Въведение към етеричните масла

Как да използваме дифузер за етерични масла

как да използваме арома дифузер за етерични масла

Какви са ползите от използването на арома дифузер за етерични масла?

Какво по-хубаво от това да влезете в стаята и да ви посрещне мекият аромат, който идва от лавандулата, или топлата и приканваща миризма от кората на канелата? Обикновено това е познат аромат, който ви връща към най-незабравимите ви спомени. Добре е, че можете да пренесете успокояващите аромати от детството си в дома си, като използвате помощта на арома дифузер за етерични масла.

Дифузерите са малки електронни устройства, които могат да се намерят в различни размери и форми. Те превръщат етеричните масла в мека и ефирна мъгла, озарявайки пространството с приятен аромат, който е целенасочен и има предимства. Дифузерите ви позволяват да се наслаждавате на предимствата на етеричните масла по ароматен начин, осигуряващ значителни ползи за тялото и ума ви и създаващ релаксираща атмосфера за вас и за другите, които живеят във вашия дом.

Как работят дифузерите?

Въпреки че разпръскването на етерични масла може да изглежда като фантастична идея, този метод на употреба всъщност е лесен. Всичко, от което се нуждаете, е чаша вода, етерично масло по избор и дифузер за масла. Лесното използване е превърнало дифузерите в един от най-популярните за почитателите на етеричните масла и е лесно достъпно за хора от всички възрасти.

Как да започнете сеанс за разпръскване на етерични масла:

 • Изберете етерично масло, което бихте искали да използвате. Имайте предвид, че можете да комбинирате различни масла, за да създадете своя лична смес.
 • Налейте вода до линията за пълнене, обикновено около 1 чаша. Уверете се, че следвате инструкциите на дифузера.
 • Включете 5-10 капки от вашето етерично масло във водата.
 • Капакът трябва да се постави на гърба, включете дифузера и след това се наслаждавайте!

Какво количество капки трябва да сложите във вашия арома дифузер за етерични масла?

Когато започват сеанс с дифузер за първи път, много хора се питат колко капки етерично масло трябва да използват? Отговорът може да варира и зависи най-вече от вас. Предложеното количество е 5-10 капки, ако обаче използвате няколко масла, 3 капки на масло могат да направят чудесна комбинация. Когато свикнете да разпръсквате, ще откриете подходящото за вас количество.

Есенциалните капки масло ще зависят от пространството, в което е монтиран дифузерът. За по-малки помещения са подходящи 5-10 капки. За по-големи помещения обаче е възможно да се добавят между 10 и 20 капки, за да може ароматът да се абсорбира от цялото пространство. Няма правилен или грешен начин за дифузиране. Не се притеснявайте, че използвате твърде много или недостатъчно количество. Когато дифузията ви продължи, ще намерите правилното място и ще определите идеалното количество, което да изпълни пространството ви.

арома дифузер за етерични масла ханой мнения

Как е възможно дифузерът ви да мирише по-силно?

След като сте добавили маслата си и парата се издига от дифузера, вие се надявате да ви обгърне примамлив аромат, но оставате с опушен аромат, който бавно се движи из въздуха. Но не се притеснявайте, за това има лесно решение: изключете дифузера и добавете няколко капки, а след това включете устройството. В рамките на няколко минути ще почувствате от вълната на ароматно щастие, тъй като етеричните масла започват да завладяват въздуха.

Помислете за друг вид дифузер

Тъй като някои етерични масла са по-скъпи от други етерични масла, същото важи и за дифузерите. Ако сте опитали да добавите допълнителни масла, но все още не сте впечатлени от миризмата, която той произвежда, трябва да помислите за преминаване към по-скъп дифузер. Качеството на мъглата ще бъде различно в зависимост от вида на вашия дифузер. Ако надградите дифузера си, той ще ви осигури струя без миризми, която използва малко повече лакти, за да абсорбира аромата и да го разпространи в пространството.

Как се грижите за почистването на дифузера за етерични масла?

След като се насладите на вашия арома дифузер за етерични масла е възможно да премахнете капака, за да добавите нов аромат. Ще забележите остатъците от предишното масло, които са се полепнали по основата на купата. Това е нормално и може да се очаква след всяка употреба, така че не се притеснявайте за него. Въпреки че дифузерът ви може да не изисква почистване всеки път, когато го използвате, но е важно да го почиствате винаги, когато можете, за да предотвратите превръщането на полепналите остатъци в проблем с течение на времето и да повлияят на аромата на маслата, които използвате. Въпреки че някои дифузери са лесни за почистване с помощта на изцяло натурален почистващ препарат, други може да са по-трудни за почистване. Използвайте тези съвети, за да се погрижите за вашия дифузер:

 1. Напълнете дифузера си с чиста вода, като спрете точно под линията на пълнене.
 2. Вместо да добавяте етерично масло, можете да добавите около 10 капки оцет в. Това ще разбие утайката и няма да навреди на устройството.
 3. Поставете капака на мястото му и включете дифузера. Той трябва да работи в продължение на 3 до 5 минути, което ще позволи на сместа да почисти напълно вътрешното отделение на устройството ви.
 4. След около 3-5 минути изключете устройството и източете остатъка от сместа в умивалника.
 5. След като тя бъде напълно отстранена и изцедена, можете да използвате памучни топчета или хартиени кърпи за всички други места, които биха могли да се нуждаят от добро почистване.
 6. Изсушете напълно дифузера си, преди да го използвате отново.

Имайте предвид, че вашият дифузер трябва да се доставя с инструкции за почистване в опаковката, но повечето дифузери използват подобни методи за почистване, които могат да се използват навсякъде.

Как се използва дифузер с тръстикови пръчки?

Ако търсите алтернатива на електронните дифузери, дифузерите с тръстикови прички осигуряват лесен метод за извличане на някои от ползите за здравето от етеричните масла, без да е необходимо често зареждане на устройството. Дифузерите с тръстикови пръчки функционират чрез добавяне на значително количество етерично масло (или смес от масла) в стъклена бутилка, след което добавяте тръстикови пръчки в сместа. Тръстиките се оставят да попият от сместа, след което се обръщат, така че частта, напоена с масло да стърчи навън. Това ще създаде фин, но постоянен аромат в целия ви дом.

Колко дълго ще издържат тръстиковите дифузери?

В зависимост от количеството на използваното масло и качеството на тръстиката дифузерите могат да издържат между 3 и 4 месеца. Препоръчва се тръстиковите дифузери да се подменят на всеки няколко дни, за да се позволи на краищата им да абсорбират маслата, и след това да се подготвят за следващата сесия на дифузиране.

Как се прави дифузер от тръстикови пръчки?

Направата на тръстиков дифузер може да бъде съвсем лесна. Започнете със сглобяването на следните елементи:

 • Стъклен съд с малък отвор
 • Тръстика от ратан и бамбукови пръчки за шишчета
 • Етерични масла, които предпочитате
 • Фракционирано кокосово масло
 • Алкохол или хамамелис могат да се втриват в кожата.

Ако сте си набавили съставки, можете да се уверите, че сте добавили 20 капки етерично масло на 1/4 чаша кокосово масло фракционирано. С помощта на фуния можете да добавите тази смес във вашата бутилка, заедно и да добавите 1 чаена лъжичка рубинен алкохол. Разбъркайте сместа, докато се смеси добре, и след това добавете тръстиковите си пръчици. Оставете ги да престоят в сместа в продължение на един час, за да абсорбират напълно маслата. След това завъртете краищата на тръстиковите пръчки, за да се уверите, че напоените краища стърчат навън, и си починете! Тръстиковите пръчки трябва да се въртят на всеки няколко дни, за да се запази миризмата.

Как да направите аромата на тръстиковия дифузер по-изразен?

Въпреки че тръстиковите дифузери могат да издържат по-дълго и са с по-ниска степен на поддръжка, много потребители преминават към дифузери на водна основа за по-изразено ухание. Някои тръстикови дифузери изискват използването на синтетична съставка за засилване на аромата. Ако искате да се придържате към дифузер на тръстикова основа и се опитвате да постигнете по-силен аромат, опитайте да добавите 5-10 допълнителни капки етерични масла и да обръщате тръстиковите пръчици поотделно през целия ден, а не на всеки няколко дни.

Важна информация за безопасността на маслата

Каква е причината моят дифузер за етерични масла да създава достатъчно мъгла?

Много дифузери се предлагат с предпазна функция, която спира разпръскването на устройството, в случай че дифузерът е бил препълнен.  Отстранете част от водата и след това пуснете дифузера наново, като се уверите, че нивото на водата не е над линията на пълнене. Ако устройството не работи, това може да се дължи на натрупване в него на остатъци от етерични масла, които пречат на дифузията от разпръскване. Почистете дифузера си съгласно указанията за почистване, след което опитайте отново.

Колко дълго издържат дифузерите?

Дифузерите, които обичате, ще ви служат години наред. За да удължите живота на устройството, ще трябва да се уверите, че го почиствате често и в идеалния случай след всяка употреба. Избягвайте натрупването на остатъци, които биха могли да повлияят на способността на устройството да дифузира ефективно.

Смесвате ли вода и етерични масла в дифузера ви?

Възможно е да смесите вода и етерични масла в дифузера ви. Тъй като повечето дифузери използват вода, за да превърнат етеричните масла в капчици мъгла, от съществено значение е да се използва вода за всеки сеанс. Препоръчително е да започнете с добавянето на вода, преди да добавите маслата. Не е необходимо да се притеснявате за смесването на маслата и водата. Просто добавете маслата и след това затворете капака. Устройството ще се погрижи за цялата работа.

Колко дълго трябва да поддържате вашия арома дифузер за етерични масла в работен режим?

Препоръчително е дифузията да се извършва за период от 15 минути с почивки във всеки сеанс. Но дифузерът вероятно ще се изключи, след като всички масла са разпръснати, вместо да настройвате таймер, просто включете устройството и го оставете да свърши работата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *