ароматни съставки

Ръководство и определение за хидрозол

какво представляват хидрозолите

Понякога хидрозолите се наричат хидролати, дестилатни води или флорални води.

Обяснено възможно най-просто, хидрозолът е ароматната вода, която остава след парна дестилация или хидродестилация на растителен материал, като например лавандула.

Хидрозоли

Сюзън Кати, автор на „Хидрозоли: Следващата ароматерапия“, предлага следното определение: „Хидрозолите са кондензираната вода, получена при парна или хидродистилация на растителен материал за ароматерапевтични цели.“ [Suzanne Catty, Hydrosols: The Next Aromatherapy (Rochester, VT: Healing Arts Press, 2001), 10.]

Експертните дестилатори на хидрозоли, сред които Ан Харман, автор на Harvest to Hydrosol, дестилират растенията специално заради получения от тях хидрозол. Това може да доведе до получаване на хидрозоли с превъзходен аромат и терапевтична полза. Повечето хидрозоли обаче се произвеждат просто в резултат на дестилация на етерични масла.

Растителните вещества, използвани в процеса на дестилация, придават на хидрозола водоразтворимите ароматни и терапевтични свойства на растението.

За разлика от етеричните масла, които трябва да се разреждат преди нанасяне върху кожата, хидрозолите са много по-нежни от етеричните масла и обикновено могат да се използват директно върху кожата без допълнително разреждане.

Хидрозолите могат да се използват вместо вода при създаването на естествени аромати, лосиони, кремове, тонери за лице и други продукти за грижа за кожата. Те могат да се добавят и към ваната, както и да се използват самостоятелно като лек одеколон или спрей за тяло. Хидрозолът може да се добавя към купички за пръсти за елегантни, романтични вечери. Примери за растителни продукти, които се предлагат като хидрозоли, са роза, римска лайка, нероли и лавандула. Прегледайте статията „Употреби на хидрозола“, за да видите подробности и полезен списък с всички начини, по които можете да използвате хидрозола.

Как се добиват

Ботаническият материал се зарежда с чиста вода в инсталация за пречистване. (Ние в Aromatics използваме чиста вода от планински кладенец). Парата под налягане преминава през растението, като разчупва „торбичките“ с етерични масла. Когато парата премине през охлаждаща серпентина, тя се кондензира обратно в течност – комбинация от вода и етерично масло. Етеричното масло се отделя по естествен начин и се издига нагоре. А водата вече е хидрозол!

distilling hydrosol

Пазете се от термина „флорални води“

Понякога вода, просто смесена с етерични масла, се продава като флорални води или неправилно се класифицира като хидрозоли. Винаги е разумно да питате продавачите за подробности относно продаваните от тях хидрозоли, за да сте сигурни, че това, което купувате, е истински хидрозол, както е определено тук.

Ползи и приложения на хидрозолите

Хидрозолите могат да добавят толкова много естествена красота към ежедневието ви!

Например, можете да ги включите в грижата за кожата си. Използвайте ги за приготвяне на почистващи продукти на водна основа и за тонизиране на кожата, за да намалите появата на кръвоизливи. Ако лицето ви често е топло и зачервено, няколко впръсквания с хидрозол от лавандула или роза могат да ви помогнат да успокоите тена си и да го охладите.

Хидрозолите са отлични и за естествено почистване. Използвайте ги сами за освежаване на дома си или ги смесете с тях, за да създадете свои собствени почистващи продукти.

Наред с грижата за кожата и естественото почистване, ето кратък списък с още начини, по които можете да използвате хидрозоли всеки ден…

 • Освежител на въздуха
 • Подпомага корема
 • Ароматизиране на напитки
 • Грижа за увредена и възпалена кожа
 • Охлаждане на гореща, нежна кожа
 • Тоник за лице
 • Подкрепа на имунната система
 • Отблъскване на насекоми
 • Спрей за бельо
 • Подкрепа на лимфата
 • Отворете дишането си
 • Парфюмни спрейове
 • Облекчаване на стреса и тревожните чувства

Безопасност и съхранение на хидрозол

Тъй като са продукти на водна основа, хидрозолите е най-добре да се съхраняват в стерилна, хладна среда, за да се избегне развитието на бактерии. (Те са идеални кандидати за хладилника!)

Ако се съхраняват добре, срокът на годност на хидрозолите е от 1 до 2 години.

Всеки път, когато преливате хидрозол от един съд в друг, е най-добре първо да стерилизирате новия съд със зърнен спирт. И ако някога забележите, че във вашия хидрозол – или в смесите, които сте направили с хидрозол – се образува някакъв вид цъфтеж, не се колебайте да изхвърлите този продукт и да го замените с нова партида.

Използване на хидрозоли от деца

Грижата за децата и бебетата по естествен начин става много по-малко объркваща, ако имате хидрозоли за работа!

В Aromatics обикновено не препоръчваме използването на етерични масла за бебета. Етеричните масла са просто твърде силно концентрирани, а системите на бебетата са много чувствителни и възприемчиви. Твърде лесно е да се претоварят. Хидрозолите са по-безопасен избор за деликатната бебешка кожа. Използвайте няколко впръсквания от немска лайка, за да успокоите кожата на бебето по време на обрив от пелени, или сложете малко хидрозол от лавандула върху памучно топче, за да намажете нежно бебешкото акне.

Ако не сте склонни да разпръсквате етерични масла около бебето, опитайте да използвате хидрозол във вашия арома дифузер вместо вода. Той прави помещението да ухае невероятно и е достатъчно нежен, за да може бебето да го вдишва.

За по-големите деца хидрозолите са полезни за леки натъртвания, натъртвания и одрасквания, които получават, докато тичат наоколо. Ако кожата е наранена, не забравяйте първо да измиете мястото с вода и сапун… след това го напръскайте с хидрозол от хелихризум, невен или тамян.

Децата обичат и вкуса на някои хидрозоли. Лъжица хидрозол от мента в чаша вода може да помогне за успокояване на коремчетата им, а щипка цвят от бъз може да подпомогне имунитета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *