Въведение към етеричните масла

Методи за използване на етерични масла

методи на употреба на етеричните масла

Етеричните масла са изключително мощни билкови съюзници, които можем да добавим към нашия инструментариум за добро здраве.

Те могат да изиграят значителна роля за подобряване на психическото и физическото ни благосъстояние, когато се използват разумно и внимателно.

Начинът, по който използваме етеричните масла, може да определи доколко ефективно етеричното масло ще доведе до желаните резултати.

Етеричните масла притежават голямо разнообразие от терапевтични и лечебни свойства. Противогъбичните, антибактериалните и антивирусните им свойства ги превръщат в ценен елемент, който трябва да имате в аптечката.

Доказано е също, че те спомагат за добрата почивка, облекчават главоболието и облекчават дискомфорта. Освен това етеричните масла могат да помогнат за намаляване на състоянието на кожата и да подпомогнат лечението на често срещани простудни заболявания и да насърчат доброто храносмилане.

Макар че всички знаем, че етеричното масло от джинджифил е полезно за храносмилането, и че е вярно, че етеричното масло от лавандула може да помогне за релаксация, трябва да разберем най-добрите методи за използване на етеричното масло от джинджифил, за да подпомогнем храносмилането, и как най-добрите методи са да използваме етеричното масло от лавандула, за да ни помогне да се отпуснем или да заспим.

Тази статия има за цел да ви запознае с най-ефективните начини за прилагане на етеричните масла. Процесът на прилагане на маслото може да изглежда очевиден в много случаи. Въпреки това има случаи, когато той може да не е толкова ясен.

Методи за прилагане (употреба) на етерични масла

Има четири основни метода, по които обикновено се използват етеричните масла в контекста на холистичната ароматерапия. Всеки метод ще бъде обяснен по-подробно в следващия раздел на тази статия.

 • Вдишване
 • Локално приложение
 • Поглъщане (вътрешна употреба)
 • Използване в домакински почистващи продукти

 

Вдишване на етерични масла

Техниките за вдишване включват методи, чрез които вдишваме етерични масла. Методите за инхалиране включват, но не се ограничават до използването на дифузери за етерични масла, както и на личен инхалатор тестовата лента за аромати или използването на ароматни колиета*, ароматерапевтичен пластир*, както и други методи, които помагат да вдишваме етерични масла, докато дишаме.

За приложенията, които изискват емоция, съм открил, че инхалаторът, дифузерът или тестовата лента за аромати работят най-добре за мен.

Ароматните молекули, съдържащи се в етеричните масла, са много леки. Те бързо се изпаряват във въздуха, след което бързо достигат до белите дробове и накрая навлизат в кръвния поток. Затова етеричните масла притежават потенциала да оказват незабавно въздействие върху настроението ни.

Вдишването на етерични масла обикновено е полезно за тези цели:

 • Емоционално здраве
 • Подкрепа на дихателната система
 • Подкрепа на имунната система
 • Храносмилане

* Въпреки че бижутата от етерични масла и лепенките за ароматерапия обикновено се притискат към кожата, те са предназначени за вдишване на етеричните масла, които са нанесени върху тях. Пластирите и бижутата трябва да са проектирани така, че да гарантират, че маслата няма да влязат в контакт с кожата ви, освен ако не са правилно разредени за употреба върху кожата ви.

Вдишване чрез дифузер

Терминът „дифузер“ се отнася за инструмент, който разпръсква етерични масла във въздуха. Съществуват много видове дифузери с етерични масла, които можете да използвате, за да постигнете това. За да осигурите безопасност, трябва да се придържате към инструкциите на производителя.

Най-популярните видове дифузери за етерични масла са:

 • керамични
 • електрически
 • за свещи
 • пръстени за лампа
 • тръстиков дифузер
 • ултразвуков

Как се използват етерични масла в овлажнител за въздух

Ако решите да добавите етерични масла във вашия овлажнител за въздух, проверете инструкциите на производителя. Някои производители на ултразвукови овлажнители не препоръчват използването на етерични масла.

За да използвате етерични масла за овлажнители, сложете няколко капки в резервоара с вода. След това то ще се изпари в цялото пространство. За да постигнете най-добри резултати, използвайте хладка мъгла, а овлажнителя мийте редовно.

Как да използваме етерични масла във вани или под душа

Въпреки че е препоръчително етеричните масла да се държат далеч от банята заради влажността и топлината, има много начини да ги използвате. Можете да добавите няколко капки етерични масла към балсама или шампоана, или към водата за измиване на тялото.

Вдишвайте етеричното масло, когато се къпете, нанесете няколко капки етерични масла върху стените на душа и дишайте дълбоко, докато се къпете. Можете също така да добавите разреденото етерично масло върху чиста кърпа за миене, която да използвате за вдишване и нежно търкане на тялото си.

Пригответе етеричните масла с помощта на масло носител, преди да ги добавите към водата за вана. Използвайте вана с етерични масла със сол или вана с мехурчета. Прочетете нашия наръчник за употреба на етерични масла в баня за повече информация.

Локално приложение на етерични масла

Методите за прилагане на етерични масла върху кожата се състоят в нанасяне на подходящо разредени етерични масла върху скалпа, кожата или косата.

Локалните приложения са полезни за тези цели (първите три са доста очевидни):

 • Грижа за кожата
 • Грижа за косата
 • Грижа за рани
 • Храносмилане (кръстосани списъци)
 • Спазми
 • Нежен масаж
 • Парфюми/лични ароматизатори

Най-добрият начин за локално приложение е да поддържате конкретния регион, в който прилагате сместа от етерични масла, която сте разредили. Например, ако изпитвам мускулен или ставен дискомфорт, мога да приложа правилно разредената смес директно върху областта, която причинява дискомфорт.

Прилагането на правилно разредено етерично масло (или смес от етерични масла) върху мускула, който изпитва болка, обикновено е по-ефективно от методите за вдишване на етерични масла. Противовъзпалителните, успокояващи балсами и мехлеми се произвеждат с помощта на растителни масла, произведени от естествени източници, както и на растителни масла и етерични масла.

Има хора, които използват рол-он, лосиони, както и други продукти за кожата, за да подпомогнат релаксацията, съня и успокояването на нервите или за енергизиране на тялото. Въпреки това за емоционална употреба съм установил, че използването на дифузер, личен инхалатор за въздух или лентичка за тестване на аромати е по-ефективно от използването на рол-он смес против стрес или нанасянето на масла върху кожата.

Въпреки това масажът с помощта на подходящо разредена смес от етерични масла може да бъде ефективен метод за намаляване на стреса и насърчаване на емоционалното благополучие. Прилагането на смеси с етерични масла върху кожата може да бъде успокояващо и да осигури ползи по време на вдишване на етеричните масла, съдържащи се в сместа. Прилагането на тези смеси върху етерични масла за защита на кожата обаче не може да бъде толкова ефикасно, колкото директното вдишване на етерични масла с дифузер или личен инхалатор.

Чувал съм за предложения за прилагане на етерични масла върху краката за намаляване на стреса и повишаване на емоционалното благосъстояние. Масажирането на смес от етерични масла в разреден вид върху стъпалата може да бъде много релаксиращо като такова и може да бъде чудесна техника за релаксация. Ползата от аромата обаче се елиминира напълно, когато сте спрели да усещате (вдишвате) ароматните молекули на етеричните масла.

Поглъщане на етерични масла (вътрешен прием)

Определение за поглъщане: Процес на усвояване на лекарства или хранителни вещества в организма чрез изпиване или изяждане на съдържанието.

Въпреки че етеричните масла са студено пресовани или дестилирани с водна пара от различни често срещани подправки като лимони, портокали, грейпфрути, бахар, босилек черен пипер, канела, карамфил, копър, джинджифил и розмарин, както и от различни други билки, които обикновено се консумират без необходимост от предупредителна информация за употребата, етеричните масла са изключително гъсти и не трябва да се консумират без задълбочено разбиране на подходящата доза и потенциалните рискове за всяко масло. За повече подробности вижте „Вътрешна употреба на етерични масла“.

В подкрепа на този изключително важен въпрос ще се позова на статия от втората версия на безопасност на етеричните масла, съставена от експертите и учителите по ароматерапия Робърт Тисеранд и Родни Йънг. Те предлагат „…само професионалисти, които са сертифицирани да разпознават проблемите, обучени са да оценяват рисковете и предимствата и притежават разбиране за етеричните масла фармакологията на етеричните масла, да ги предписват в перорални дози“. [Robert Tisserand and Rodney Young, Essential Oil Safety (Second Edition. United Kingdom: Churchill Livingstone Elsevier, 2014), 50].

Предпазни мерки за безопасност при използване на етерични масла

Силата и рискът, присъщи на етеричните масла, трябва да се използват с повишено внимание. маслата с повишено внимание. Избягвайте да приемате етерични масла за вътрешна консумация.

Етеричните масла без лекарска препоръка са:

 • възрастни хора
 • деца, които са на възраст под 12 години
 • жени, които кърмят или са бременни

Също така , не забравяйте да помислите за домашните любимци, които се намират в близост. Някои етерични масла могат да бъдат опасни за домашните любимци.

Консултирайте се с лекар преди да приемате етерични масла, ако приемате някакви лекарства или имате здравословни проблеми, като хипертония, слаб имунитет или епилепсия.

Свържете се със сертифициран ароматерапевт за повече подробности относно личния план за лечение. Можете да откриете ароматерапевт, като използвате електронната база данни на N.A.H.A.

Използвайте масло носител (базово масло)

Смесете етеричните масла в масло носител от терапевтичен клас. Не използвайте масла, направени от дървесни ядки, в случай че имате алергии към ядки.

Чувствителност на кожата

Известно е, че етеричните масла могат да причинят кожното раздразнение. Избягвайте да прилагате етерични масла върху чувствителни зони като ушите, очите и устата. Избягвайте да ги прилагате върху напукана или възпалена кожа. Прочетете повече за чувствителността на кожата при употреба на етерични масла.

Можете да установите всички възможни кожни алергии, като преди да приложите етерично масло или носител, проведете кожен пластирен тест. За да направите тест с пластир, нанесете малко количество от маслото върху китката си или под ухото. Най-добре е да изчакате 24 часа, преди да определите дали се появява някакво дразнене.

Някои цитрусови масла могат да предизвикат фоточувствителност при излагане на слънчева светлина след употреба. Внимавайте да не го нанасяте върху участъци от кожата, които ще бъдат изложени на слънчева светлина в рамките на 12 часа.

1 thoughts on “Методи за използване на етерични масла

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *