Въведение към етеричните масла

Ароматерапия – всичко, което трябва да знаете

ароматерапия масла

В статията относно всичко, което трябва да знаете за ароматерапията ще разгледаме:

Знаете ли какво е ароматерапия?

Ароматерапията е холистична терапия, използваща аромата  на етеричните масла, извлечени от билки и подправки, плодове, дървета и листа, за създаване на хармония между тялото, ума и духа.

Понякога тя се нарича терапия с етерични масла. При ароматерапията се използват ароматни етерични масла за подобряване на цялостното здраве на ума, тялото и духа. Тя подобрява физическото и емоционалното състояние.

Ароматерапията се счита едновременно за изкуство и наука. През последните години ароматерапията получи по-голямо внимание в областта на медицината и науката.

Лекарите получават по-голямо признание през XIX в. , като се концентрират върху използването на химически лекарства. Въпреки това френските, както и германските лекари продължават да признават стойността на естествените растителни продукти при лечението на заболявания.

„Ароматерапия“ е термин, който е въведен през 1937 г. „Ароматерапия“ е въведен от френския парфюмерист и химик Рене-Морис Гатефос в написаната от него книга по темата, която излиза за първи път през 1937 г. Той вече е бил наясно с лечебната сила на лавандулата за лечение на изгаряния. В книгата се разглежда прилагането на етерични масла за лечение на медицински състояния.

ароматерапия бергамот

Предистория

Повече от шест хиляди години човечеството е запознато с лечебното въздействие на етеричните масла и техните аромати. Ароматните растения и приготвяните от тях екстракти са се използвали във всички велики култури на древността – Египет, Персия, Китай и Индия. В медицинските трактати, създадени преди хиляди години има описани много от ароматните растения и целите на тяхното използване. Днес Ароматерапията е популярна област на традиционната медицина в Европа, Америка и по целия свят.

Терминът е въведен от френският химик Рене Мари Гатерфос, който изследвал етеричните масла. По време на Първата световна война, той предложил да се използва лавандуловото масло за превързване на ранените войници, известно му като отличен антисептик.

Как действа ароматерапията?

Ароматерапията е процес, който действа чрез използване на усещането за мирис и абсорбиране от кожата с помощта на продукти като тези:

   • дифузери
   • ароматни спрейове
   • инхалатори
   • соли за вана
   • масла, кремове или лосиони за тяло за масаж или за локално приложение
   • парни апарати за лице
   • Горещи и студени компреси
   • глинени маски

Те могат да се използват самостоятелно или в комбинация.

Съществуват повече от 100 вида етерични масла, от които можете да избирате. Като цяло хората предпочитат най-известните масла.

Етеричните масла са лесно достъпни в интернет, в магазините за здравословни храни и в някои обикновени супермаркети. От съществено значение е да се купуват от доверен производител, тъй като етеричните масла не се контролират от FDA. Това означава, че купувате продукт с най-добро качество, който е 100% органичен. Той не бива да съдържа никакви синтетични или добавъчни вещества. Разгледайте етеричните масла чрез Amazon.

Всяко етерично масло се предлага с асортимент от лечебни свойства, които са уникални за тяхната употреба, ефекти и приложения. Комбинирането на етерични масла, за да се направи енергизираща смес, може да осигури повече ползи.

Нива на действие на ароматерапията

Ароматерапията въздейства на поне две нива едновременно – физическо и емоционално. Тъй като всички нива са взаимосвързани, духовният аспект на индивида също ще бъде засегнат, но по много по-фин начин.

Според установените си ефекти върху човешкия организъм, етеричните масла могат да бъдат разделени в две направления – тези, които действат директно върху физическото тяло и такива, които действат чрез обонянието върху ума.

Въпреки че тези две нива могат да се възприемат като отделни, би било трудно да се обясни как етеричните масла могат повлияят на едно конкретно ниво без да не влияят на друго, тъй като действителната способност на ароматерапията да лекува целият индивид го прави такава ефективна и препоръчителна форма на лечение.

Тези два ефекта могат да се проявят едновременно, когато се използват подходящи масла.

И кожата и белите дробове са жизнено важни за ароматерапията, тъй като това са двата пътя по които етеричните масла влизат в тялото.

ароматерапия розмарин

Действие на ароматетрапията върху тялото

Ароматните молекули на етеричните масла могат да влязат в тялото чрез белите дробове. Когато тези молекули се вдишват, те в крайна сметка достигат до белите дробове, откъдето дифундират в малките кръвоносни капиляри и накрая ще попаднат в главните кръвоносни съдове и така до органите, които се нуждаят от тяхното въздействие.Усвояването през белите дробове може да бъде много полезно средство за навлизане на етерични масла в тялото (освен ако не се използват подходящи масла за дълъг период от време),  но то не предлага предимствата на масажа.

Кожата е най-големият орган в тялото, който се занимава основно с елиминиране на отпадните продукти, резултат от ежедневните телесни процеси.

Може да се опише като полупропусклива – позволява определени вещества да преминават и същевременно не позволява на други да получат достъп.

Това, от което зависи, кое вещество ще премине в кожата и кое няма да бъде пропуснато, се определя от големината на молекулите от които е изградено.

Етеричните масла имат много фини ароматни молекули и могат да се абсорбират през кожата доста лесно.

Смята се, че етеричните масла преминават през космените фоликули и оттук се дифундират(проникват) във фините кръвоносни капиляри, които лежат точно под повърхността на кожата. Поемат се от лимфата и извънклетъчната течност, за да бъдат пренесени до други части на тялото.

Съчетание между ароматерапия и масаж

Ароматерапевтичният масаж предлага най-безопасния и ефективен начин за въвеждане на етерични масла в тялото, а когато се разреждат в подходящи базови масла, способността на етеричните масла да се абсорбират през кожата се подобрява допълнително.

Състоянието на кожата като цяло , както и състоянието на всеки индивид играе важна роля по отношение на действителното време за усвояване, което може да варира от най-малко 1 час при някои хора, до 24 часа при други.

Ако кожата е здрава, може да са необходими само няколко минути, за да се осъществи първоначалното усвояване на етеричните масла.

Ако кожата е задръстена с токсини ще отнеме много повече време. Голямо количество мастна тъкан, задържането на вода и лошата циркулация пречат на усвояването и преминаването на етерични масла в тялото.

Лимфата има тенденция да се застоява, когато се задръсти. Чрез редовен масаж с подходящи масла и подходяща промяна в начина на живот с достатъчно чист въздух и упражнения, може да се възстанови лимфната система. В този смисъл, ароматерапията е от полза за хора със задръстена кожа или най-полезната форма на лечение, тъй като ще започне възстановяване на баланса.

Тези промени ще намалят токсичните елементи в кръвта и ще позволят на другите органи – бъбреците и дебелото черво, да изпълняват работата си ефективно.

Също така „по-чистото“ състояние на самата кръв ще улесни гладкото и по-ефективно преминаване на етеричните масла в тялото. Въпреки че маслата могат да се абсорбират през кожата за броени минути, в някои случаи тяхното пътуване далеч не е приключило и може да отнеме известно време, преди действително да достигнат до определените им органи.Освен ползите от терапевтичното докосване по време на масаж, маслата могат да се прилагат общо, върху цялото тяло в по-широка област, като по този начин достигат много по-бързо до определените им органи. Определени емоции могат да се съхраняват в тялото като физическо напрежение и постепенното разрушаване и освобождаване на това напрежение по време на масаж ще доведе до последващо освобождаване на тези емоции с използването на подходящи етерични масла. След като влязат в кръвния поток, кръвта и/или лимфата и навлизат в различните органи и тъкани на тялото чрез извънклетъчната течност, етеричните масла се поемат и задържат от различните части на тялото, които ги изискват. Вродената способност на тялото да „преценя и избира“,  да знае точно от какво се нуждае всеки орган и тъкан, за да възстанови и поддържа здравословен баланс, е резултат от действителното синергично действие на етеричните масла.

ароматерапия роза

Ползи от ароматерапията

Ароматерапията притежава мощна комбинация от ползи предимства. Някой от най-разпространените ползи от ароматерапията са:

 • помага при болки
 • Подобрява качеството на съня
 • Намалява стреса, превъзбудата и тревожността
 • спомага за успокояване на болезнените стави
 • да лекува мигрена и главоболие
 • да помогнете за намаляване на нежеланите реакции от химиотерапията
 • намаляване на дискомфорта при раждане
 • се борят с вируси, бактерии или гъбички
 • подобряване на храносмилането
 • подобряване на хосписите и палиативните грижи
 • повишаване на имунитета

Лечение чрез ароматерапия

Едно прилооженията на ароматерапията е лечение на различни заболявания. Ароматерапията може да лекува различни състояния, включително:

Най-известните етерични масла за ароматерапия

По данни на Асоциацията за холистична ароматерапия най-търсените етерични масла за ароматерапия са:

ароматерапия жасмин

Уреди за ароматерапия

Най-разпространените уреди за ароматерапия са дифузерите. Дифузерите ви позволяват да получите инхалационни и ароматни ползи от етеричните масла, без да се налага да ги прилагате локално в случай, че сте чувствителни. Има четири основни типа дифузери за масло – топлинни, небулизатори/ пулверизатори, ултразвукови и изпарителни. Всеки уред за ароматерапия, всеки арома дифузер отговаря на различни нужди и използва етерични масла по различни начини.Дифузията на етерични масла може да бъде ефективна за насърчаване на цялостното чувство на благополучие и по-задоволителен начин на живот.

Ароматерапия за жени

Ароматерапията може да насърчи релаксацията и да помогне за облекчаване на стреса в напрегнатото ежедневие на жените. Ароматерапия за жени помага при симптоми на пред менструален синдром като тревожност, тъга, гняв или безсъние; за облекчаване на болката по време на менструация, бременност и раждане; при депресивни състояния в първите месеци след раждането. Терапевтичният масаж с етерични масла може да помогне при симптоми на менопаузата.

Етеричните масла са в подкрепа на женствеността, която е свързана с дълбините на емоциите на чувствителност, състрадание и емпатия прилагайки ароматерапия за жени.

Ароматерапия за бременни

Безопасна ли е ароматерапията за бременни е въпрос, който често се задава. Като цяло повечето медицински експерти са съгласни, че ароматерапията е по-безопасна опция за бременни, за разлика от локалните приложения. Това просто означава, че трябва да използвате маслата в дифузер за етерични масла, вместо да ги прилагате върху кожата си. Ако все пак използвате директно върху кожата, важно е разреждането им и използването на базови масла. Ароматерапията при бременни има следните ключови предимства: ~    помагат за минимизиране на гаденето и стомашно разстройство (масло от мента);

   • успокоява мускулните крампи;
   • подобряване на съня (масло от лавандула);
   • подобряват еластичността на кожата;
   • намаляват появата на стрии (масло от мандарина);
   • помагат за намаляване на тревожността по време на раждането;

Ароматерапия за деца

Може да използвате ароматерапията за деца, когато имате нужда да успокоите вашето дете, което е тревожно или подложено на стрес, да намали гаденето, дискомфорта и болката и да насърчи здравословния сън, да се преборите с някои вирусни инфекции. Четири ароматерапевтични масла са определени като безопасни и ефективни за употреба на ароматерапия за деца над 5 години: лавандула, мента, портокал и чаено дърво.

Ароматерапия при стрес

Когато изпитваме стрес чрез психосоматиката телата ни също могат да го изпитат под различна форма и в такива случаи можем да се обърнем към ползите от ароматерапия при стрес. Дългосрочният стрес може да доведе до тревожност, раздразнителност, гняв, главоболие, проблеми със съня, храносмилателни проблеми и болка в гърдите. Сред традиционните средства за борба със стреса, като упражнения, консултиране и здравословна диета, много хора използват други холистични подходи като ароматерапия при стрес.

Лавандулата в маслената си форма е клинично доказано, че намалява стреса. Това етерично масло е идеално за употреба по време на стрес, тревожност и безсъние, защото успокоява нервната система, понижава кръвното налягане и помага на тялото да се пребори с напрежението.

Ароматерапия при депресия

Емоциите, които изпитваме оказват влияние върху нашето настроение, мотивации, поведение, начин на мислене и качество на живот.  Въпреки че е разстройство на настроението, депресията може да причини както физически, така и емоционални симптоми като тревожност, тъга, отчаяние, затруднена концентрация, затруднения със съня. Ароматерапията може да помогне за облекчаване симптомите на депресия, когато успешно се съвместява с други терапевтични практики. Важно е да се отбележи, че етеричните масла не са лек за депресия. Те са опция без лекарства, която може да помогне за облекчаване на някои от симптомите ви и да ви помогне да управлявате състоянието.

Домашна ароматерапия

Етеричните масла са известни със своето разнообразие от приложения и ползи, както и с предоставянето на универсални решения за ежедневни нужди. Включително приложение чрез домапна ароматерапия. С тях може да превърнете дома си в успокояващо убежище – ароматът ще ви успокои, ще облекчи стреса, ще ви помогне да се отпуснете и да заспите след натоварен ден. Домашната ароматерапия е естествен, безопасен, нетоксичен начин за почистване и ароматизиране на подове и повърхности у дома.

ароматерарпия пачули

Ароматерапия при кашлица

Някои етерични масла могат да облекчат симптомите на кашлица или настинка, като успокояват гърлото, борят се с бактериите и намаляват възпалението чрез ароматерапия при кашлица. Изследванията показват, че използването на назален спрей, като приложение на ароматерапия при кашлица, съдържащ смес от екстракти от евкалипт, мента, риган и розмарин, може да облекчи възпалено гърло, дрезгав глас и други симптоми

Ароматерапия при синузит

Ако търсите естествено лечение и облекчаване на симптомите на синузит  – опитайте с етерични масла. Ароматерапията при синузит с масла от евкалипт и мента, може да помогне за отвобождаване на дихателните пътища и облекчаване на синусовата конгестия – запушеният нос. Маслата от евкалипт и мента са особено обещаващи при дренажа на синусите. Може да прочетете нашата статия за приложение на ароматерапия при синузут.

Ароматерапия за отслабване

Ароматерапията ще ви помогне да постигнете здравословно тегло като:

   • насърчава здравословното храносмилане;
   • засилване на метаболизма;
   • повишаване на мотивацията и настроението, необходими за упражнения и здравословен начин на живот;

Когато работите усилено всеки ден, за да се храните правилно, да спортувате и да следвате целите си за отслабване, етеричните масла могат да ви помогнат да направите нещата малко по-лесни чрез приложение на ароматерапия за отслабване.

Сет за ароматерапия

Може да си закупиите и е удобно да иматте сет за ароматерапия с най-използваните етерични масла. Ние от ПУРУС предлагаме сет за ароматерапия, който съдържа шестте най-разпространени етерични масла.

 Заключение

През цялата история ароматите на етеричните масла са били използвани за терапевтични цели, но в настоящето ароматерапията се разглежда като част от лечението на различни видове заболявания.

Тя не се стреми да замени традиционната медицина, а служи като важна поддържаща терапия за ускоряване на изцелението, защото разглежда болестта като резултат от дисбаланс в тялото или ума.

Чрез използването на различните свойства на етеричните масла, ароматерапията засилва вродената способност на тялото за самолечение, възстановяване и поддържане на здравето.

Използвани източници в статията „Ароматерапия – всичко, което трябва да знаете“

 1. Ali B, et al. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. DOI::
  10.1016/j.apjtb.2015.05.007
 2. Aromatherapy. (2018).
  https://www.therapy-directory.org.uk/articles/aromatherapy.html/
 3. Aromatherapy. (n.d.).
  http://www.alliance-aromatherapists.org/aromatherapy
 4. Bauer BA. (2017). What are the benefits of aromatherapy?
  https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/aromatherapy/faq-20058566
 5. Komori T, et al. (1995). Effects of citrus fragrance on immune function and depressive states [Abstract]. DOI:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8646568PubMed CentralВисоко уважавана база данни от Министерство на Здравеопазването и Национален Център по Обществено Здраве и Анализи (НЦОЗА)
 6. Louis M, et al. (2002). Use of aromatherapy with hospice patients to decrease pain, anxiety, and depression and to promote an increased sense of well-being [Abstract]. DOI:
 7. Most commonly used essential oils. (2018).
  https://naha.org/explore-aromatherapy/about-aromatherapy/most-commonly-used-essential-oils>https://naha.org/explore-aromatherapy/about-aromatherapy/most-commonly-used-essential-oils
 8. Safety information. (2018).
  https://naha.org/explore-aromatherapy/about-aromatherapy/most-commonly-used-essential-oils
 9. What is aromatherapy? (2018).
  https://naha.org/explore-aromatherapy/about-aromatherapy/most-commonly-used-essential-oils

3 thoughts on “Ароматерапия – всичко, което трябва да знаете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *