Въведение към етеричните масла

Безопасно ли е да използвам етерични масла около моето бебе?

безопасност на етерични масла около бебета

Да си родител може да бъде стресиращо и натоварващо. Ето защо е от съществено значение родителите да измислят стратегии, които да им помогнат да държат ума си на правилния път. Популярен метод за релаксация е вдишването или разпръскването на етерични масла като вид ароматерапия. Установено е, че намалява усещането за стрес и намалява нивата на хормона на стреса кортизол. [1] Същите тези ползи могат да се извлекат чрез нанасяне на етерични масла върху кожата след смесване на маслата с носещи масла.

Етеричните масла са вашият основен източник на облекчаване на стреса, преди да доведете новото си дете у дома от болницата, тогава може да се наложи да потърсите различен подход, поне за извесно време. „Бих препоръчала да не използвате етерични масла в присъствието на бебета“, казва Даян Хиндман, MD, PharmD, опитен педиатър, сертифициран медицински токсиколог, лицензиран фармацевт.

За какво се използват етеричните масла?

Наред с облекчаването на стреса има различни причини, поради които хората използват етерични масла. „Някои често срещани и популярни причини за използване на етерични масла са за повишаване на настроението и енергията, облекчаване на безпокойството, облекчаване на дискомфорта, укрепване на имунитета и борба с инфекциите, почистване на зона, подпомагане на храносмилането, подобряване на съня и подобряване на мозъчната функция.“ [2] обяснява Джош Екс, DNM, CNS, окръг Колумбия, основател на Ancient Nutrition и автор на „Ръководство за начинаещи за етерични масла: Древна медицина“.

Има много методи за извличане на тези ползи, според д-р Акс. „Етеричните масла могат да се прилагат локално върху кожата, да се изпаряват или разпръскват от бутилката или да се консумират. Използването на арома дифузер за етерични масла на работното ви място или у дома е най-често срещаният метод.“

Какво трябва да знаят родителите

Обикновено не се препоръчва използването на етерични масла при бебета, особено при кърмачета. Както при добавките, етеричните масла не са регулирани.

Етерично масло и другит съставки, считани за „естествени здравословни продукти“, не са толкова подложени на строги клинични изследвания, регламенти за тестове за безопасност и стандарти, които предписват лекарства или дори лекарства без рецепта“, обяснява д-р Хиндман.

Поради това е трудно да се определи точното количество активни съставки в различните масла, което означава, че новороденото бебе може да бъде изложено на високи нива на вредни за него вещества.

Липсата на развитие на определени системи при бебетата, като порите и дихателните функции, също може да увеличи опасността от нежелани странични ефекти на етеричните масла. Едно решение, според д-р Акс, е ако обикновено прилагате етерични масла локално върху собствената си кожа.

„Уверете се, че маслото се абсорбира от кожата, преди да докоснете бебето си. Това може да отнеме от 10 до петнадесет минути“, добавя д-р Акс, добавяйки, че методът, който използвате, е най-добре да избягвате етерични масла в първите 3 месеца от раждането на вашето дете.

Рисковете от използването на етерични масла за бебета

Използването на етерични масла около бебета (особено новородени) може да ги изложи на възможни рискове за здравето, които могат да имат неблагоприятни последици. Ето няколко възможни риска, които трябва да имате предвид.

Проблеми със синусите и хрипове

Не е необичайно бебетата да страдат от запушен нос или да кашлят често, но поставянето на етерични масла около тях няма да помогне за облекчаване.

„Ако се вдишат, ароматите и маслата могат да предизвикат хрипове при някои хора, включително бебета“, отбелязва д-р Кристина Джонс, лекар по педиатрична спешна помощ и старши медицински съветник в PM Pediatric Care. „Тъй като синусите на бебетата се развиват и все още се развиват, изобщо не е добра идея да се вдишват масла през синусите.“

Тъй като бебетата дишат изключително през носа си през първите шест месеца от живота си, не трябва да искате да въвеждате нещо в заобикалящата ги среда, което може да затрудни дишането.

Възпаление и дразнене на кожата

Когато етеричните масла влязат в контакт с кожата на вашето бебе и кожата, това може да причини дразнене. „Кърмачетата имат по-тънка и по-чувствителна кожа от хората на определена възраст“, обяснява д-р Хиндман. Това може да причини възпаление, като обриви и дори от продукти за бебета, които съдържат етерични масла. „Съветвам да не използвате официални продукти без рецепта или продукти за красота и здраве, като бебешки лосион, съдържащ лавандула, като инструкциите за употреба трябва да се спазват стриктно.“

Етеричните масла, които най-вероятно предизвикват негативни кожни реакции, са масло от риган, масло от канелена кора, масло от лимонова трева, масло от жасмин и иланг-иланг. Също така, масло от лайка и масло от бергамот. [3]

Специфични  рискове свързани с етеричните масла

Етеричните масла, които влизат в контакт с кожата на бебето, могат не само да причинят кожни проблеми, но и да предизвикат други проблеми. „Тяхната тънка кожа може да направи по-вероятно абсорбирането през кожата“, докторът. Хиндман. „След като се абсорбира, активната съставка може да причини локални и системни отравяния.“ Някои от потенциалните отрицателни ефекти на етеричните масла са:

  • Масло от Гаултерия

Активната съставка в това масло, метил салицилат, е химикал, който действа по същия начин като аспирина в тялото, когато се прилага локално. В големи количества е отровен.[4]

Въпреки че лавандуловото масло може да действа успокояващо и дори се включва в малки количества в някои бебешки продукти, установено е, че многократната локална употреба нарушава половите хормони при момчетата в предпубертетна възраст.[5]

Чаеното масло също е включено в гореспоменатото изследване и е установено, че има същите ефекти като лавандулата.5

  • Масло от индийско орехче

Активната съставка в индийското орехче, маслото от миристика, е отровна в големи количества и може да причини болка в гърдите, двойно виждане, ускорен пулс и халюцинации, наред с други симптоми.[6]

  • Масло от пелин

Масло от пелин. известен също като artemisia absinthium или абсент, съдържа химикал, наречен туйон. Този химикал е това, което създава страничните ефекти от пиенето на абсент като халюцинации и психоза. Дори малки количества са токсични.[7]

Кога мога да използвам етерични масла около бебето си?

За да останете на сигурно място, изчакайте бебето ви да навърши поне 2 години, за да използвате етерични масла около него, казва д-р Акс. „Като цяло деца на 2 години и повече могат да използват повечето етерични масла безопасно“, добавя той. Но ако все пак решите да използвате такива, независимо дали като ги разпръснете или прилагате локално, направете го предпазливо и внимателно.

„Някои етерични масла могат да бъдат по-дразнещи от други дори сред възрастните“, казва д-р Акс. „Всеки път, когато използвате ново етерично масло, независимо дали върху себе си или върху дете, трябва да прочетете за най-добрите му приложения, безопасност и потенциални рискове.“

Заключение

Въпреки че етеричните масла може да са неизменна част от вашата уелнес рутина, експертите препоръчват да избягвате да ги разпръсквате или да ги нанасяте върху кожата около бебето си, докато то достигне 2 или повече години. Ако етеричните масла влязат в контакт с тяхната млада, тънка кожа, те рискуват да ги абсорбират в системите си, което може да бъде вредно.

Ако трябва да прилагате етерични масла локално, изчакайте бебето ви да навърши поне три месеца и изчакайте поне 15 минути, преди да ги докоснете, за да дадете на маслата достатъчно време да попият напълно в кожата ви. За всякакви допълнителни въпроси относно етеричните масла и вашето бебе, консултирайте се с педиатъра или доставчика на здравни услуги на вашето дете.

 

  1. Hosseini S, Heydari A, Vakili M, Moghadam S, Tazyky S. Effect of lavender essence inhalation on the level of anxiety and blood cortisol in candidates for open-heart surgeryIranian Journal of Nursing and Midwifery Research. 2016;21(4):397.
  2. Ramsey JT, Shropshire BC, Nagy TR, Chambers KD, Li Y, Korach KS. Essential oils and healthYale J Biol Med. 2020;93(2):291-305.
  3. Johns Hopkins Medicine. Aromatherapy: Do Essential Oils Really Work?
  4. Tanen DA, Danish DC, Reardon JM, Chisholm CB, Matteucci MJ, Riffenburgh RH. Comparison of oral aspirin versus topical applied methyl salicylate for platelet inhibition. Ann Pharmacother. 2008;42(10):1396-1401.
  5. National Institutes of Health. Lavender and Tea Tree Oils May Cause Breast Growth in Boys.
  6. Mount Sinai. Myristica Oil Poisoning.
  7. Höld, K. M., Sirisoma, N. S., Ikeda, T., Narahashi, T., & Casida, J. E. (2000). Alpha-thujone (the active component of absinthe): gamma-aminobutyric acid type A receptor modulation and metabolic detoxification. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America97(8), 3826–3831.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *