Въведение към етеричните масла

Съхранение на етерични масла

Защо е важно съхранението на етерични масла?

Правилното съхранение на етеричните масла може драстично да защити и удължи срока на годност на вашите масла. Видът на стъклото, в което се съхраняват маслата, температурата, при която се съхраняват, и слънцето, което огрява бутилките с етерични масла, могат да повлияят на качеството им.

Тази статия е посветена основно на съхранението на етеричните масла, за да се увеличи максимално срокът им на годност, но също така е важно да запомните, че етеричните масла трябва да се съхраняват така, че да нямат достъп до тях деца или хора, които може да не разбират как да ги използват безопасно. Етеричните масла са запалими, така че внимателното им съхранение далеч от източници на топлина и огън също е важно.

Как да съхранявате етеричните масла, за да удължите максимално срока им на годност

Малки, празни кехлибарени бутилки, подходящи за съхранение на етерични масла
За индивидуална употреба етеричните масла, абсолюти и CO2 най-често се продават в разфасовки от 5 мл, 10 мл и 15 мл. За по-скъпите масла е обичайно да се предлагат в размери, започващи от 2ml и 1 dram. (Посетете страницата „Мерки“ за повече информация относно разбирането на мерките, използвани в ароматерапията.)

Въпреки че етеричните масла не гранясват, с течение на времето те се окисляват, влошават се и губят полезните си терапевтични свойства. Масла като цитрусовите масла се окисляват и започват да губят аромата и терапевтичните си свойства само след шест месеца. Не всички етерични масла намаляват ароматните си качества с течение на времето. Ароматът на етерични масла като пачули и сандалово дърво узрява с възрастта, но Робърт Тисеран обяснява, че всички етерични масла се окисляват и с времето губят терапевтичната си стойност.1 Всички етерични масла имат полза от правилното съхранение и боравене с тях.

За да избегнете влошаване на качеството и да защитите ароматните и терапевтичните свойства на етеричните си масла, съхранявайте ги в кехлибарени или кобалтовосини бутилки. Тъмното стъкло, като кехлибареното или кобалтовото, помага да се предпази от влошаването на качеството на слънчевата светлина. Най-добре е да не съхранявате етерични масла в бутилки от прозрачно стъкло. Бутилките от прозрачно стъкло не са вредни за етеричните масла, но прозрачното стъкло не предпазва маслата от вредната слънчева светлина. За сравнение, може би сте забелязали, че повечето бутилирани бири обикновено са опаковани в кехлибарени (кафяви) стъклени бутилки, за да се предпази съдържанието от излагане на светлина.

С изключение на определени ситуации, които най-често се отнасят до закупуването на масла в насипно състояние, избягвайте да купувате или съхранявате чисти етерични масла в пластмасови бутилки, тъй като етеричното масло ще се разяде от пластмасата и етеричното масло ще се разруши за кратък период от време. Някои продавачи продават масла в алуминиеви бутилки с подплата. Твърди се, че алуминиевите бутилки са приемливи, ако вътрешността им е облицована.

Етеричните масла също трябва да се съхраняват на хладно и тъмно място.

Amber Boston Round Bottles

Кехлибарени кръгли бутилки Boston
Стъклени кехлибарени бутилки „Бостънско кръгло“, в които обикновено се съхраняват етеричните масла. Други течности, използвани в ароматерапията (хидрозоли, масла носители и др.), също често се съхраняват в кехлибарени бутилки.

Cobalt Blue Boston Round Bottles

Кобалтово сини кръгли бутилки Boston
Стъклени кобалтовосини бутилки „Boston round“, в които понякога се съхраняват етерични масла. Кобалтово сините бутилки обикновено са малко по-скъпи от бутилките с кехлибарен цвят.

кутия за етерични масла за 4бр.

Пример за дървена кутия, използвана за съхранение на етерични масла
Дървена кутия, използвана за съхранение на етерични масла. Подходящи кутии могат да бъдат закупени икономично в незавършен вид от много занаятчийски магазини и да бъдат довършени по индивидуален вкус.

Избягвайте да купувате етерични масла, които се съхраняват в бутилки с гумен капкомер, вграден в капачката с винт. Капачките с гумени колбички не трябва да се съхраняват заедно с бутилката с етерично масло, тъй като силно концентрираното масло може да превърне гумената колбичка в гума и да разруши етеричното масло.

Вместо с гумена капачка, много етерични масла, които се продават на потребителите в размери от 1 унция (30 ml) и по-малки, са опаковани в бутилки, които съдържат редуктор на отвора. Редукторът на отвора е малка прозрачна вложка в отвора на бутилката, която служи като вграден капкомер. За разлика от материала, от който са изработени гумените колбички на капкомерите, редукторите на отвора са изработени от материал, който може да издържи на въздействието на етеричните масла. Названието редуктор на отвора може да изглежда малко странно в началото, но това е малко удобно устройство за дозиране. Просто накланяте шишенцето и можете да дозирате маслото капка по капка.

Не всички доставчици на етерични масла предлагат редуктори на отвора. Това не е задължително да се отразява на почтеността на компанията или на качеството на техните масла. По-специално търговците на едро често не предлагат опаковки с редуктори за отвори, тъй като техните основни клиенти са занаятчии и по-големи натурални/холистични производители, които не дозират етерични масла на капки. Ако това е важно за вас, най-добре е да попитате доставчиците какъв тип опаковка използват, когато бутилират маслата си.

Бутилка с размер 15 мл с редуктор на отвора

Бутилка с размер 15 мл с редуктор на отвора.

Съхранявайте етеричните си масла на хладно място или в хладилника

Изтъкнатият експерт по ароматерапия Робърт Тисеран препоръчва етеричните масла да се съхраняват в хладилна среда, когато това е възможно.2 Ако това не е възможно, съхранявайте ги на възможно най-хладно място.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *