ИСТОРИЯ

Преди почти век моята пра-прабаба в била билкарка и лечителка в малкото село Дългач, разположено в Област Търговище, Югоизточна България. Тя лекувала всички хора в селото с подбрани местни билки. Внучка й (моята баба) била толкова очарована от силата на билките, че поискала да научи всичко за тях. Започнала да опазнава всичко за различните билки. Винаги ходила с баба си да ги събират от местните планини. След като баба й починала, тя осъзнала, че е получила най-ценното завещание – древните познания за билколечението.

Когато бях малко момче, моята баба ме взимаше със себе си, за да събираме диви билки и да ми разказва за лечебните сили на всяка от тях. Ясно си спомням думите й: „лечебните растения са нашата връзка с майката природа“. И все още усещам мощния аромат на билковите чайове и запарки, които ми правеше през студените зимни дни. Поглеждайки назад, осъзнах, че тези чайове и запарки наистина ми помогнаха да изградя силна имунна система. Играехме по цял ден в най-студените зимни дни по снежните пързалки и никога не се разболявах.

През 2014 години споделих това с приятел и той ми сподели, че е чувал за бизнес възможност за производство на етерични масла. Едното доведе до другото. Създадох бизнес, свързан със събирането на билки и производството на етерични масла. Когато излязох с бизнес плана, идеята ми беше не само да печеля пари, което е нормално, но и да имам по-висша цел. Идеята, че моите продукти ще донесат ползи за здравето на хората, ме развълнува и много ме мотивира. И така, реших да дам на марката си името PURUS, което от латински се превежда като чист, неопетнен, недокоснат.

Втората причина, поради която реших да създам брандът PURUS се появи след като доста хора започнаха да си купуват разфасовки на дребно от нас. Имаше една конкретна случка с една моя приятелка, която ми даде тласък и мотивация да създам PURUS. След като и дадох едно от моите масла тя ми каза, че не е достатъчно качествено, колкото маслата на най-известната марка в света. Аз се засмях и споделих, че нашата фирма е доставчик на етерични масла на тези известни марки  от 2016 година. В този момент изпитах емоции на удовлетворение и гняв едновременно. Това много ме мотивира, защото се оказва, че ние Българите не знаем откъде идват билките и етеричните масла на най-големите брандове в света. А вие знаете ли, че България е четвърта по износ на билки и медицински растения в света? Именно. Както се казва, обущарят бос ходи. Българите даваме толкова много на света, че дори ние самите не го знаем. Осъзнах, че не само мога да предложа на хората етерични масла от най-високо качество, а дори мога да го направя на конкурентни цени, достъпни за обикновения човек.

Отне ми две години, за да намеря перфектната земя, където да построя фермата си, както и да придобия необходимото ноу-хау за култивиране и дестилиране на медицински растения. През 2016 година създадохме нашата ферма в регион, разположен на границата между подножието на Стара планина и Дунавската равнина в североизточната част на България. По този начин бяхме на една ръка разстояние от един от най-екологично чистите региони, богати на диви лечебни и ароматни растения в България.  Едновременно с това, климатично благоприятно място за отглеждане на лечебни и ароматни растения за производство на етерични масла –  етерично масло от Лавандула, Маточина, Мащерка, Салвия.

СЕМЕЕН БИЗНЕС

Етерично Mасло от Лимонова Трева – Ползи и Приложения

Когато започнах този бизнес, баща ми ми помагаше в свободното си време. Постепенно се привърза толкова много към естествената природа и динамиката на бизнеса, че започна да играе важна роля в ежедневните технически и механични операции на фермата. Интересен е факта и наскоро разбрах, че когато е бил студент, е преминал курс по селскостопанска техника, сякаш е бил предопределен да работи във фермерския ми бизнес за етерични масла.

Майка ми също участва в ежедневните операции на компанията, но се занимава с  административните задачи. Като опитен ръководен мениджър на голяма строителна корпорация, тя допринася много за дейността на компанията.

Нашият малък отдел за обслужване на клиенти, така да се каже, се състои от мен и съпругата ми, която има дългогодишен опит с международни договори и продажби за американски и британски компании. И двамата сме завършили международнo и европейско право в Хага, Нидерландия. Няколко години след дипломирането открихме страстта си към продажбите и маркетинга. Изпълнявам много длъжности в компанията. В момента официално съм мениджър бизнес развитие, тъй като обичам да бъда креативен, да решавам проблеми, да събирам информация, да водя преговори с нови потенциални партньори. Обичам това, което правя, и силно вярвам, че нашата компания прави света по -добро място.

В момента развиваме една програма за социална отговорност. Искам да подпомагаме деца сираци в неравностойно положение, които не могат да си позволят висше образование. Аз смятам, че висшето образование в Нидерландия до голяма степен ни превърна в хората, които сме и мисля, че образованието е това, което може да направи България едно по-добро място за живеене.