Въведение към етеричните масла

Съвети за безопасна употреба на дифузер

Съвети за безопасна употреба на дифузер

Етеричните масла могат да помогнат за подобряване на настроението ни, да подпомогнат здравето на дихателните ни пътища, да намалят микробите във въздуха и да намалят неприятните миризми. Важно е обаче да разпръсквате етерични масла разумно и да не прекалявате. Започнете да се учите как да дифузирате безопасно, като разгледате следните съвети:

  • Преди да разпръсквате каквото и да е етерично масло, не забравяйте да се запознаете с общите принципи за безопасност на етеричните масла и да проучите/прегледате предпазните мерки, свързани с всяко етерично масло, което използвате. Можете да започнете да правите това, като разгледате справочника за етерични масла на AromaWeb, който съдържа над 130 профила на етерични масла, и прочетете информацията за безопасност, която те съдържат.
  • Етеричните масла са силно концентрирани. Те не трябва да се разпръскват непрекъснато. Уверете се, че ги разпръсквате в добре проветрено помещение.
  • Обърнете се към инструкциите, които са предоставени с конкретния вид дифузер. Не превишавайте количеството етерично масло, препоръчано за вашия конкретен дифузер.
  • Не разпръсквайте повече етерично масло, отколкото е необходимо. Етеричните масла не трябва да се разпръскват в значителна концентрация. По-малко е повече при етеричните масла.
  • Умората на обонянието е явление, при което вече не сте в състояние да възприемате лесно даден аромат, дори ако ароматните молекули все още са налице. Дори ако вече не можете да усещате миризмата на етеричното масло или сместа, докато тя се разпръсква, етеричното масло все още вероятно се вдишва в белите дробове.
  • Ако разпръсквате около котки и други домашни любимци, уверете се, че те не са затворени само в стаята, в която разпръсквате. Позволете им да напуснат зоната, ако имат нужда от това.
    Робърт Тисеранд, автор на книгата „Безопасност на етеричните масла“, и Институтът Тисеранд съветват следното:

„Не е препоръчително да се вдишват директно и интензивно етерични масла за повече от 15-20 минути, като например при инхалация с пара. Това обаче не се отнася за вдишването в околната среда на етерични масла, изпарени във въздуха. Ако разпръсквате етерични масла, е по-разумно да го правите периодично, отколкото постоянно, през целия ден. В идеалния случай разпръсквайте етеричните масла в продължение на 30-60 минути, а след това 30-60 минути. Това е не само по-безопасно, но и по-ефективно, тъй като след този период от време както тялото, така и нервната ни система привикват към етеричните масла. Винаги, когато използвате или разпръсквате етерични масла, е препоръчително да се извършва известен въздушен обмен (свеж въздух).“

Източник: „Как да използваме етерични масла безопасно“. Институт „Тисеран“. Достъпно на английски език: 27 април 2019 г.

Разпръскване в класни стаи и на обществени места

Дифузирането в класни стаи, офиси и обществени места може да бъде потенциално рискова и опасна практика, тъй като някои етерични масла имат потенциала да изострят определени медицински състояния. Всеки човек е различен и използването на етерични масла в класна стая или на обществено място може да изложи на риск благосъстоянието на хората, които имат заболявания, при които определени етерични масла са противопоказани.

Вместо това обмислете използването на личен инхалатор за етерични масла като алтернатива.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *