Начало » Магазин » Арома дифузери за етерични масла

Показване на 11 резултата

Ароматерапията е един от най-иновативните и достъпни методи за постигане на хармония и здраве. С помощта на арома дифузери за ароматерапия с етерични масла този процес е улеснен максимално, като избрания дифузер за ароматерапия не само ще пречисти помещението, в което е разположен, но може да бъде и изключително елегантно допълнение към всеки интериор.

Прилагането на арома дифузери за етерични масла за има изключително много ползи – помага за отпускането на тялото и ума след ежедневния стрес, лекува настинки и неразположения, зарежда с тонус и енергия. Ползите необятно много, и за да ви  запознаем отблизо с темата,  ще ви разкажем за тях в детайлни подробности.

Какво всъщност са арома дифузери за етерични масла

Общо казано, арома дифузерите са средство, разпръскващо фини частици на голяма площ. В по-тесен смисъл, арома дифузерът е устройство, разграждащо етеричните масла до по-малки молекули, които се разпръскват въздушно, за да ароматизират, лекуват и зареждат. Какъв е им зависи от маслата и техния вид.  Например, етеричните масла от лавандула, масло от тамян или маточина имат успокояващ ефект, докато етеричните емулсии като портокал, лимон или евкалипт ще ви заредят със жизненост и енергичност.

Преди да изберете обаче вашият арома дифузер трябва да сте наясно с техните видове.

Видове арома дифузери за етерични масла

Първа стъпка в избора на арома дифузер за етерични масла е предпочитание към вида му. На пазара съществуват четири основни модела дифузери:

 • работещ с ултразвук
 • който изпарява
 • работещ с отделянето на топлина
 • който небулизира

За особеностите на всеки един от тях ще ви разкажем обстойно в следващите редове.

Ултразвуков дифузер за етерични масла

Ултразвуковият арома дифузер, както подсказва и неговото име, работи с ултразвукови вълни. Те се излъчват от малък диск под нивото на водата в арома дифузера, което разпада молекулите на етеричните масла на по-малки частици. Това води до създаване на фина деликатна мъгла, наситена с водни и маслени частици, която ароматизира помещението, в което е разположен ултразвуковият дифузер за етерични масла.

 • Предимства на ултразвуковия дифузер

Ултразвуковите арома дифузери за етерични масла са едни от най-разпространените, лесни за употреба и ефективни като действие. При тях разхода на етерично масло е повече от оптимален (в повечето случай, не повече от 6-7 капки етерична субстанция). Освен това предимство е важно да се отбележи също, че този тип дифузери овлажняват въздуха перфектно. помещения, които са отоплявани предимно от климатик.

 • Недостатъци на ултразвуковия дифузер

Два са най-често срещаните недостатъка на ултразвуковите арома дифузери за етерични масла. Единият е недостатъчност на количествата мъгла, които се разпространяват за постигането на максимално ефективен резултат от ароматерапията. Съществуват и спорадични мнения, че този ултразвуков дизфузер за етерични масла може да повиши влажността в малки помещения повече от необходимото.

Арома дифузер, който изпарява с помощта на вентилатор

При тях етеричните масла се накапват върху филтър, който мини вентилатор обдухва с постоянна въздушна струя, като по този начин фините частици масла насищат въздуха.

 • Предимства на изпарителните дифузери

Те са лесни и удобни за употреба. Нямат нужда от вода, с което не влияят на влажността в помещението. Много от моделите имат степени за избор на интензитет, както и режим за автоматично изключване.

 • Недостатъци

При тях разхода на етерично масло е по-висок, в сравнение с останалите дифузери. Освен това при този тип арома дифузери, по-леките, като състав, масла се разпръскват по-бързо, отколкото по-тежките. Друг недостатък е и нуждата от редовна подмяна на филтрите.

Топлинни арома дифузери

Дифузерите, използващи топлина, може би са най-широко разпространени. За постигане на ароматерапевтичен ефект при тях се ползва различен интензитет на нагряване.

 • Предимства на топлинните дифузери

Те са лесни и компактни за употреба. Ефективни са, когато се ползва слаба топлина, за да се запази ефективността на ползваното етерично масло. Напълно безшумни, нямат нужда от вода, вентилатор или скъп филтър, за да се ползват дълго и вярно.

 • Недостатъци на топлинните дифузери

Както споменахме, силата на топлината, която излъчват този тип арома дифузери е от изключително значение. Високите градуси могат да разрушат етеричните молекули, с което да отнемат силата на терапевтичното им въздействие. Друг недостатък е, че като цяло топлинните дифузери, ароматизират идея по-слабо от останалите.

Небулизиращ арома дифузер

Известен още като микродифузер, тук процеса по ароматерапия е идеално пречистен, тъй като под постоянна струя въздух, равномерно се разпръскват микрочастици етерични масла.

 • Предимства на небулизиращите арома дифузери

Този вид арома дифузери са изключително ефективни, без да се налага ползването на вода или топлина. За тях е без значение вида или комбинацията на масла. Не влияят на влажността в помещението, в което са разположени и оптимално зарежат въздуха с лечебни ароматерапевтични молекули. Липсата на консумативи, както и изключително икономичния разход на масла ги прави предпочитан избор.

 • Недостатъци на небулизиращите дифузери

Ако трябва да се отбележи някакъв недостатък на този вид арома дифузери, то това би бил шума от микромоторчето, с което работи. За повечето хора той е неоткриваем, но за по-сензитивните – може да е досаден.

Как да изберем арома дифузер за етерични масла

Няколко са препоръките, които бихме ви дали при вземането на решението за закупуване на арома дифузер.

Помислете, къде ще го използвате.

Вида на помещението и неговия размер са от значение – съществуват дифузери за етерични масла за кола, за малки помещения или с голяма квадратура, за работното място, хола или спалнята. Със сигурност, дифузера за етерични масла за кола е в пъти по-компактен от този за 100 кв.м. офис, например.

Преценете влажността.

Ако помещението, в което ще прилагате ароматерапия е с висока влажност, то използването на електрически дифузер с воден контейнер не е най-доброто решение.

Сравнявайте характеристики

Електрическите дифузери могат да имат безброй функции – помислете кои са най-важните за вас. Добре е да избирате качествени дифузери, с таймер за работа и да прецизирате дали държите захранването им да бъде от ток или от батерии.

Как се работи с арома дифузер за етерични масла?

Този луксозен метод за използване на етерични масла не е толкова сложен, колкото изглежда. Необходими са ви само чаша вода, етеричното масло, което искате да използвате, и дифузер. Той е лесен за използване и достъпен за хора от всички възрасти.

Как да започнете сеанс с дифузер с етерични масла:

Изберете етеричното масло, което искате да използвате. Можете да създадете смес, като комбинирате няколко етерични масла.
Следвайте указанията на дифузера, за да го напълните с вода.
Добавете 5-10 капки във водата.
Насладете се на дифузера си, като поставите капака обратно и го включите!

Приложения на дифузерите

Дифузерите имат безгранично много приложения. Ползвани за релакс, тонизиране или като превенция на заболявания с комбинация на етерични масла за дифузер за деца, те имат безброй приложения, върху които ще се спрем детайлно.

 • Помагат при детски настинки
 • подобряват микроклимата в помещенията
 • Арома дифузерите подобряват дишането и работата на белите дробове
 • неутрализира  лошите миризми
 • понижават тревожността и повлияват депресивните състояния
 • повишават енергията и тонуса
 • имат болкоуспокояващо действие
 • доказано подобряват съня
 • лекуват настинки
 • Подпомага имунитета и борбата с вируси

Как вашия дифузер за етерични масла да ви служи дълго и вярно

Не правете компромис с избора на масла с неясен произход и подозрително ниска цена. Избирайте естествени етерични масла, произведени по стандарт, като тези на ПУРУС. Използването на нискокачествени продукти може да окаже сериозно негативно влияние върху здравето ви, поради факта, че в състава им влизат петролни продукти.

Безопасност при ползването на дифузерите

 • Дръжте далеч от огън и малки деца.
 • не трябва да се използват с капки повече от посочените според мнения, специализирани в областта на ароматерапията.
 • Спазвайте режим работа – почивка на вашия арома дифузер, като не ползвате повече от 15-20 мин. веднъж, максимум два пъти дневно.