Етерични Масла ползи

Вярно ли е всичко, което се говори за ароматерапия и етерични масла?

вярно ли е какво се говори за ароматерапията и етеричните масла, работи ли ароматерапията, работят ли етеричните масла

Първата стъпка е да се уверите, че познавате истинската същност на ароматерапията. Холистичната ароматерапия е процес на използване на летливи растителни масла, особено етерични, за подобряване на емоционалното, физическото и духовното здраве. Холистичната ароматерапия не включва използването на парфюмни масла или други синтетични вещества. За по-задълбочено обяснение прочетете статията на AromaWeb, озаглавена „Какво е ароматерапия?

В Съединените щати не съществуват закони, регулиращи използването на термина ароматерапия , така че всеки производител, дори и този, който включва синтетични съставки, може да постави думата ароматерапия върху етикетите на своите продукти. И за съжаление, редица компании правят точно това. Някои от тях дори стигат дотам, че разпространяват неоснователни твърдения. Мнозинството от потребителите погрешно смятат, че свещите, произведени от парафин и ароматни масла (и двете отделят токсини при горене) и редица други токсични продукти, които миришат приятно, са подходящи за ароматерапия.

Някои журналисти, производители и търговци на дребно дори могат да отнесат използването на етерични масла и ароматерапия към „ново откритие“, като по този начин създават впечатлението, че ароматерапията може да е нова тенденция. Вижте тази статия за историята на ароматерапията, за да откриете истинския ѝ произход. Журналистите често заблуждават света на холистичната ароматерапия, а след това препълват статиите си с гръмки думи като „лечение“.

По-долу са дадени няколко често задавани въпроса и отговори, които могат да помогнат за разбирането на това какво може и не трябва да прави ароматерапията.

Могат ли етеричните масла или ароматерапията да се използват за лечение на мой психологически или основен здравословен проблем?

Ако смятате, че използването на етерични масла ще бъде единственият начин за лечение на някакъв сериозен здравословен проблем или за „излекуване“ на „стреса“, вероятно ще останете разочаровани. Ако успеете да развиете оптимистична нагласа и повярвате, че разумната, безопасна употреба на етерични масла може да помогне за лечението на физически проблем или облекчаване на симптомите, може да повлияе на настроението ви или за краткосрочно облекчаване на стреса или други психологически проблеми, и ще останете доволни от общите ползи, които получавате от добавянето на употребата на етерични масла, както и на ароматерапията в ежедневието си. За тези, които са по-малко опитни в областта на етеричните масла, резултатите може да не са толкова ефикасни, когато потърсите помощ от опитен ароматерапевт или специалист с дългогодишен опит в работата с етерични масла.

Холистичната ароматерапия може да бъде полезен алтернативен метод за здраве. Етеричните масла и ароматерапията не са предназначени да заменят традиционното медицинско лечение, но могат да бъдат допълнение към него, когато се прилагат по правилния начин. В определени ситуации под наблюдението на лицензиран специалист тя може да бъде алтернативен вариант на лекарствата, отпускани с рецепта или без рецепта. Ароматерапията може да бъде полезна при широк кръг заболявания или симптоми, като например помощ при рани, порязвания и натъртвания, възпаления, мускулна скованост, артрит, както и лошо храносмилане, акне красота, грижа за косата, хигиена ПМС, менструален цикъл, а също и за помощ при емоционални и психични проблеми при справяне с проблеми като тревожност, стрес, умора или безсъние, както и за повишаване на концентрацията.

Етеричните масла и ароматерапията могат да допринесат значително за подобряване на живота, особено ако отделите време, за да се запознаете с всяко етерично масло, с неговия химичен състав, безопасност и приложения. Въпреки това, както при всичко останало в живота, чувствителността е важна. Не се поддавайте на схващането, че етеричните масла лекуват сериозни заболявания или правят чудеса. Ароматерапията има важна роля, но на нея не трябва да се разчита като на средство за лечение.

Съществува ли истинска „наука“ зад използването на етеричните масла?

Етеричните масла се състоят от разнообразни природни съставки, които обикновено се категоризират във функционални семейства, включващи оксиди, естери, алкохоли, терпени и алдехиди и феноли. Без да ви изнасям пълна лекция по химия, нека използваме етеричните масла от римска лайка и лавандула за бързи примери. Етеричното масло от лавандула съдържа приблизително 40 % линалил-ацетат. Етеричното масло от римска лайка съдържа около 35 % изобутил ангелат. [Източник: Джой Боулс, The Chemistry of Aromatherapeutic Oils (NSW, Australia: Allen & Unwin, 2003), 192-195.] Както линалилът, така и изобутилият ангелат принадлежат към естерите. Смята се, че естерите имат забележителни противовъзпалителни и седативни свойства. И двете масла често се използват в рецепти за ароматерапия и продукти, които са предназначени за сън и релаксация. Някои етерични масла, поради химичните съставки, които притежават, могат да бъдат описани като естествено антибактериални или антивирусни. Всяко етерично масло има своя специфична комбинация от компоненти, които правят определени масла подходящи за конкретна употреба или.

PubMed може да бъде изключително полезен за проучване на научните изследвания, които са били проведени по отношение на етеричните масла. Въпреки това не всички проучвания, публикувани в PubMed, са надеждни, затова трябва да се внимава при оценката на изследванията, които са достъпни в PubMed.

Някои етерични масла не са подходящи за използване в холистичната ароматерапия, независимо от начина, по който „приятно“ (или „не толкова приятно“) миришат. Например етеричните масла от пелин или пелин обикновено се избягват и се считат за опасни масла в областта на холистичната ароматерапия поради факта, че имат високи нива на кетони, които включват туйон. Съобщава се, че туйонът причинява увреждане на черния дроб и конвулсии. [Източник: Робърт Тисеранд и Тони Балакс, Безопасност на етеричните масла (Обединеното кралство: Churchill Livingstone, 1995 г.), 199.] По-безопасно е да се използват само етерични масла, за които обикновено се смята, че са по-сигурни.

Въпреки това, както казахме, има и други предназначения на етеричните масла, които не могат да бъдат доказани чрез науката. Духовните приложения на етеричните масла могат да бъдат най-очевидният пример. За повече подробности посетете раздела „Етерични масла за духовност и просветление“ на PURUS.

Каква е причината етеричните масла , ароматерапията и смесите от етерични масла да получават внимание и медийно отразяване, въпреки че се практикуват от стотици години?

Използването на ароматни масла вероятно се практикува от стотици години. По-голямата част от маслата, които се споменават в Библията, вероятно са тези, които разпознаваме под формата на ароматни масла и които не се считат за етерични масла. Етеричните масла се използват още от времето, когато е започнала дестилацията. Запознайте се с тази статия за историята на ароматерапията, за да разберете за нейното начало. Точната дума ароматерапия обаче е използвана за пръв път в началото на XX век. Нарастването на популярността на ароматерапията изглежда има три причини:

Днешното общество е по-внимателно към здравето и по-отворено към естествените алтернативи за здраве, като например ароматерапията. Медиите, макар и често неточни, активно отразяват развитието на информираността за здравето и алтернативната медицина. Те полагат усилия да споменат в репортажите си „модната дума“ ароматерапия.

Интернет значително улесни хората да намират и споделят информация за етеричните масла, както и за ароматерапията. Възможността за свързване в мрежа и закупуване на етерични масла онлайн оказа влияние върху разрастването както на ароматерапията, така и на бизнеса с ароматерапия, но също така предизвика и много объркване поради дезинформация.

Съвременният начин на живот е по-хаотичен и изпълнен със стрес. Тъй като ароматерапията е чудесен помощник за облекчаване на последиците от стреса и може да спомогне за отпускане или енергизиране на ума, хората обръщат внимание. Ако пазарувате в търговските обекти, които предлагат всякакви продукти за свещи и вана, както и продукти за красота или здраве, вероятно ще намерите продукти, на които е обозначено „ароматерапия“. Въз основа на моя опит, често съм виждал термина „ароматерапия“ върху продукти, които не се предлагат от доверени търговци на дребно, занимаващи се с ароматерапия Думата често се тълкува погрешно. Увеличаването на разпознаваемостта на ароматерапията е както положително, така и отрицателно. Въпреки това има много неточна информацияза ароматерапията, както и неправилно етикетирани продукти, които се предлагат.

Някои твърдят, че за най-добри резултати трябва да нанасям върху кожата си есенции на маслена основа в максимална сила. Други твърдят, че не трябва да прилагам етерични масла върху кожата си в пълна сила. Кой е най-добрият начин да го направя?

Етеричните масла съдържат много течности, които са изключително силни вещества. Те не трябва да се употребяват без обучение от сертифициран преподавател или без насоки от обучен ароматерапевт.

Етеричните масла никога не трябва да се нанасят без разреждане на кожата, тъй като могат да предизвикат изключително дразнене, когато се прилагат в цялата си концентрация. Те могат да причинят трайна сенсибилизация, когато се прилагат в пълна концентрация. За повече подробности вижте ръководството за разреждане на етерични масла на PURUS.

Мога ли да бъда сигурен във качеството на етерични масла, които се рекламират в PURUS?

Когато стартирах PURUS  основните ми цели бяха: (1) предоставяне на информация за етеричните масла и ароматерапията, (2) обучение на читателите как да вземат информирани решения за това как да включат безопасно ароматерапията в живота си и (3) предоставяне на потребителите на насоки за избор на висококачествени етерични масла, от които да купуват. Бях развълнувана от броя на надеждните предприятия за ароматерапия и броя на предприятията, които злоупотребяват с термина „ароматерапия“ и заблуждават потребителите.

Всъщност това е цялата шумотевица за ароматерапията и етеричните масла материалът беше един от първите материали, които съставих за AromaWeb (но през многото години е преработван няколко пъти).

Графикът ми е изключително натоварен и не ми е възможно да следя всички продукти и услуги, предоставяни от всеки практикуващ учител по ароматерапия, практикуващ лекар и компания, която продава етерични масла. Не мога да гарантирам честността на всяка фирма, която рекламира в AromaWeb, обаче се опитвам да бъда предпазлив и да използвам най-добрата си преценка, когато избирам фирмите, на които позволявам да рекламират. През годините имаше няколко компании, на които отказах да рекламирам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *