ароматни съставки

Какво са етеричните масла

какво са етеричните масла

Кратко описание на етеричните масла

Какво са етеричните масла? Етеричните масла могат да се опишат като висококонцентрирани естествени ароматни масла на растителна основа, които осигуряват разнообразни ползи, когато се използват безопасно в областта на ароматерапията и личната хигиена, както и в духовната грижа за кожата и в други области на уелнес и съзнание.

Етеричните масла, за разлика от употребата на термина „масло“, всъщност не се усещат по никакъв начин мазни. По-голямата част от етеричните масла са прозрачни, но някои масла като пачули, синя вратига, лимонова трева и портокал са жълти, кехлибарени и дори тъмносини.

Етеричните масла не са просто скорошна мода

Имате ли чувството, че през последните няколко години сте чували много за етеричните масла? Въпреки че може да си мислите, че етеричните масла са само скорошна мода, това не е така. Растителните екстракти и другите продукти на растителна основа са дълбоко вкоренени в обичаите, които се използват от векове. Етеричните масла са били използвани от древните цивилизации по света за:

  • Ароматерапия
  • Лично внимание
  • Здравни практики
  • Религиозни церемонии
  • Процедури за разкрасяване
  • Приготвяне на храна

За какво се използват етеричните масла днес?

В миналото етеричните масла традиционно са се използвали във връзка с културни ритуали и практики. Но днес разполагаме с повече доказателства от науката и изследванията, които доказват, че етеричните масла се използват ефикасно и безопасно за широк спектър от ежедневни дейности и практики, за да се извлекат невероятни предимства. Днес етеричните масла могат да се използват за готвене, почистване на дома и лична хигиена, както и за много други цели. *

Ако използвате етеричните масла, ще получите повече естествени средства и по-малко токсични, синтетично произведени продукти, които да използвате на работа и в дома си.

За какво са полезни етеричните масла?

От незапомнени времена хората са използвали растения и компоненти на етерични масла, за да подобрят живота си. Продължихме да изследваме ползите от тях и днес сме открили предимствата на етеричните масла, които могат да бъдат включени в ежедневието, за да изпълняват различни функции.

Кое е онова, което прави етеричните масла толкова ефективни?

Някои етерични масла са успокояващи тонизиращи, заземяващи и успокояващи Някои от тях са и стимулиращи, загряващи и подмладяващи. Всички етерични масла обаче са 100% натурални. Широката гама от етерични масла ще ви позволи ефективно и естествено да се справите с конкретните си проблеми.

С разнообразието от етерични масла на пазара, че можете да ги персонализирате според собствените си специфични желания и изисквания, а не да сте задължени да изберете едно, което е общоприето. Етеричните масла са най-популярният избор за тези, които търсят най-естествените решения в това съвремие. Универсалността на етеричните масла е една от причините те да станат толкова известни в последно време. Хората оценяват възможността да използват етеричните масла за различни задачи, без да е необходимо да закупуват множество продукти.

Как да използваме етеричните масла

Как можете да използвате ефективно етеричните масла? Можете да бъдете сигурни, че не е необходимо да сте експерт, за да се възползвате от многобройните предимства, които етеричните масла предоставят. Всичко, от което се нуждаете, е да разберете как да използвате етеричните масла по безопасен и лесен начин в рутинните си занимания.

Последвайте връзката (линка) към страницата за ефективно използване на етеричните масла в горния параграф за да получите отговори на най-често задаваните ви въпроси относно етеричните масла. Научете всичко, което трябва да знаете, за да подобрите живота си, използвайки силата на етеричните масла.

Ако искате да научите повече, ние ще ви научим как да използвате етеричните масла. Когато научите как да използвате етеричните масла, ще сте на път към по-здравословен и щастлив начин на живот.

Кратко въведение в ползите на етеричните масла

Химичният състав и ароматът на етеричните масла могат да осигурят благоприятни физически и психологически ползи. Ползите от етеричните масла обикновено се постигат чрез вдишване, както и чрез нанасяне на етеричното масло в разредена форма върху кожата.

Етеричните масла се състоят от естествено срещащи се химични вещества. Съставът на естественото етерично масло от лавандула например съдържа линалил ацетат и линалол. Няколко души, които не са запознати с използването на етерични масла, могат да бъдат объркани и да се страхуват, когато терминът „химикал“ се прилага към етеричните масла. Чистите етерични масла не се променят от никакви добавки от какъвто и да е вид. Но чистите масла, съставени от органични химикали, които често се наричат съставки.

Ако не са достатъчно разредени, етеричните масла могат да предизвикат дразнене или сенсибилизация при локална употреба. Ако не са достатъчно разредени, някои масла могат да бъдат фототоксични. Преди да се използват върху кожата, етеричните масла трябва първо да се разреждат с помощта на масло носител, например жожоба, масло от сладък бадем или масло от кайсиеви ядки. За повече информация относно маслата носители вижте този раздел на раздела „Масла носители“.

Внимателното вдишване също може да предложи ползи за здравето, тъй като молекулите на маслото се абсорбират в белите дробове, а след това се поемат от кръвния поток. Методите за инхалиране могат да се осъществят чрез използване на арома дифузери, инхалатори и ароматни бижута.

Етеричните масла обикновено се предлагат за закупуване в малки бутилки. Посетете страницата ни „Как да съхранявате маслата, които имате“ за повече информация относно начините за организиране на маслата, както и за да видите изображения на бутилки с етерични масла.

Етеричните масла могат да се различават значително както по качество, така и по цена. Факторите, които оказват влияние върху цената и качеството на маслото, са колко рядко се среща растението и страната на произход, както и климатът и условията на отглеждане, високите стандарти на дестилатора, както и колко масла се произвеждат от растението. За повече информация разгледайте този доклад за разходите за етерични масла заедно с доклада за цените.

Етеричните масла обикновено се купуват като смеси от различни етерични масла. Предимството на закупуването на предварително приготвени смеси от етерични масла е, че ще спестите нуждата от закупуване на всяко етерично масло поотделно. Когато купувате смеси от опитни и надеждни доставчици на етерични масла, можете да се възползвате и от предимството да имате смеси, създадени от висококвалифицирани майстори и ароматерапевти. Недостатъкът обаче е, че нямате никакво влияние върху вашата смес, защото я правите сами. Също така не е възможно да я смесвате с други масла, както бихте направили, когато сами създавате смеси.

Какъв е процесът, при който се произвеждат етеричните масла?

Етеричните масла се произвеждат чрез водна дестилация или пара на дървесина, листни пъпки, венчелистчета и иглички. Те са също така кората, игличките или корените на ароматни растителни растения като розмарин, лавандула кедър, роза мента и кипарис. По-голямата част от етеричните масла се дестилират чрез хидро- или водна дестилация, а етеричните масла от цитрусови плодове се пресоват студено или се дестилират с водна пара от корите (люспите) на цитрусовите плодове. За повече информация разгледайте тази статия. the parts of Plants that Produce Essential Oils article (Части от растения, които произвеждат етерични масла).

Ароматните масла, които не са специално произведени чрез парна или хидродестилация (или студено пресовани, когато става въпрос за масла от корите на цитрусовите плодове), не се считат за етерични масла и не трябва да се разглеждат като масла от съществено значение за организма. Посетете раздела „Ароматни съставки“ в архива със статии на AromaWeb, за да научите повече за други растителни и ароматни съставки и етерични масла, които могат да се комбинират заедно с етеричните масла.

Съображения за безопасност на етеричните масла

Етеричните масла са изключително концентрирани и само малко количество може да окаже голямо въздействие. Въпреки че те са напълно естествени и ухаят чудесно обаче, от решаващо значение е да се разбере и спазва безопасността на етеричните масла. Етеричните масла са изключително полезни и ефикасни, когато се използват с повишено внимание и по реалистичен начин. Неправилната употреба на етерични масла обаче може да бъде вредна.

Етеричните масла не са същите като парфюмните и ароматичните масла

Когато етеричните масла се извличат директно от естествени растителни продукти, ароматните масла, както и парфюмните масла съдържат синтетични съставки и не осигуряват терапевтичните ползи, които етеричните масла осигуряват. Прочетете статията Какво е ароматни масла? за подробности относно ароматните масла и причините, поради които те не се използват в ароматерапията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *