото ще реагира с разширяване на малките артерии, което води до по-голям обем кръв, навлизаща в тъканите. Това допълнително ще намали натиска върху сърцето и ще подпомогне намаляването на кръвното налягане.

Масажът може да бъде особено полезен за тази система, когато се прилага върху гърба, насочвайки етеричните масла към целевите органи. Маслата могат да се прилагат и под формата на компрес, който може да се постави директно върху областта на сърцето. Ваните и инхалациите също са средство, чрез което етеричните масла могат да бъдат въведени в кръвообращението, а оттам и в другите органи на тялото.

 

Ендокринна система

Етеричните масла могат да бъдат от полза за ендокринната система по два различни начина. Някои масла съдържат растителни хормони, известни като фитохормони, които са сходни по действие с произвежданите от тялото ни. Те подсилват или заместват ефектите на определени хормони, които може да липсват. Копърът, например, съдържа растителен естроген и може да се използва благоприятно при менопауза и предменструални проблеми, като също така помага за стимулиране на производството на кърма.

Другият начин, по който етеричните масла могат да повлияят на ендокринната система, е чрез действително стимулиране на самите различни жлези, като по този начин стимулират секрецията на хормони от тези жлези или балансират производството на хормони. Здравето на тялото зависи от правилното производство на хормони от всяка жлеза.

 • Чесънът, например, помага за балансиране на секрецията на щитовидната жлеза, което се оказва особено полезно, когато тази жлеза е неактивна.
 • Твърди се, че маслата от босилек, гераниум, бор, розмарин и градински чай стимулират надбъбречната жлеза, като гераниумът е известен като балансьор на производството на хормони като цяло.
 • Евкалиптът и хвойната изглежда помагат за намаляване на прекомерните нива на кръвната захар, като гераниумът отново действа като балансьор в това отношение.
 • Освен копъра, етеричните масла като лайка, градински чай, кипарис, жасмин, лавандула и особено роза, влияят на репродуктивната система и са полезни за възстановяване на баланса на тази система, когато възникнат проблеми.

Изразеният ефект на ароматните масла върху емоциите, нервната система, тяхното афродизиакално въздействие и ефектът им върху тялото като цяло, изглежда показва ендокринно влияние. Това влияние се проявява на по-фино ниво, чрез обонянието. Обонятелната област на мозъка се свързва с хипоталамуса, жизненоважна структура, която контролира цялата хормонална система чрез влиянието си върху хипофизната жлеза. Хипоталамусът също така оказва влияние върху вегетативната нервна система и е средството, чрез което ендокринната система се свързва с тази част от нервната система.

 

Дихателна система

Антисептичното, спазмолитично и отхрачващото действие на етеричните масла е от изключителна важност при лечението на заболявания на дихателната система.

 • Етеричните масла от бергамот, канела и евкалипт са най-ценни. Антисептичните качества на етеричните масла ги правят идеално средство за лечение и превенция на всички видове респираторни инфекции.
 • Установено е, че маслата от бергамот, чесън, камфор и евкалипт са най-ефективни срещу различни инфекции като пневмония, дифтерия и грип.
 • За общо приложение срещу грипни вируси най-полезни са канелата, евкалиптът и черният пипер. Тези масла също са доказано ценни като защитават здрави хора по време на грип и други епидемии, като помагат за предотвратяване на инфекция от бактерии, пренасяни по въздух.
 • Салвията, градинският чай, копърът, ментата, розата и мащерката проявяват директен спазмолитичен ефект върху гладката мускулатура. Ефект, който е ценен при лечение на всякакви разстройства, дължащи се на мускулен спазъм на дихателните пътища, с последващ отток на лигавицата на дихателните пътища.
 • Изборът на масла ще зависи от много фактори; дали е налице инфекция или не, дали състоянието се дължи на алергична реакция, или дали са включени емоционални фактори – стресът и тревожността често са първоначалната причина за такива състояния.
 • Лайката е полезна при алергии.
 • Етеричните масла от бергамот, лавандула и евкалипт са полезни при инфекции на гръдния кош, а тези антисептични масла, както и лайка, мента, босилек и нероли са антиспазматични масла, като последното е особено полезно, ако разстройството се дължи на емоционален проблем.
 • Камфорното масло е общ респираторен стимулант и увеличава както скоростта, така и амплитудата на дишането.
 • Установено е, че евкалипт, лимон и тамян са особено полезни с тяхното отхрачващо действие.

Етеричните масла при респираторни оплаквания могат да се дават чрез инхалации, парни инхалации, масаж на гърба. Компресите, прилагани върху гърба също могат да бъдат изключително полезни. Ако страдащият от астма изпитва лош пристъп, трябва да се избягва вдишването на пара, тъй като топлината на последната ще увеличи всяко възпаление на лигавиците и ще влоши задръстванията.

Дихателната система е един от начините, чрез които етеричните масла получават достъп до тялото. Носът е първата част на дихателната система, през която етеричните масла, поети с дишането, достигат до кръвния поток. Чрез обонянието предаваме информация за всички аромати до мозъка, друг важен процес, чрез който етеричните масла взаимодействат с тялото и ума.

 

Отделителна система

Етеричните масла могат да имат дълбок ефект върху отделителната система.

 • Лайката, кедърът и хвойната имат афинитет към бъбреците. Ценни са с тонизиращото си действие върху тези органи и за употреба при бъбречни инфекции като пиелит и нефрит.
 • Етеричните масла от кипарис, евкалипт, копър, тамян, гераниум и розмарин, са още диуретични масла. Полезни са при задържане на течности или когато тялото трябва да се отърве от много токсични отпадъци.
 • Тези масла обаче трябва да се използват внимателно и никога за дълъг период от време, тъй като те могат да маскират сериозни заболявания на бъбреците, както и да нарушат механизмите, които контролират баланса на течностите и солта чрез ефекта си на изкуствено увеличаване на количеството произвеждана урина .
 • Поради факта, че цялата кръв в тялото преминава през бъбреците два пъти на всеки час, а етеричните масла циркулират в телесния поток, трябва да се внимава с количеството на използваните масла и да се спазват правилните пропорции, тъй като прекомерните количества могат да претоварят бъбреците, причинявайки увреждане.
 • Редица етерични масла действат като антисептици на пикочните пътища, като най-ценните са бергамот, лайка, евкалипт, хвойна, сандалово дърво и чаено дърво, които могат да се прилагат в многократни горещи компреси върху долната част на корема и могат да се окажат особено полезни при лечение на цистит.
 • Камфорното масло е описано като добър диуретик, а маслото от мащерка също е ефективно срещу инфекции на пикочните пътища.
 • Редица есенции, особено лайка и гераниум, са способни ефективно да разтварят камъни в пикочните пътища.

 

Репродуктивна система

Много масла могат да повлияят на репродуктивната система, както чрез ефектите си върху нервната система, така и чрез стимулиране на различните жлези, участващи в репродукцията. Стерилитет, менструални и проблеми на менопаузата, раждане, фригидност, импотентност, инфекции и много други проблеми, свързани с тази система, могат да бъдат облекчени с помощта на подходящи масла.

 • Роза, лайка, градински чай, кипарис, копър, жасмин, лавандула и гераниум са сред тези, които имат най-силно въздействие върху тази система и могат да се използват при редица дисбаланси, които възникват поради физическо или психологическо разстройство.
 • Известно е, че някои масла са афродизиак, особено жасмин и иланг-иланг, и могат да бъдат особено полезни, когато възникнат проблеми поради емоционални затруднения.
 • Розовото масло има особен афинитет към женската репродуктивна система, тонизира и почиства матката и регулира менструалния цикъл.
 • Гераниумът има балансиращ ефект върху хормоналната секреция като цяло и може да помогне за балансиране на всякакви нередности в това отношение.
 • Розовото масло също се счита за увеличаване на броя на сперматозоидите при мъжете и може да бъде от полза в случаи на стерилитет поради този проблем.
 • Случаите на фригидност и импотентност най-често са свързани с емоционални фактори. Тук от особена помощ могат да бъдат маслата, които помагат за облекчаване на стреса и напрежението, особено тези, които имат най-изискани аромати, оказващи силно влияние върху ума и емоциите. Особено полезни в това отношение са бергамот, градински чай, нероли и роза, както и споменатите по-рано.
 • Менструалните спазми могат да бъдат значително облекчени с помощта на някои антиспазматични масла, особено от майорана, лавандула и лайка.
 • Много масла също стимулират притока на кръв във таза и матката и могат да помогнат за предизвикване на менструация или за увеличаване на оскъдната менструация. Тези специални масла никога не трябва да се използват по време на бременност или когато менструацията е нормална или особено тежка; Салвията, смирната, градинският чай, босилекът, хвойната, копърът и розмаринът са най-известните в това отношение.
 • Кипарисът, гераниумът и розата, поради своя регулиращ ефект, могат да помогнат при необичайно тежки периоди, а розмаринът и гераниумът могат да помогнат за намаляване на задържането на течности, което често се наблюдава няколко дни преди менструация.
 • Много от етеричните масла, които помагат при менструални нередности във възраст преди менопаузата, могат да се използват и за минимизиране на физическите и емоционалните проблеми, свързани с нея. Гераниумът и розата имат балансиращ и регулиращ ефект върху хормоните.
 • Маслото от лайка могат да помогнат за успокояване по време на менопаузата.
 • Бергамотът и сандаловото дърво могат да се използват ефективно за лечение на различни инфекции, свързани с репродуктивната система. Маслото от бергамот се оказва отлично масло за предотвратяване на разпространението на някои инфекции, включително гонорея.
 • Някои масла, особено жасмин, могат да предизвикат раждане, като стимулират свиването на матката, помагайки за бързото и относително безболезнено раждане. Не трябва обаче да се използва през действителните месеци на бременността, тъй като може да предизвика спонтанен аборт.

При проблеми, свързани с репродуктивната система, маслата могат да се използват за масаж, вани за бедрата, вагинални душове или като компреси. Могат да се използват и в арома лампи и дифузори, в случай че проблемите се дължат на емоционални фактори.

 

Кожата

Кожата е най-големият орган на тялото, покриващ почти два квадратни метра от възрастния индивид.  Чрез нея тялото се чисти от натрупаните токсини, отделяйки пот през  порите на кожата. Ако бъбреците или дебелото черво не работят толкова ефективно, колкото би трябвало, могат да възникнат нарушения на кожата поради излишните токсини. Кожата също така действа като бариера. Защитава вътрешните ни органи и предпазва от бактерии. Задейства сетивата ни за околната среда. Друга важна функция на кожата е регулирането на телесната температура, охлаждането на тялото чрез изпаряване на потта от повърхността му или запазването на топлината, когато е необходимо.

Структурно кожата е разделена на 3 отделни слоя;

Епидермис – горен слой

Дерма – среден слой

Подкожен – долен слой

Най-горният слой се нарича епидермис и се състои от листове сплескани клетки, които са или мъртви, или умиращи, след като са избутани нагоре през долните слоеве на кожата. Тези мъртви клетки образуват кератин, здраво протеиново вещество, което се намира в косата и ноктите. В епидермиса също присъстват клетки, които произвеждат меланин, пигментът, отговорен за цвета на кожата.

Средният слой или дермата се състои от съединителна тъкан, която допринася за поддържането и еластичността на кожата. Дермата е много по-дебела от епидермиса и също така съдържа космени фоликули, мастни жлези, потни жлези, нервни окончания и кръвоносни съдове.

Най-вътрешният слой, хиподермата или подкожният слой, служи като място за образуване и съхранение на мазнини. Той действа като опора за кръвоносните съдове и нервите, които преминават към по-горните слоеве на кожата. Хиподермата съдържа снопове от мускулни влакна, които са прикрепени към космените фоликули и се свиват в отговор на страх или студ, отговорни за настръхването.

Кожата е жизненоважна в ароматерапията, тъй като е един от двата пътя, по които етеричните масла могат да попаднат в кръвния поток на тялото. При всеки индивид усвояването на етеричните масла е различно. Абсорбцията ще се забави, ако кожата е блокирана от токсини отвън или отвътре. Задържането на течности, целулитът и много мастна тъкан също ще повлияят на скоростта на усвояване.

Кожата може да се възползва много от използването на етерични масла. Подходящите масла могат да помогнат за облекчаване на много кожни заболявания, вариращи от състояния като суха, мазна или дехидратирана кожа до по-сериозни заболявания като екзема, псориазис и дерматит.

Масажът върху кожата подпомага притока на кръв, доставката на свежи хранителни вещества и кислород. Това води до растеж на здрави клетки. Резултатите при масажа с подходящо подбрани етерични масла могат да бъдат абсолютно фантастични.  Цялостното състояние на кожата ще бъде подобрено, придавайки на кожата по-добра текстура и по-сияен вид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *