ароматни съставки

Ръководство за суперкритичен екстракт от CO2

co2 суперкритични екстракти въглероден диоксид

Какво представляват свръхкритичните екстракти с CO2?

Свръхкритичните екстракти с CO2 се наричат още екстракти с CO2, а понякога просто CO2.

Екстрактите CO2 се произвеждат чрез използване на метод, известен като суперкритична екстракция с въглероден диоксид.

В нормалното си състояние въглеродният диоксид е газ, който дишаме непрекъснато.

С помощта на специализирано оборудване за свръхкритична екстракция на CO2 обаче въглеродният диоксид може да бъде подложен на налягане, докато достигне очарователно състояние, при което е едновременно течност и газ. Това е известно като неговото свръхкритично състояние. Въглеродният диоксид, който е достигнал свръхкритично състояние, е в състояние да действа като превъзходен разтворител, който може да разтвори естествените компоненти, присъстващи в ботаническия материал, който е изложен на свръхкритичния CO2 в специализираното оборудване, използвано за тази цел.

След това СО2 се довежда до естествено налягане и се връща в нормалното си газообразно състояние. Това, което остава, е полученият естествен екстракт от CO2.

Как се сравняват суперкритичните екстракти от CO2 с абсолютите?

Абсолютите обикновено се екстрахират с разтворител, като за разтворител се използва хексан. В крайния абсолют могат да останат следи от хексан. При свръхкритичната екстракция с CO2 обаче като разтворител се използва CO2 и след приключване на екстракцията целият CO2 се връща в нормалното си газообразно състояние. Свръхкритичната екстракция с CO2 елиминира риска в крайния екстракт да останат следи от химически разтворители.

Как се сравняват свръхкритичните екстракти с CO2 и етеричните масла?

Производството на етерични масла изисква топлина, за да се дестилира растителният материал. Дори и при студено пресованите цитрусови масла може да се използва известна топлина поради триенето. Екстрактите с CO2 имат предимство пред етеричните масла, тъй като растителният материал и процесът на суперкритична екстракция с CO2 изискват много по-малко топлина.

Може ли CO2 суперкритичната екстракция да се използва за производство на носещи масла и други продукти?

Свръхкритичната екстракция с CO2 не се ограничава само до производството на ароматни екстракти. Екстракцията с CO2 може да се използва и за производство на превъзходни липиди (масла носители), които съдържат повече полезни несапунифицирани материали на растението, които студеното пресоване не е в състояние да извлече.

Въпреки че се предполага, че студено пресованите носещи масла се пресоват при много ниски температури, триенето, което се получава, все пак може да генерира топлина по време на процеса. Освен това не всички производители действително отчитат температурата по време на производството на маслото носител и все още твърдят, че носителят е „студено пресован“.

Екстрактите с CO2 стават все по-достъпни чрез търговците на дребно и на едро, които доставят етерични масла. Подобно на етеричните масла, екстрактите от CO2 обикновено се продават в стъклени бутилки. Някои CO2 екстракти обаче са много гъсти и вместо това понякога се продават в малки бурканчета. За информация относно работата с гъсти етерични масла и CO2 екстракти вижте „Използване и смесване на гъсти ароматни масла“.

Каква е разликата между екстрактите CO2 Селект и екстрактите CO2 Тотал?

Когато пазарувате свръхкритични екстракти от CO2, трябва да срещнете екстракти, които са описани като екстракти от CO2 Select или екстракти от CO2 Total. Разликата между селектираните и тоталните свръхкритични екстракти CO2 може да бъде важна.

Екстракти CO2 Селект

За да се създаде CO2 Select Extract, по време на процеса на екстракция се използва ниско налягане. Екстрактите CO2 Select обикновено съдържат летливите (ароматни) компоненти на растителния продукт, които са разтворими във втечнен CO2. Ароматните молекули имат собствено молекулно тегло. Някои ароматни молекули са твърде тежки, за да присъстват в етерично масло, дестилирано с водна пара. Някои от по-тежките ароматни молекули обаче присъстват в селектираните екстракти с CO2. Поради това мирисът на екстрактите CO2 Select често е по-близък до аромата на естествената билка, отколкото на някои етерични масла, дестилирани с водна пара.

CO2 Тотал екстракти

За създаването на CO2 тотален екстракт се използва много по-голямо налягане. CO2 тоталните екстракти съдържат всички (или почти всички) молекули, които са разтворими в свръхкритичен CO2. Общите екстракти на CO2 обикновено са много по-гъсти от селектираните екстракти на CO2, тъй като обикновено съдържат както летливите ароматни съставки, разтворими в CO2, така и естествените липиди, восъци и други разтворими в CO2 молекули, присъстващи в ботаническото растение. За информация относно работата с гъсти етерични масла и CO2 екстракти вижте „Използване и смесване на гъсти ароматни масла“.

Какво представляват свръхкритичните екстракти на CO2?

Процесът, използван за създаване на подкритични екстракти с CO2, е подобен на този на свръхкритичната екстракция, с изключение на това, че използваните налягане и температура не позволяват на въглеродния диоксид да достигне свръхкритична фаза. При субкритичната екстракция с CO2 обикновено се извличат най-леките ароматни молекули, които имат въглеродни структури между С5 и С22. Етеричните масла обикновено се състоят от ароматни молекули, чиито въглеродни структури варират от С5 до С20. От всички класификации на екстрактите с CO2 субкритичните екстракти с CO2 най-много се доближават до консистенцията и аромата на етеричните масла. Въпреки това субкритичните екстракти на CO2 са склонни да имат по-близък мирис до този на пресния растителен материал, отколкото техните еквиваленти на етерични масла. [Източник: Марк Уеб, курс: Екстракти с CO2: 1.3 – 1.6. 2017-2019 г.]

Как цената на CO2 екстрактите се сравнява с тази на етеричните масла?

CO2 екстрактите обикновено струват повече от аналозите им от етерични масла. Това се дължи главно на факта, че цената на оборудването за производство на екстракти от CO2 е значително по-скъпа от цената на дестилаторите, необходими за производството на етерични масла. Въпреки това цената на някои CO2 екстракти е сравнима или близка до тази на етеричните масла. Срещал съм екстракти от CO2, които са били малко по-евтини. Това наистина зависи от пазара и качеството на етеричните масла, с които ги сравнявате. Не се решавам да дам конкретни примери, тъй като цените на етеричните масла и екстрактите от CO2 варират.

Трябва ли да купувам CO2 екстракт вместо етерично масло, когато е възможно?

Със сигурност има моменти, когато е по-изгодно да закупите CO2 екстракт вместо етерично масло. Въпреки това, работата с CO2 екстракти е свързана с обучение и има по-малко информация за безопасността, специфична за CO2 екстрактите. Както и при етеричните масла, екстрактите от CO2 трябва да бъдат внимателно и разумно проучени, за да се определи доколко са подходящи за вашата употреба и приложение. Тъй като CO2 екстрактите могат да съдържат повече ароматни и липофилни молекули, присъстващи в растението, отколкото етеричните масла, разумно е да бъдете много внимателни при използването на CO2 екстракти, особено когато използвате нов CO2 екстракт за първи път.

Как да науча повече за екстрактите от CO2?

Обърнете внимание на препоръката за книгата CO2 екстракти в ароматерапията, показана по-долу. Обърнете внимание и на авторитетни, опитни преподаватели, които могат да предлагат курсове и семинари за CO2 екстракти. Авторът и преподавателят по ароматерапия Марк Уеб от време на време предлага уикенд курс за CO2 екстракти. Той се намира в Куинсланд, Австралия, но пътува по целия свят, за да представи курса под формата на уикенд семинар. През 2017 г. присъствах на неговия интензивен уикенд курс за CO2 екстракт и научих много.

Kнигата за CO2 екстракти в ароматерапията

За много повече информация и за разглеждане на профилите на над 50 свръхкритични CO2 екстракта препоръчвам книгата CO2 екстракти в ароматерапията, написана от Мадлен Керкхоф. Мадлен работи професионално с CO2 екстракти повече от десетилетие и има много силен опит в клиничната ароматерапия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *