ароматни съставки

Какво представляват маслата носители (базови масла) ?

Ръководство за носещи масла

Маслото носител (базово масло) е растително масло, получено от мастната част на растение, обикновено от семената, ядките или ядките.

Масла носители

Ако се прилагат върху кожата неразредени, етеричните масла, абсолюто, СО2 и други концентрирани ароматни вещества могат да предизвикат силно дразнене, сенсибилизация, зачервяване или изгаряне или други реакции. Носещите масла се използват за разреждане на етерични и други масла преди локално приложение (важно е да сте сигурни, че етеричните масла са разредени достатъчно). Терминът „носещо масло“ произлиза от предназначението им да пренасят етеричното масло върху кожата. Гелът от алое вера и неароматизираният лосион за тяло също често се използват като „носители“. За целите на тази статия обаче ще се съсредоточим върху използването на естествени растителни масла като носители.

Всяко масло носител предлага различна комбинация от свойства и характеристики. Изборът на масло носител може да зависи от търсената полза.

Натуралните лосиони, кремове, масла за тяло, масла за вана, балсами за устни и други овлажняващи продукти за грижа за кожата също се произвеждат с помощта на растителни (носещи) масла. Изборът на маслото носител може да повлияе на свойствата, цвета, цялостния аромат и срока на годност на крайния продукт – от обикновена смес от етерично масло и масло носител до по-сложен натурален лосион.

Carrier Oils
Добавяне на етерично масло, капка по капка, към една супена лъжица носещо масло.

Етерични масла срещу носещи масла

Етеричните масла се дестилират от листата, кората, корените и други ароматни части на дадено растение. Етеричните масла се изпаряват и имат концентриран аромат. От друга страна, носещите масла се пресоват от мастните части (семена, ядки, зърна) и не се изпаряват и не предават аромата си толкова силно, колкото етеричните масла. Носещите масла могат да гранясат с течение на времето, но етеричните масла не го правят. Вместо това етеричните масла се „окисляват“ и губят терапевтичните си ползи, но не гранясват.

Растителните масла се наричат още носещи масла или базови масла

Терминът „носещо масло“ обикновено се използва само в практиката на ароматерапията. В естествената грижа за кожата носещите масла обикновено се наричат растителни масла, фиксирани масла или базови масла. Не всички фиксирани масла/базови масла са растителни масла. Маслото от ему (от птицата ему) и рибното (морско) масло също се класифицират като фиксирани/базови масла, но тези масла на животинска основа обикновено не се използват за ароматерапия.

След като прочетете тази статия, не забравяйте да прегледате и Ръководството за носещи масла на ПУРУС, за да видите профилите и свойствата на много носещи масла, използвани в ароматерапията и грижата за кожата/косата.

Ароматът на носещите масла

Някои носещи масла са без мирис, но като цяло повечето имат слаб сладък, ядков аромат. Ако попаднете на носещо масло със силен, горчив аромат, то може да е изгнило, но някои носещи масла като нийм или таману са много силни. Вижте раздела „Носещи масла и гранясване“ в тази статия за информация относно гранясването.

Примери за растителни масла, които често се използват като носещи масла в ароматерапията:

 • Бадемово масло
 • Масло от кайсиеви ядки
 • Масло от авокадо
 • Масло от семена на борадж
 • Масло от семена на камелия (чаено масло)
 • Кокосово масло, фракционирано
 • Кокосово масло, девствено
 • Масло от семена на червена боровинка
 • Масло от вечерна иглика
 • Масло от гроздови семена
 • Масло от лешници
 • Масло от конопено семе
 • Жожоба
 • Масло от ядки Кукуи
 • Масло от ядки макадамия
 • Масло от ливадна пяна
 • Маслиново масло
 • Фъстъчено масло
 • Масло от пекан
 • Масло от семена на нар
 • Масло от шипка
 • Масло от плодове на морски зърнастец
 • Сусамово масло
 • Слънчогледово масло
 • Масло от семена на диня

Пазаруване на носещи масла

Тенденциите се променят, но повечето типични растителни масла, продавани в магазините за хранителни стоки, не са студено пресовани. Вместо това маслата се обработват чрез топлинна обработка. За да получите най-подхранващите и свежи масла носители, се стремете да пазарувате от търговци на дребно и доставчици, които са специализирани в продажбата на ароматерапия или натурални съставки за грижа за кожата. Местният магазин за здравословни храни може да бъде източник на носещи масла, но те често са по-скъпи. Когато купувате масла на място, следете за прах по бутилките. Това може да означава, че маслото е престояло известно време. Търсете масла, които не са смеси от две или повече масла и нямат добавки.

Метод на обработка

Търсете студено пресовани или студено пресовани масла. Това означава, че маслото е изстискано от мастните части на растението без използване на допълнителна топлина. Процесът все пак може да генерира топлина поради триенето на метода, но студено пресованите масла се обработват при условия, които свеждат топлината до минимум. Маслата, на които просто е написано, че са пресовани на експелер, не са обработени така, че да се поддържат ниски нива на топлина. Когато маслата се преработват без хладни условия, високата температура и продължителността на метода на преработка могат да навредят на крехките хранителни вещества в маслото.

Хранителни вещества

Носещите масла могат да съдържат мастноразтворими витамини, минерали и други хранителни вещества. Например маслото от плодове на облепиха има толкова високо съдържание на бета каротин, че маслото е оранжево и е сред най-живописните масла. Маслата, които естествено съдържат токофероли (витамин Е), действат като антиоксиданти, които са полезни за кожата и като цяло спомагат за удължаване на срока на годност на маслото.

Есенциални мастни киселини

Есенциалните мастни киселини са мастни киселини, които организмът ни не може да произвежда и които трябва да си набавяме с храната. Когато се прилагат локално, те са много подхранващи за нашата кожа. Маслата носители се различават по съотношението и специфичните ЕМК, които съдържат. ЕМК са от полза за кожата, но също така могат да направят маслото по-крехко и склонно към по-бързо гранясване. За повече информация вижте статията „Есенциални мастни киселини“.

Цена

Цената на носещите масла може да варира значително в зависимост от няколко фактора: Растението, от което е произведено, начинът на обработка, дали е биологично, количеството, което купувате, и източникът, от който го купувате.

Органични

Органичните носещи масла обикновено струват по-скъпо от обикновените масла. Когато купувате органични носещи масла, проверете дали маслото е сертифицирано като органично.

Цвят

Цветът невинаги е от значение при избора на масло носител за обикновени смеси, но може да е от значение, ако приготвяте по-сложни рецепти, при които цветът на крайния продукт е важен за вас.

Аромат

Ароматът на някои носещи масла може да се конкурира или да противоречи на аромата на етеричните масла в желаната от вас смес.

Вискозитет: Вискозитет: Вискозитетът е мярка за съпротивлението на дадена течност при движение и течене. За целите на нашето сравнение на маслата носители, аз опростявам нещата, като ги определям като имащи „тънък“, „среден“ или „гъст“ вискозитет.

Абсорбция/чувство

Това е по-скоро субективна оценка на това колко добре и бързо маслото прониква в кожата и дали след нанасянето му кожата се усеща мазна.

Срок на годност

Маслата носители се различават по това колко дълго издържат, преди да се окислят и да пожълтеят. Когато купувате масла носители, преценете количеството масло, което смятате, че ще използвате в рамките на срока на годност на маслото. За информация относно срока на годност и гранясването вижте раздела „Носещи масла и гранясване“ в тази статия.

Избягвайте минерални масла

Минералното масло и вазелинът са странични продукти от производството на петрол. Те не са с естествен, ботанически произход и не се използват в рамките на холистичната ароматерапия. Минералното масло се използва в бебешките масла и в много от наличните в търговската мрежа овлажнители, тъй като е евтино за производство. То обаче може да запуши порите, да попречи на естественото дишане на кожата, да попречи на абсорбирането на етеричните масла, да попречи на токсините да напуснат тялото чрез естествения процес на изпотяване и съм чела съобщения, че може да се абсорбира в тялото и да блокира правилното използване на витамините. Същите опасения се отнасят и за вазелина.

Съхранение на маслата носители

За крехките носещи масла или за тези, които ще съхранявате дълго време, ги съхранявайте в тъмни стъклени бутилки с плътно прилепващи капачки и ги съхранявайте на хладно и тъмно място. Кехлибарените или кобалтовите кръгли бутилки от Бостън са идеални.

Ако ще използвате маслото доста преди изтичането на срока му на годност, наистина не е необходимо да се прехвърля в тъмно стъкло. Когато купувате носещи масла, доставчикът може да ги е опаковал в пластмасова бутилка (PET/HDPE). Това не означава, че маслото е по-лошо. Често доставчиците използват пластмасови бутилки, за да спестят разходи за опаковане и доставка и защото много клиенти използват маслата скоро след закупуването им. За разлика от етеричните масла, които винаги трябва да се съхраняват в стъкло (етеричните масла могат да разтворят пластмасата), маслата носители могат да се съхраняват в пластмаса.

Повечето масла носители могат да се съхраняват в хладилник и това може да помогне за удължаване на живота на крехки масла като маслото от семена на борадж. Маслото от авокадо обаче не трябва да се съхранява в хладилник. Маслата, съхранявани в хладилник, могат да се втвърдят или да станат мътни и преди да бъдат използвани, е необходимо време, за да се върнат към стайна температура.

Маслата носители и гранясване

Етеричните масла не гранясват. Маслата носители обаче се разяждат с течение на времето. Нивото на естествените мастни киселини, токоферолите, методът на екстракция и други характеристики на маслото могат да повлияят на това колко бързо маслото гранясва. Ако попаднете на масло носител, което има силен, горчив аромат, маслото носител може да е гранясало. Ако можете, сравнете аромата на маслото, за което подозирате, че е прогоряло, със същото растително масло, за което знаете, че е прясно.

Маслата носители, които купувате, трябва да са натурални и неподправени. Изключение прави закупуването на масла-носители, в които е добавен натурален витамин Е. Витамин Е, често изписван като токоферол, действа като естествен консервант.

Растителни масла и други съставки използвани за носители

Растителните масла не са масла носители, но полезните свойства на растителните масла като какаовото и маслото от карите ги правят липиди, подходящи за използване в ароматерапията.

Растителните масла са подобни на растителните масла, но са твърди при стайна температура. Растителните масла се преработват по най-различни методи, затова е особено важно да проверявате метода на извличане, когато пазарувате масла. Стремете се да използвате масла, които са студено пресовани.

Маслата носители и дифузери

Понякога ме питат за употребата на носещи масла при дифузия на етерични масла. По принцип не е необходимо да се използват носещи масла при повечето видове пулверизатори и дифузери. Проверете инструкциите, които се доставят с вашия дифузер, или се свържете с производителя за инструкции за употреба).

Related Posts

One thought on “Какво представляват маслата носители (базови масла) ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *