Начало » Магазин » Етерични Масла

Показване на 1–12 от 20 резултата

Етеричните масла представляват концентрирани екстракти от различни растения. Практикуващите ги използват за естествено и алтернативно лечение на здравето, като ароматерапия и натуропатия.

Различни растения имат полезни вещества.

Това описание на категорията продукти ще ви помогне ще научите повече за ползите, както и за предимствата и отрицателните ефекти на етеричните масла.

Какво представляват етеричните масла?

Етеричните масла са течни екстракти от различни полезни растения. Процесите на производство могат да отстранят полезните вещества от растенията. Етеричните масла могат да бъдат описани като всяко летливо масло, което има химични съединения.

Етеричните масла обикновено притежават по-силен аромат за разлика от растенията, от които са получени, и имат по-големи количества активни компоненти. Това се дължи на количеството растителни вещества, необходими за създаването на етеричните масла.

Съществуват много методи за извличане на етерични масла, които включват:

 • Водна-парна дестилация, парна дестилация. При този процес гореща пара или вода преминава през растенията, като отстранява необходимите съединения от растенията.
 • Студено пресоване. Процесът включва използването на механичен натиск или пресоване, за да се позволи освобождаването на жизненоважни масла или сокове. Една проста илюстрация за това е усещането на свежия аромат на лимона, след като сте го обелили или изстискали кората му.

След като извлечете етеричните вещества от растителния материал, някои производители могат да добавят масло носител, за да направят повече продукти от същото количество етерично масло. Продуктите вече няма да са само чисти етерични масла, а ще са смес.

Свойства на етеричните масла

Установено е, че свойствата на етерични масла включватт различна степен на антимикробна активност и се смята, че имат антивирусни, нематоцидни, противогъбични, инсектицидни и антиоксидантни характеристики. Извършени са множество фитохимични анализи за идентифициране на основните компоненти на ЕО, които представляват голям интерес както за козметичната, така и за фармацевтичната промишленост поради богатото разлообразие от свойства на етеричните масла.

Основни ползи на Етеричните масла

Ползите на етеричните масла се проявяват чрез ароматерапията за постигане на физическо и психическо благополучие. Ароматерапията е изкуството да се смесват различни етерични масла с терапевтична цел, за да се предизвика желаната реакция. Етеричните масла се нанасят върху кожата, вдишват се или се потапят във вода.

Въпреки че ароматерапията се е използвала през вековете в различни общества, все още не е оценена правилно нейната ефективност в медицината. Тя обаче е изключително популярна алтернативна терапия за лечение на различни здравословни състояния, което затвърждава ползите на етеричните масла.

Примерите включват:

 • Масло от евкалипт: назален деконгестант, дезинфектант.
 • Масло от карамфил при зъбобол.
 • Маслото от чаено дърво има противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства.
 • Мента: храносмилателни разстройства.
 • Лавандулата може да предизвика безсъние, тревожност и безпокойство.

Как действат етеричните масла

От 1000 г. от н.е. насам лечителите са използвали пара или механични преси за извличане на етерични масла, извлечени от ароматни растения. В днешно време практикуващите могат да нанасят върху кожата си кремове, напоени с масла, и съставките се абсорбират в кръвния поток. Те могат също така да ги разпръскват във въздуха, където след вдишване те са в състояние да се свържат с рецепторите за аромати и да стимулират централната част на нервната система, според д-р Джоуи Пауър, ароматерапевт и невропсихолог, която дълго време е обучавала медицински сестри как да използват маслата.

Изследванията върху тях са редки, като едва наскоро учените са оценили някои от маслата в контролирани тестове с хора. Въпреки това благодарение на нарастващия брой научни изследвания, които доказват ефективността на тези масла в клиниките и болниците, те използват тези масла във все по-големи количества за облекчаване на стреса, намаляване на болката или гаденето и за лечение на пролежавания.

Етерични масла за пиене

Не е безопасно и да пиете етерични масла. Етеричните масла са не само много концентрирани, но и могат да предизвикат дразнене на чувствителните клетки в организма.

В някой случаи хората могат да прилагат етерични масла за пиене чрез перорални капсули, съдържащи етерични масла. Но се препоръчва това лекарство да се приема под наблюдението на здравен специалист.

Някои етерични масла могат да бъдат ефикасни в зависимост от целта, за която човек ги използва.

Видове натурални етерични масла

Съществува голямо разнообразие от растения, които могат да съдържат активни вещества. Производителите са превърнали десетки растителни масла в натурални етерични масла. Някои от най-известните видове етерични масла са:

Компонентите, които се съдържат в тези различни видове еттерични масла, могат да окажат известно въздействие върху тялото ви. Най-често срещани здравословни проблеми, които могат да се повлияят благоприятно от използването на натурални етерични масла са:

 • Главоболие
 • запек
 • депресия
 • Студени рани
 • инфекция на синусите
 • болки в мускулите
 • тревожност

Приложения на етерични масла

Производителите използват етерични масла за производството на различни продукти. В козметичната и гримьорската индустрия натуралните масла се използват за създаване на парфюми, за добавяне на аромати към кремове и измиващи продукти за тяло и дори като източник на естествени антиоксиданти в някои козметични продукти.

Етеричните масла се използват и от много практикуващи природолечители, като например ароматерапевти. Ароматерапията е процес на разпръскване на етерични масла във въздуха.

Ароматерапевтите вярват, че вдишването на етеричните масла може да ги допусне до кръвния поток и белите дробове, където някои от полезните вещества могат да бъдат полезни за организма.

Всеки, който е пробвал да втрие ментолова пара, за да облекчи запушването на синусите, е опитал вид ароматерапия. Според авторите на проучването от 2013 г., че вдишването на ментол по този начин може да облекчи усещането за свиване и недостиг на въздух.

В допълнение към вдишването на масла, добавянето им към маслo носител и последващото им масажиране в кожата също може да освободи активните съставки в тялото.

Не се препоръчва използването на етерични масла директно върху кожата, без да са разредени, освен под ръководството на здравен експерт.

За коса

Могат да се използват различни етерични масла за коса и подобряване на нейното състоянието. Тези масла се съдържат в много продукти, като например специализирани шампоани или балсами.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, има някои признаци, че етеричните масла могат да помогнат на косата ви да расте по-силна и здрава. Някои примери за етерични масла за растеж на косата включват бергамот и жожоба.

Как се използват етеричните масла за коса? В продължение на 2 до 3 минути масажирайте маслото в скалпа си. Нанесете маслото върху върховете на пръстите си. Втрийте с кръгови движения, като започнете от предната част на главата.

Когато избирате етерични масла за растеж на косата обърнете вниманине на факторите, които допринасят за косопада, като възраст, генетика, хормони и различни медицински състояния.

Но помагат ли етеричните масла против пърхот? Има много начини да премахнете пърхота от живота си. Един органичен и ефективен начин е използването на етерично масло. Това е прост начин за борба с този проблем. Етеричните масла против пърхот могат да се използват за борба със сухия скалп. Те са много полезни и в борбата с инфекциите и бактериите. Маслата третират корените по подходящ начин, за да предотвратят завръщането му. Пърхотът, казано на научен език, е невъзпалително хронично състояние, което се проявява като лющене на кожата на скалпа.

Комбинация от етерични масла за лице

Днешната общественост все повече се интересува от естествени алтернативи на кожни продукти и кожни проблеми. Натуралните съставки, като етерични масла за лице се популяризират от марките за красота и грижа за кожата, за да насърчат здравословното състояние на кожата. Използването на етерични масла за лице и в продуктите за грижа за кожата може да намали възпаленията, белезите, да подобри външния вид на кожата , да изглади бръчките и да подхрани стриите. То помага и за заличаване на старческите петна. Тези масла могат да се използват в кремове, лосиони, почистващи продукти и лосиони, които се нанасят върху кожата.

За да изглеждате по-млади, не е необходимо да се доверявате на продукти, съдържащи химикали. Съществуват много естествени начини за намаляване на външния вид и последиците от стареенето. Етеричните масла срещу бръчки са прост начин да накарате кожата си да изглежда по-млада. Маслата, подхранващите кожата носещи масла и други масла могат да помогнат за намаляване на признаците на стареене. Етеричните масла против бръчки овлажняват кожата, лекуват акне и насърчават здравословния и младежки вид.

Деликатната зона около очите може да бъде засегната от много фактори. Има данни за оложиттелен ефект при употреба на етерични масла за торбички под очите. Сред тях са мента, лимон, лавандула и  мента. За препоръчани от експерти рецепти и ръководства за разреждане, моля, разгледайте нашия уебсайт. Ртерични масла за торбички под очите ще се прилагат в тази зона. Ако все пак се стигне до контакт, уверете се, че сте почистили мястото незабавно.

Против целулит

Редовният масаж с етерични масла против целулит е един от най-добрите начини за намаляване на целулита. Смята се, че редовният масаж намалява целулита, като засилва кръвообращението, бори се със задържането на течности, стимулира заздравяването и регенерацията на кожата и засилва притока на кръв.

Можете да комбинирате и други техники с масажи с етерични масла против целулит за още по-добри резултати. За да намалите допълнително появата му, сухото четкане може да бъде чудесно допълнение към рутинната ви процедура за красота. Сухото четкане на тялото спомага за дълбоко ексфолиране. Смята се, че това подобрява притока на кръв и детоксикацията.

При изгаряне

Хората избират да използват етерични масла при изгаряне. Тези естествени, успокояващи вещества могат бързо да облекчат болката и възпалението, както и да стимулират заздравяването. Някои изгаряния могат да бъдат твърде тежки, за да се лекуват с масла. Изгарянията се определят като увреждане на кожата и могат да бъдат разделени на три вида. Етеричните масла при изгаряне могат да се използват за намаляване на болката, възпалението и риска от инфекция. Те са болкоуспокояващи, противовъзпалителни и антиоксидантни и имат стимулиращи, антисептични и противозачатъчни свойства.

Протиив комари

Лятото е посветено на слънцето, разходките, градинарството и удоволствието от престоя на открито. Недостатъкът на откритото пространство са комарите. Предпочитаме естествените етерични масла против комари, вместо да използваме химически коктейл от пестициди.

Всеки човек има различни предпочитания, затова експериментирайте, докато откриете най-подходящото за вас. Важно е да имате предвид, че някои етерични масла против комари могат да съдържат други аромати, за да прикрият телесната ви миризма. Тъй като всеки човек има различен аромат, това, което може да работи за вас, може да не работи за членовете на вашето семейство или приятели.

Против въшки и бълхи

Можете да си направите естествен репелент срещу бълхи, като добавите шест-седем капки етерични масла от мента, евкалипт и чаено дърво към една чаша вода и разклатите добре. Етеричните масла против въшки и бълхи могат да помогнат за облекчаване на сърбежа и чесането, причинени от ухапвания. Етеричните масла против въшки и бълхи могат да помогнат за намаляване на риска от инфекция и да ускорят заздравяването на рани, които вашият домашен любимец може да има от ухапване от бълхи или сърбеж/драскане.

Против кърлежи и насекоми

Знаете ли за приложение на етеричните масла против кърлежи? Агенцията за защита на околната в САЩ среда е оценила безопасността на някои масла и е направила изследвания, които потвърждават ефективността на етерични масла против кърлежи и насекоми. Смес от масла от мента, розмарин, кедър, мащерка и гераниол може да отблъсква насекомите от и може да се прилага върху кожата, тревата и градината.

Интересна е ситуацията и при етерични масла против вароатоза. Проучени са отблъскващите свойства на Varroa destructor, паразитен пчелен акар, с помощта на  масла, извлечени от ароматните растения Artemisia reticulata, Cinnamomum umum, Artemisia verlotiorum и Cinnamomum verde. Установено е, че всички тествани етерични масла против вароатоза с изключение на C. reticulata, имат значителни репелентни свойства срещу акарите след 24-часово излагане на въздействието им при лабораторни тестове. C. verum е най-ефективното масло за отблъскване на Varroa destructor.

Добрата новина е, че ако търсите безопасна алтернатива без агресивни химикали, има много етерични масла против насекоми, за които е доказано, че са също толкова ефективни, колкото и химикалите, без потенциални рискове за здравето. Като алтернатива на синтетичните репеленти много хора използват растителни етерични масла против насекоми.

Хрема, синузит и отпушване на носа

Запушването на синусите може да бъде причинено от алергии, инфекции на синусите, настинка или грип. Етерични масла за отпушване на носа като евкалиптово или ментово могат да помогнат за отваряне на дихателните пътища и намаляване на задръстванията. Маслата са естествено лечение, което е много популярно. Етерични масла за отпушване на носа се използват за отблокиране на запушени синуси, облекчаване на задръстванията и насърчаване на дренажа на синусите.

Дифузер с етерични масла при хреме е популярен вариант. За да създадете ароматна пара, напълнете резервоара с филтрирана вода. Добавете шест до дванадесет капки от вашитте етерични масла при хрема в дифузера. Въпреки че тази пара може да изпълни с аромат малки помещения, тя може да не е достатъчна, за да прикрие запушения нос.

Етеричните масла при синузит са естествен и безопасен начин за лечение на запушването на синусите и инфекциите. Някои от терапевтичните приложения на етерични масла про синузит са за лечение, облекчаване на главоболие и мигрена.

Етерични масла при задна хрема могат да се вдишват под различни форми. Това позволява на активните съставки да навлязат в носа и дихателните пътища. Етерични масла при задна хрема имат потенциала да подобрят качеството на съня и да спомогнат за по-бързото оздравяване.

Против гъбички

Замърсяването с гъбички на закрито е все по-сериозен проблем за общественото здраве. Въпреки че е доказано, че етеричните масла против гъбички са ефективни, няма много проучвания, които да изследват тяхната ефективност срещу гъбички, пренасяни по въздуха. Резултатите показват, че етеричните масла имат противогъбични свойства срещу видове с произход от околната среда. Най-ефективно е било маслото от карамфил, докато маслата от евкалипт и лавандула са показали някои противогъбични свойства, но с по-малко широк спектър и по-малко устойчивост във времето.

При хъркане

Въпреки че науката не подкрепя това твърдение, много хора от години твърдят, че етеричните масла могат да помогнат при хъркане.
Няма много данни за лечебните свойства на етеричните масла при хъркане. Първоначално клинично изпитване Един производител на спрей за гърло с етерични масла спонсорира проучване, което показва, че неговата смес от етерични масла може да намали хъркането. Все още не е ясно как или защо тези масла намаляват хъркането.

При високо кръвно

Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до увреждане на сърцето ви. Ето някои етерични масла при високо кръвно, които могат да ви помогнат да го контролирате. Хипертонията са често срещани проблеми в наши дни. Това може да увеличи риска от сериозни състояния като инсулт и инфаркт. То може да бъде овладяно с малки промени в начина на живот. По-ниско кръвно налягане може да се постигне чрез балансирано хранене и практикуване на здравословни навици на живот. Съществуват много домашни средства, които могат да помогнат при хипертония. Високото кръвно налягане може да се лекува и с етерични масла.

Етерични масла за сауна

Сауните са релаксиращ начин за почивка. Но можете да направите преживяването още по-приятно, като добавите етерични масла за саунна. Смесването на различни етерични масла може да доведе до желаните резултати. Въпреки че може да отнеме известно време, за да намерите правилната смес, всяко усилие ще бъде положително. За освежаващо преживяване опитайте цитрус + мента, бор + бреза за дървесно усещане или лавандула + сандалово дърво, за да ви помогнат да се отпуснете и да избистрите ума си. За да затоплите сауната си, просто поставете няколко капки етерични масла за сауна в малък съд.

Етерични масла афродизиаци

Изследванията показват, че етеричните масла могат да имат свойствата на афродизиак, когато се вдишват преди или по време на интимни ситуации. Етеричните масла афродизиаци не притежават просто приятен аромат. Те могат да въздействат и върху емоционалния център на мозъка, независимо дали етеричното масло се вдишва или се използва кожа до кожа.

Чисти етерични масла

Всички масла на ПУРУС съдържат 100% чисти и натурални, като всяко масло е съпътствано със сертификат Гасхроматограф, сертификат за алергени, сертификат за хранителни продукти, както и сертификат за козметична употреба.

Български етерични масла

Нараства търсенето на етерични масла, както и на български етерични масла за лечение на широк спектър от заболявания, а проучванията показват, че в някои случаи те могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Ние от ПУРУС сме не само търговци, но и производители и предлагаме български етерични масла като Лавандула и Маточина.

Комплект етерични масла

Разгледайте нашият комплект етерични масла aroma essentials, който съдържа шестте най-популярни етерични масла – лавандула, чаено дърво, мента, евкалиптт, лимон, портокал. Този прекрасен комплект етерични масла е отлична стартова точка за да навлезете в света на ароматерапията.

Лимбичната система управлява емоциите и дългосрочната памет. Mожете да експериментирате с вашите комбинации от етерични масла в сапуни, дифузери или спрейове за стая и тяло. Това е забавен и творчески начин за зъздаване на комбинаци от етерични масла, но също така е наука и изкуство, които изискват известни умения и познания.

FAQ: Често задавани въпроси

Какво е „терапевтичен клас“ етерични масла?

Просто казано, дори не съществува система за класификация, включително на терапевтични етеричните масла. Намирането на терапевтични етерични масла е подобно на пазаруването на диаманти, с изключение на това, че трябва да се пазарува при реномирани продавачи, и двете са ценни стоки, но невинаги си струват истински. Думата терапевтичен продукт подлежи на контрол към агенция за лекарствата. Етеричните масла не са лекарствен продукт.

Как да избера висококачествени етеричин масла?

Един от най-ефективните начини да изберете висококачествени етерични масла са истински, е наистина да засилите сетивата си (сериозно). Висококачествените етерични масла са концентрирани и могат да миришат силно още от контейнера.

Дори и най-опитните експерти следват тези три стъпки, за да гарантират високо качество:

 • Разгледайте бутилката на маслото
 • Разгледайте етикета
 • Проверете доставчика
 • Проверете цената

етерични масла цена

Какви са рисковете от употребата на етерични масла?

Компаниите, които произвеждат етерични масла, и партньорите за дистрибуция твърдят, че продаваните от тях етерични масла са „натурални, което означава, че са безопасни за консумация“.

Етеричните масла не са безопасни за храните и могат да причинят тежки отравяния, дори когато се консумират малки количества.

Западноавстралийският информационен център за отрови (WAPIC) съобщава за увеличаване на случаите на отравяния, които са резултат от поглъщане на етерични масла при деца. Изключително важно е етеричните масла да се съхраняват безопасно в защитен от деца съд и на място, недостъпно за деца.

Използването на неразредени етерични масла върху кожата или в ноздрите може да предизвика дразнене или дори изгаряне. Хората, които са податливи на въздействието на етеричните масла, могат да получат алергична реакция или кожна ерупция.

Какви са признаците на токсичност?

Етеричните масла се абсорбират бързо през устата и симптомите могат да се проявят в рамките на 30 минути след поглъщането (някои хора са в състояние да изпитат симптоми, които продължават четири часа след излагането на въздействието им). Тежестта на токсичността се определя от вида на маслото, както и от консумираното количество.

Децата са най-уязвими. Само два милилитра (по-малко от половин чаена лъжичка) евкалиптово масло могат да причинят тежко отравяне на бебета. Симптомите на токсичност са: – Употреба на евкалипт в организма:

 • Сънливост, повърхностно дишане, сънливост, кома (след поглъщане на голямо количество)
 • гърчове
 • хронична кашлица, задушаване/задушаване недостиг на въздух кашлица, хрипове
 • гадене, повръщане или диария
 • дразнене на кожата (експозиция на кожата)
 • зачервяване на очите, дразнене или дискомфорт (при контакт с очите).

Как трябва да действам по-нататък след експозиция?

Прекомерно поглъщане:

Почистете устата си. Не предизвиквайте повръщане.

не давайте течности в устата, докато не получите безопасен съвет чрез центъра за информация за отровите. Това може да увеличи вероятността от повръщане и аспирация на течност в белия дроб.

Експозиция на очите:

Незабавно изплакнете окото (очите) с течаща вода, като оставите водата да изтече от зоната най-близо до носа, над окото и след това навън. Това трябва да продължи в продължение на 15 минути. Всички постоянни проблеми с очите трябва да бъдат прегледани от лекар.

Кожа:

Съблечете дрехите със замърсителя и измийте кожата си с детергент и топла вода. Обърнете се към лекар, ако симптомите не отшумят.

Вдишване:

Пациентите, които са болни, трябва да бъдат транспортирани до източник на свеж въздух.

Ако симптомите продължават, обърнете се за помощ към Информационния център за отрови.

Какви са ефектите от вдишването на етерични масла?

Когато вдишвате етерични масла, молекулите, които излъчват миризма, стимулират хиляди рецептори в обонятелните рецептори в носа ви. След това молекулите се придвижват по химио-сензорния пъти незабавно активират лимбичната система, често наричана „емоционален мозък“. Тази специфична част на мозъка е свързана с няколко други области на мозъка, които на свой ред отговарят за телесните функции като хормоналния баланс и кръвното налягане, паметта, както и дишането, нивата на стрес, както и сърдечния ритъм. Това често е причината, поради която миризмата на определен аромат предизвиква чувства.

Вдишването на етерични масла от различни източници може да бъде полезно по различни причини за вашето физическо и психическо благополучие. Например определени смеси могат да ви помогнат да останете фокусирани върху съня си или да ИЗЛЕЗЕТЕ, да имате щастливо усещане, което да насърчи ЛЮБОВТА, или да се освободите от стреса.