Въведение към етеричните масла

Срок на годност на етеричните масла

срок на годност на етеричните масла

 

Чистите етерични масла не гранясват и нямат определен срок на годност. Въпреки това с течение на времето етеричните масла могат да се окислят, разградят и в крайна сметка да намалят терапевтичната си стойност и аромата си.

Срокът на годност на етеричните масла може да бъде много различен в зависимост от ботаническите растения, както и в хода на дестилацията от едно до друго и от една компания до друга.

Списък с ключови фактори оказва влияние върху срока на годност на етеричните масла:

 • Химичният състав на естествените химични елементи, които присъстват в етеричното масло
 • Процесът на дестилация
 • Условията и грижите, които се използват по време на дестилацията
 • Качеството му е резултат от използваната билка
 • Вниманието към бутилирането, съхранението, както и обработката на маслото се поема от вашия доставчик, както и от всички други доставчици, от които те са получили маслото
 • Условията за съхранение на маслото, след като сте го получили

Тъй като много от елементите, които оказват влияние върху срока на годност, започват с процеса на събиране/засаждане на растението, както и с процеса на дестилация и първоначалното съхранение на етеричното масло От съществено значение е да закупувате етерично масло от доставчици, в които можете да сте сигурни. Някои компании за етерични масла могат да предоставят датите на дестилация за всяка партида етерично масло, която съхраняват. Отговорните продавачи поддържат етеричните масла в условия, които превъзхождат това, което можем да направим ние.

Например някои продавачи съхраняват запасите си от насипни масла, запечатани или покрити с азот и след това охладени, или в хладилна камера, за да гарантират, че маслото е безопасно, и да сведат до минимум възможността за процеса на окисление. Така че масло, което е дестилирано само преди година, но се съхранява в девствени условия на съхранение, ще запази терапевтичната си цялост много по-добре от масло, което е произведено по-късно, но не е било правилно съхранявано или неправилно обработено.

Продължителност на живота на етеричните масла: Колко дълго траят етеричните масла?

Насоките на Робърт Тисеран:

Робърт Тисеран, пионер в областта на ароматерапията, експерт по етерични масла, както и автор на книгата „Безопасност на етеричните масла“, дава прости насоки за определяне на срока на годност на етеричните масла. Той предлага да съхранявате важните масла в хладилник и основава тези насоки на добрата поддръжка и съхранение при ниски температури (намалете наполовина насоките за масла, които не се съхраняват в хладилник):

1-2 години: цитрусови масла, масла от нероли, лимонена трева, тамян, чаено дърво, бор и смърч
т.е. масла, които съдържат монотерпени, особено лимонен), са по-податливи на окисление. Колкото повече монотерпени има едно масло, толкова по-кратък е срокът му на годност. По-голямата част от етеричните масла от цитрусови кори, с изключение на бергамот, съдържат поне 90 % монотерпени. Ето защо те са маслата с най-дълъг срок на годност. Други масла, които обикновено се състоят от повече от 80 % монотерпени, са маслото от корен на ангелика, кипарис, тамян, бор и ела.

2-3 години: Повечето други етерични масла
т.е. масла, които имат повишен дял на монотерпеноли, оксиди, алдехиди, естери, етери, кетони или феноли).

4-8 години: сандалово дърво, ветивер, пачули
(т.е. маслата с най-висок процент сескитерпени, сескитерпеноли или сескити с най-дълъг срок на годност. Въпреки че ароматът на тези масла може да се увеличи с течение на времето, терапевтичната им стойност няма да е толкова добра. Ето защо за използване в терапевтични приложения е най-добре да ги прилагате в долната граница от четири години. Други масла с голямо количество сескитерпени, сескитерпеноли и/или сес Копайба балсам, Гурджун балсам и Смирна. Някои дестилации на кедрово дърво имат по-висока концентрация на сескитерпени.

Източник:“ Лимон на скалите: Lemon On The Rocks: Keep Your Essential Oils Cool“ (Robert Tisserand, 2013 г.,) „Лимон в скалите: Keep Essential Oils Cool“ (Robert T Websitehttp://www.lemonontherocks.com/.

ЗАБЕЛЕЖКА: В мрежата видях насоки, в които се посочва, че маслата, които са съставени предимно от кетони, етери, естери монотерпеноли или феноли, могат да имат срок на годност от три до пет години. Не съм в състояние да намеря потвърждение на първоначалните източници или някакво разяснение относно продължителността на срока на годност за всяка функционална категория. В книгата The Chemistry of Aromatherapeutic Oils (Химия на ароматерапевтичните масла) на E. Joy Bowles има кратък раздел „Реактивност“ за всяка функционална група. Тя дава обща представа за това колко летлива и уязвима е всяка функционална група към процеса на окисление. Например Боулс заявява, че „Естерите като цяло са стабилни, с изключение на етеричните масла, в които няма налична вода за хидролиза…“. (стр. 90), „Етерите не са силно реактивни, когато са изложени на светлина и топлина …“. (страница 95) и „Кетоните са доста инертни …“. (страница 86)). [E. Joy Bowles, The Chemistry of Aromatherpeutic Oils (Third Edition. Australia: Allen & Unwin Academic, 2004), 86-95].

Увеличаване на срока на съхранение

Срокът на годност на етеричните масла се удължава, като бутилките се съхраняват в тъмно стъкло с плътно затворени капачки и се държат на хладно или сухо място в хладилник, далеч от пряка слънчева светлина. След като сте използвали маслото в голяма бутилка, можете да го прелеете в по-малки бутилки. По този начин се намалява така нареченият „хедспейс“ – количеството кислород, което остава на повърхността на маслото. За допълнителна информация вижте този раздел „Съхранение на етерични масла“.

Насоки за определяне на това дали етеричното масло се е влошило

 • Ароматът се е променил
 • Етеричното масло е станало по-гъсто
 • Етеричното масло е станало мътно

Съвет: Запишете датата на закупуване на всяко етерично масло върху капачката или етикета му

Въпреки че може да не сте наясно с датата на производство на етеричното масло, можете да следите състоянието на маслата, които използвате, като запишете датата, на която сте го закупили, върху етикета на бутилката. Някои компании започват да използват кръгли етикети върху капачките. За други марки купувам кръгли етикети с размер половин инч и поставям по един на върха на всяко масло. Върху етикета записвам датата, на която съм закупил маслото, както и какво пише на етикета за маслото. Възможността да се види какво пише на етикета за маслото отгоре е от огромна полза за намирането на конкретни масла в моята аптека за етерични масла.

Често задавани въпроси

Защо изтича срокът на годност на етеричните масла?

След като отворите чисто нова чаша или бутилка с етерични масла и влезете в контакт с кислород, започва процес на окисляване. Процесът на окисление се характеризира с промяна на кислородните връзки в клетките във въглеродни.
Означава ли това, че етеричните масла се разграждат (или „развалят“?).

Етеричните масла не се развалят така, както се развалят храните, но се променят с времето. Тъй като е трудно да се разбере в какви масла се е трансформирало маслото, е трудно да се разбере и дали те са безопасни за употреба.

Основното е да избягвате вдишването на етерични масла с изтекъл срок на годност или да ги прилагате върху кожата си след изтичане на срока им на годност.

В състояние ли сте да удължите срока на годност, който имат етеричните масла?
Ето някои предложения за начини за удължаване на срока на годност на етеричните масла.

Намалете излагането на кислород

За да спрете по-ранното изтичане на етеричните си масла и за да гарантирате, че те са ефикасни, намалете времето, през което капачката се отстранява от бутилката. Ако бутилката остане незапечатана, толкова повече маслото е изложено на атмосферния кислород.

Уверете се, че капачката е добре закрепена върху бутилката. Ако капачката не е завинтена добре, кислородът може да успее да навлезе в бутилката и да задейства процеса на окисление.

Стойте далеч от топлина и светлина

Идеалното място за съхранение на етерични масла е сухо и хладно място, например шкаф в кухнята или в аптечката в банята. Уверете се, че маслата ви са далеч от пряка слънчева светлина, както и от други преки източници на светлина и топлина.

Препоръчва се също така да закупите или да използвате стъклени контейнери с тъмен цвят за съхранение на маслата си. Колкото по-прозрачно е то, толкова по-голяма защита осигурява срещу окисляване.

Направете по-малки съдове за съхранение на маслата си

По-малките бутилки ще спрат задържането на кислород в бутилката, след като тя бъде отворена. Това ще спре окисляването да настъпва по-рано, отколкото трябва, и ще удължи живота на маслата, които използвате.

Как да определите дали етеричното масло е с изтекъл срок на годност?

След като отворите бутилката с масло, обърнете внимание на времето, през което сте я използвали. Лесен начин да постигнете това е да вземете бележници и след това да напишете датата, на която сте отворили бутилката, върху етикета на бутилката.

Изхвърлете маслото, когато срокът му на годност изтече.

Ако маслото, с което разполагате, не е старо Ето някои допълнителни признаци, че е подходящо време да го изхвърлите

 • Миризмата, която маслото излъчва, се е променила от първия път, когато сте отворили бутилката.
 • Цветът се е променил или е мътен
 • Консистенцията е по-гъста или по-малко зърнеста от момента, в който сте го отворили.

Какъв е рискът от използването на етерични масла с изтекъл срок на годност?

Ако смятате, че вашето етерично масло се разваля, може би се замисляте дали има опасност да го използвате. Когато химичните компоненти на етеричните масла се променят, се променя не само ароматът.

В някои случаи етеричните масла, които са развалени, могат да предизвикат дразнене на кожата, обриви, изгаряния и други нежелани последици. Например маслото от лавандула, маслото от чаено дърво и двете са добре известни с това, че предизвикват дразнене, след като преминат през процеса на окисляване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *