ароматни съставки

Какво представляват инфузираните масла (мацерирани масла)?

инфузирани масла

Инфузирани масла

Инфузираното масло, наричано още мацерирано масло, се състои от масло носител, което е проникнало („инфузирано“ или „мацерирано“) с една или повече билки. Предимството на използването на инфузирано масло пред обикновеното масло носител е, че инфузираното масло ще съдържа свойствата както на маслото носител, така и на билките, които са били инфузирани в маслото.

Някои растения не съдържат много етерични масла и в тези случаи е рядко или невъзможно да се намери в търговската мрежа етерично масло за този растителен вид. Вливането на билката в масло носител обаче може да бъде подходящ начин за използване на билката за целите на ароматерапията.

Наситените масла обикновено имат мазно усещане, което варира в зависимост от използваното масло носител. Освен това те не са толкова концентрирани, колкото етеричните масла. Освен това инфузионните масла, както и маслата носители, могат да се развалят.

Важно е да се съобразявате с информацията за безопасност и противопоказанията на билките, които сте избрали да използвате в инфузионното си масло.

Как да си направите инфузирано масло

Най-лесният начин за приготвяне на инфузионно масло е чрез използване на тенджера с много ниска температура. Тъй като инфузионното масло трябва да се нагрява внимателно, от съществено значение е тенджерата да не прегрява маслото. Не използвайте тенджера, която има само една степен на нагряване, тъй като тя най-вероятно ще прегрее маслата. Добавете 2 унции от избраното от вас масло носител и 1/2 – 2/3 унции сушени билки (ако използвате пресни билки, удвоете количеството на използваните билки) в безупречно почистения си съд за готвене и разбъркайте добре. Включете тенджерата на най-ниската степен на загряване. Оставете да се нагрява на най-ниската степен в продължение на два часа, като разбърквате на всеки 10-15 минути (важно е да настроите таймер, който да ви напомня за разбъркването). След два часа внимателно прецедете маслото, като използвате неизбелен муселин (обикновено се предлага в магазините за платове). Трябва да прецедите маслото поне два пъти. Ако в инфузионното масло останат билки, то може да се развали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *