Въведение към етеричните масла

Въведение в Ароматерапията

Въведение в Ароматерапията

Природата ни е благословила със съкровищница от сладко миришещи течни есенции, скъпоценни камъни с много аспекти.

Дръжте бутилка масло срещу светлината и се възхищавайте на неговите антимикробни характеристики, завъртете го отново и разпознайте неговите противовъзпалителни ползи, завъртете го отново, за да видите как може да повлияе положително на ума, настроението и емоциите. Всяко етерично масло, като призма, съдържа дъга от възможности.

Не можем да не се възхищаваме на способността на етеричните масла да действат ефективно не само на биохимично, клетъчно, физическо ниво, но и в емоционалната, интелектуалната, духовната и естетическата сфера на нашия живот. Те осигуряват система за лечение, която е в пълна хармония с хората, които самите са многостранни. Етеричните масла са изследвани, дисектирани и подложени на безброй аналитични процеси, свързани с тяхната химия, тегло, пречупване на светлината, полярност и електрически качества. Науката може да ни каже много за тях, но все още има много неща, които остават загадка.

Въпреки че етеричните масла миришат сладко, те са мощни. Това се признава от корпорации и частни институции, които тихо работят в задкулисни лаборатории, за да установят кои от многото свойства на етеричните масла биха могли да развият в търговската мрежа и да държат патентните ведомства заети. Но ползите от етеричните масла вече са ви достъпни.

Етеричните масла са ценни по толкова много различни начини, че е трудно да се намери дума или дори израз, който напълно да описва какво могат да направят. Те са може би най-известни като materia medica – система за лечение. Етеричните масла могат да се използват и в дома и на работното място за подобряване на благосъстоянието и начина на живот. И както се вижда от съдържанието на този блог, те предлагат уникална помощ на спортисти, родители, служители, пътешественици, градинари, любители на животни и готвачи. Освен всичко това, етеричните масла са безценни в разкрасителните и спа процедурите.

Хората, които редовно използват етерични масла, казват, че не могат без тях. И новодошлите в етеричните масла ще се чудят как са се справяли преди да ги открият. Ефективността и гъвкавостта на етеричните масла ги прави лесни за включване в живота ни, тъй като има толкова много различни методи на употреба. Фактът, че миришат добре, е просто бонус! Изглежда, че не се вижда край на ползите от етеричните масла, независимо дали са новопознати в лаборатория или наскоро изпитани в собствените ни домове.

Етеричните масла могат да са част от миналото на човечеството, но те също са част от бъдещето на човечеството. Те са вечен подарък от природата, непрекъснато приключение на чудесата, приятел, подкрепа и един от най-ценните дарове, които природата ни е дала, за да им се насладим.

Етерични масла: лек от природата

„Господ създаде лекарства от земята; а този, който е мъдър няма да ги презира. – Еклесиаст 38:4 ”

Етеричните масла ни предоставят ароматна аптека, пълна с лекарства и наслади за всички аспекти на нашия живот. Това е изключителен факт. Вече знаем, че земята ни осигурява храна и вода, но също така да осъзнаем, че природата ни предлага огромно разнообразие от растителни есенции, способни да решат толкова много проблеми и освен това ни дават толкова много радост, а това е нещо, за което да се радваме.

Хората винаги са намирали около себе си редица растения, които могат да лекуват – лекове от природата. Но ние живеем в особено благословено време, защото можем да огледаме глобалното село и да вземем от цял ​​свят огромно разнообразие от ароматни етерични масла, студено пресовани или дестилирани от лечебни растения. Това е ново. Имаме богат избор, от който да избираме, никога досега достъпен за човечеството.

Етеричните масла се извличат от определени сортове дървета, храсти, билки, треви, корени, плодове и цветя. Маслото е концентрирано в различни части на растението. Маслото от ветивер се произвежда от корените на тревните видове Vetiveria zizanoides; дафиновото масло се извлича от листата на Laurus nobilis. Маслото от гераниум идва от листата и стъблата на растението, маслото от кимион идва от семената, а маслото от джинджифил идва от коренищата, докато розовото масло идва от ароматните листенца на розовото цвете. Маслата от смирна, тамян и бензоин се извличат от смолата на съответните им дървета. Маслата от мандара, лимон, грейпфрут и бергамот се извличат от кората на плодовете, а боровото масло идва от иглите и клонките на боровите дървета, докато сандаловото дърво идва от сърцевината на сандаловото дърво.

Ако погледнете лавандулата под микроскоп, ще видите гладките кръгли жлези, които съдържат етеричното масло, заобиколени от гора от пикантни несекреторни трихоми. Много разновидности на растенията имат подобни приседнали отделителни жлези, които изглеждат като кръгли, отделни единици с кутикула или външна мембрана, предпазващи пакет от отделителни клетки. При други видове растения жлезите, произвеждащи етерично масло, приличат на микроскопични стъбла. В семената етеричното масло се съхранява във вита, малки джобове на външната повърхност. В портокала и лимона мастните кухини се намират във външната част на кората. В карамфила множество ендогенни маслени жлези лежат точно под повърхността, докато при тамяна смолистите глобули се отделят от маслените канали. В джинджифила етеричното масло се намира в секреторните клетки на паренхимната тъкан, докато в кедровото дърво секреторните клетки очертават смолисти канали.

Методи на екстракция на етерични масла

Маслото се извлича от растението по различни начини, в зависимост отново от конкретния вид. Най-често срещаният метод е дестилация с пара; други методи включват екстракция чрез CO2, експресия, екстракция, мацерация и екстракция с разтворител.

Има стотици видове евкалиптово дърво, но не всички те се използват за производството на етерични масла. По същия начин има безброй разновидности на здравец, повечето от които са напълно неподходящи за добив на етерично масло. Като каза това, ароматерапията е наука, която се разширява. Новите растения се дестилират в етерични масла, добавяйки към нашите активи в ароматната аптека.

Всяко масло има свои собствени лечебни и други свойства. Изследванията потвърждават вековния опит в използването на растенията, от които са получени етеричните масла. Сега знаем, че ароматната аптека съдържа етерични масла, които са антивирусни, антибактериални, противогъбични, антисептични, противовъзпалителни, антиневралгични, антиревматични, спазмолитични, антиномични, антитоксични, антидепресанти, успокоителни, нервни, аналгетични, карминативни, храносмилателни, деконгестивни, отхрачващи, премахващи миризми, възстановителен, кръвоносен, диуретик, протичащ и много други.

Методи на употреба на етеричните масла

Има широк спектър от методи за използване на етерични масла за терапевтични цели, включително външно приложение, инхалация, поглъщане през устата и супозитории. Техният малък молекулен размер означава, че етеричните масла могат да се абсорбират изключително лесно и бързо. Използваните външно методи включват масла за тяло, компреси, гелове, лосиони и вани – включително вани за ръце и крака. Методите за вдишване включват дифузери, спрейове за стаи, изпарители и цяла гама от други екологични методи, както и просто вдишване директно от бутилката или от тъкан. Въпреки че хранително-вкусовата промишленост и лекарствата добавят етерични масла към продукти, които се приемат през устата, те рядко се използват по този начин за медицински цели в дома, освен ако не са под ръководството на квалифициран медицински специалист.

Избраният метод на употреба ще определи както скоростта, така и степента на абсорбция. Други фактори, които трябва да се вземат предвид, включват възраст, размер, диета и генетика на човека. Скоростта на изцеление също може да се различава, ако човек има метаболитно разстройство или състояние, засягащо сърцето, черния дроб или бъбреците.

Всяко етерично масло има своя собствена история. В случая на жасмин, всяко цвете се бере на ръка още в първия ден, когато се отвори, преди слънцето да нагрее, докато сандаловото дърво може да е на тридесет години и тридесет фута високо, преди да се счита за готово за дестилация. Между тези две крайности за растенията се прилага цял набор от условия за отглеждане и бране, които в крайна сметка ще осигурят ценните етерични масла. Цената на всяко масло отразява тези условия; тъй като са необходими около 4 милиона ръчно набрани цветя от жасмин, за да се получат 1,1 килограма масло, можете да разберете защо това е едно от най-скъпите масла на пазара. Етеричното масло от роза ото също е скъпо, защото са необходими около 2000 килограма глави от розови цветя, за да се получи 1 паунд масло, докато лавандуловото масло е по-евтино, тъй като отнема само 70 килограма цветни глави, за да се получи същото количество. Очевидно добивите варират в зависимост от местоположението и това също може да повлияе на цените.

Търговията с етерични масла е в световен мащаб, като пратките преминават между САЩ, Франция, Китай, Бразилия, България, Турция, Саудитска Арабия, Нова Зеландия, Етиопия, Индонезия, Реюнион, Австралия, Аржентина, Израел, Обединеното кралство, Япония , Тайланд, Южна Африка, Виетнам, Индонезия, Иран, Гватемала, Египет, Сомалия и Испания, на много други места!

Средно едно етерично масло съдържа 100 химически компонента. Основните компоненти попадат в по-широки групи, като алкохоли, естери, кетони, феноли, терпени и алдехиди. Но всяко масло има и редица по-малки следи от съединения, които дори днес не могат да бъдат идентифицирани. Именно тези мистериозни съединения отличават етеричните масла от обикновената колекция от химически съставки и им придават тяхната сложност и уникални свойства. Помислете за това по следния начин: човешкото тяло е с 60% до 73% вода, като има по-висок процент в затлъстелия край на телесния спектър – но когато се погледнем в огледалото, не виждаме голяма локва вода. По същия начин етеричното масло може да бъде 30% до 60% линалилацетат, но това е само началото на неговата история. Някои етерични масла имат до 300 компонента, някои все още неидентифицирани и идеята, че всички известни фитохимикали могат да бъдат поставени в саксия и направени в това етерично масло, е толкова нагла, колкото и мисълта, че човек може да бъде редуциран до редица молекули, като се започне с най-голямата по обем, а именно вода.

Етеричните масла не са сложни само по отношение на тяхната химия. Те имат цял набор от интересни свойства, които заедно ги правят изключително жизнени. По отношение на тяхната електромагнитна честота или вибрационен подпис, някои имат по-високи мегахерцови показания от други. Електрическите свойства на етеричните масла се определят по отношение на положително-отрицателно и полярност. Ароматната молекула може да бъде отрицателна и полярна, отрицателна и неполярна, положителна и полярна или положителна и неполярна. И дори отделните компоненти имат свои собствени електрически характеристики. Някои етерични масла имат оптична активност и въртят светлината по посока на часовниковата стрелка; някои, обратно на часовниковата стрелка. Техните компоненти са кристални по структура. Съберете всички тези неща заедно с тялото на човек, който също притежава тези свойства, и може да има съчетание на хармония и потенциал.

Всички ние все повече осъзнаваме броя на синтетичните химикали в живота ни днес, независимо дали ги харесваме или не. Използват се в килими, подови настилки и мебели. Те са в продукти за почистване на дома. Те се използват при производството на храни, в нашите обществени водни системи и в продуктите, които поставяме върху лицата, косата и телата си. Те са във въздуха, който дишаме. Може да изглежда, че бягството от тази атака на синтетични химикали е невъзможно. Въпреки това, за някои домашни дейности в дома можем да заменим обичайните закупени от магазина продукти с етерични масла и можем да направим свои собствени изцяло естествени продукти за тяло, коса и лице, парфюми и освежители за въздух. Можем да използваме етерични масла в градината, за да насърчим растежа на растенията и да защитим нашите растения от насекоми. Можем да използваме тези мощни естествени есенции върху телата си, за да облекчим всякакви физически проблеми и можем да ги използваме за благосъстоянието на семейството и приятелите си. От съдържанието на нашия блог ще научите, че етеричните масла са полезни и ефективни по изумителен начин. И всеки път, когато ги използваме, избягваме да използваме синтетични химикали в живота си, защото имаме късмета да имаме достъп до естествени алтернативи.

Етеричните масла не са  толкова нови

Не мислете, че има нещо необичайно в етеричните масла – те съществуват отдавна. Оригиналната рецепта за кока-кола, измислена от Джон Пембъртън през 1886 г., включва етеричните масла от портокал, лимон, индийско орехче, канела, кориандър и нероли. Дъвките никога не биха пробили на пазара без етерично масло от мента. Днес етеричните масла се използват широко в хранително-вкусовата промишленост, за да придадат естествен вкус и аромат, а също така се използват и като консерванти. Компонентите на етерично масло дори се използват като опаковъчен филм, за да предпазят храната от влошаване. Производителите на козметика отдавна оценяват подмладяващите и разкрасяващите свойства, както и в спа поцедури и терапии. Всъщност съдържанието на етерични масли в продуктите често е основият акцент за продажба. В миналото цялата парфюмна индустрия се е основавала на етерични масла, въпреки че, за съжаление, днес те до голяма степен са заменени от синтетични съставки – което е може би причината толкова много хора да имат негативни физически реакции към съвременните ароматни продукти.

Етеричните масла и духа

Етеричните масла са наистина холистични, тъй като влияят на ума, тялото и духа. Подобряващите настроението свойства на някои етерични масла осигуряват включването им в парфюми от стар стил. Казано по-просто, те накараха хората да се чувстват по-добре. Също така ароматите винаги са били използвани в духовната практика – помислете за смолата на тамяна и смирната, изгорени в огромни количества в определени църкви, с големи струйки ароматен дим, обгръщащ тълпатта. Индианците поставят ароматен градински чай и кедър върху горещи скали в потната ложа за ритуално пречистване и духовна връзка. По време на коронацията на британската кралица Елизабет II през 1953 г. етеричните масла от нероли, роза, канела, жасмин и бензоин бяха включени в коронационното масло, с което тя беше помазана, актът, който постави печата на Божието одобрение.

Днес има около 300 етерични масла, които са лесно достъпни, но добре подбраната начална селекция от около 10 етерични масла ще осигури достатъчно избор, за да отговори на изискванията на повечето домашни лекари. Етеричните масла трябва да се третират с уважение, но също и с увереност. Използвайте здравия си разум, следвайте инструкциите в този блог, купувайте с внимание и обмисляне и се наслаждавайте!

Синергия на етеричните масла

Смесването на две или повече етерични масла създава съединение, което се различава от която и да е от съставните части и тези съчетания (блендове) могат да бъдат много специфични и мощни. Съчетаниетто може да увеличи потентността, без да увеличавате дозата. Например, противовъзпалителното действие на етеричното масло от лайка се увеличава значително чрез добавяне на лавандула в правилната пропорция. Взаимодействието на определени етерични масла помежду им придава жизненост и динамика, което може да не бъде постигнато чрез използване на едно етерично масло самостоятелно.

Важното за синергичните смеси е, че пропорциите трябва да са правилни и понякога е необходимо да се приготви повече, по обем, отколкото първоначално е необходимо, за да могат най-малките компонентни масла да бъдат включени в правилните пропорции. Разреден в масло за тяло, може да имате съставна част, която е само 0,001% от съчетанието, и въпреки това, това малко количество е неразделна част от съчетанието.

В цялия блог ще видите инструкции за приготвяне на смеси и това е най-добре да се направи чрез смесване на етеричните масла в отделна бутилка или малък съд. Можете да използвате точния брой показани капки или да умножите всички компоненти във формулата по една и съща пропорция. По този начин получавате по-голям обем от синергичната смес за бъдеща употреба.

Адаптогени

Няколко етерични масла действат като регулатори на метаболизма. Тези адаптогени, както се наричат, ще предизвикат реакция в тялото, която е подходяща за постигане на състояние на хомеостаза или баланс. Реакциите засягат между другото автономната нервна система, ендокринната система и кръвното налягане. Например, етеричното масло от лимон действа върху автономната нервна система, действайки като успокоително, когато е необходимо, или като тоник. Ментата е друго масло, което може да се намери както в списъците „релаксанти“, така и „стимуланти“ и това очевидно противоречие може да предизвика объркване, освен ако не разбирате, че това са адаптогени. Интересното е, че има и други естествени продукти, които попадат в тази група, включително билката мента и кореновия женшен.

Хемотипове

Същите видове растения могат да произвеждат етерични масла с различни химични компоненти, когато се отглеждат при различни условия, като например вариации в типа на почвата, климата и надморската височина. Например обикновената билка Thymus vulgaris произвежда няколко етерични масла за медицинска употреба. По принцип мащерката може да предизвика дразнене на кожата и трябва да се използва внимателно, но мащерката линалол, която обикновено се отглежда на големи надморски височини, може да се използва безопасно в съчетанията, споменати в този блог и е единственият хемотип на мащерка, който може да се използва в лечението на деца. Тъй като един вид маслодайно растение може да се разпадне на няколко хемотипа, всеки с различен медицински потенциал.

Идеологията на ПУРУС

Растенията са химически фабрики, обитаващи границата между светлината и тъмнината, слънцето и земята, като черпят енергия от всяка и я синтезират в молекули, въглехидрати, протеини и мазнини. Те осигуряват нашата храна и храната на животните, които ядем. Растителните клетки са подобни на нашите, тъй като имат мембрани, ДНК и редица органели, включително тела на Голджи и митохондрии. Ние сме семейство. Еволюирали сме заедно. Не можем да мислим за растенията като по-нисши от нас, защото докато те могат да живеят без нас, ние не можем да живеем без тях. Това е връзката между нас. Така че обръщането към растенията за помощ е като обръщане към нашето разширено семейство. Поради тези причини ние избрахме нашето мото да бъде: ПУРУС – Свържи се с природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *