ароматни съставки

Какво представляват смолите?

какво представляват смолите

Когато някои растения, а именно дърветата, бъдат наранени, те произвеждат гъста, понякога твърда, лепкава субстанция, наречена смола. Ладанът, смирната и бензоинът са примери за смоли, които се използват при производството на етерични масла, свръхкритични екстракти с CO2, хидрозоли и инфузираните масла.

При търговското производство на някои смоли дърветата се отрязват на много места, за да се насърчи дървото да произвежда своята смола.

Естествените смоли осигуряват терапевтична полза, но с някои от тях е трудно да се работи в ароматерапията. Бензоената смола например е изключително гъста и лепкава. Ще намерите течни смоли, които са извлечени чрез екстракция с разтворител или алкохол.

Ладанните сълзи са малки, твърди парченца ладанна смола. Както смолите от тамян, така и тези от смирна са твърди и традиционно не се използват в холистичната ароматерапия в смолистите си форми. Смолите се използват най-често за насипен тамян. Смолите могат да бъдат стрити на прах за влагане в ароматизирани масла, благовонни прахове и за медицинска употреба.

От смолата се дестилират етерични масла от тамян, смирна и елеми, които се използват в холистичната ароматерапия, в духовната сфера, за ароматизиране на помещения и в парфюмерията. За да научите повече за тези етерични масла, щракнете върху следните връзки, за да отидете на страниците с профили на етеричните масла за всяко от тях:

Устойчивост и опазване на дърветата и храстите, произвеждащи смоли

Поради рязкото нарастване на търсенето на смола от тамян и особено на етерично масло от тамян, много повече дървета се изкореняват умишлено, за да се произведе повече смола за производството на етерично масло. Според Червения списък на IUCN тамянът (Boswellia sacra) е почти застрашен, а елеми е определен като уязвим. За всички нас е важно да внимаваме откъде се снабдяваме със смоли и етерични масла, получени от тях, дори за тези, които все още не са включени в списъка на застрашените. За повече информация относно устойчивостта на растенията и дърветата, съдържащи етерични масла, вижте Ръководството за етерични масла и устойчивост.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *