Въведение към етеричните масла

Не са ли повечето етерични масла чисти?

верификация на качеството и чистотата на етеричните масла

За терапевтична употреба в ароматерапията се търсят чисти, неподправени етерични масла, които притежават оптимално съотношение на естествените съставки за терапевтична полза.

Етеричните масла обаче се дестилират или пресоват и използват не само в холистичната ароматерапия, но, както беше споменато по-горе, се дестилират и за употреба в производството на лични ароматизатори, ароматизатори за дома, козметични продукти и в хранително-вкусовата промишленост. В тези отрасли, където купувачите на етерични масла ги използват за масово производство, има много по-малка нужда от „чисти“ етерични масла и много по-голяма нужда от постоянни, стандартизирани етерични масла, които не се променят от партида до партида.

Например етеричното масло от мента се използва предимно за ароматизиране на бонбони (напр. бонбонени пръчици), дъвки и сладоледи. То често се посочва на етикетите на хранителните съставки като масло от мента или просто като масло от мента. Тъй като големите производители на храни/бонбони трябва да произвеждат продукти с постоянен вкус, интензивността, ароматът и цялостният вкус на използваното от тях ментово масло трябва да останат постоянни за всяка закупена партида масло. Поради това производителите на ментово масло обикновено стандартизират етеричните масла, които продават, като определят процентното съдържание на всяка важна съставка във всяко етерично масло. След това те тестват маслото и коригират маслото, като добавят или премахват съставките, докато полученото масло отговаря на идеалния процент.

Този процес на стандартизация обаче не е идеален за ароматерапевтична работа, тъй като полученото масло вече не е неподправена дестилация или екстракция и може да съдържа добавени изолати или да са премахнати важни съставки.

Стандартизираните или ректифицираните масла не винаги са ясно обозначени като такива. Освен това някои етерични масла са подправени, известни също като фалшифицирани, за да се създаде илюзията, че маслото е с по-високо качество, отколкото е, или за да се разшири обхватът на по-скъпите масла с цел да се спечелят повече пари от продажбата на маслото. Например скъпото японско цитрусово етерично масло юзу наподобява комбинация от етерични масла от грейпфрут и мандарина. Някои търговци може да се изкушат да смесят етерични масла от грейпфрут и мандарина и да продават сместа като по-скъпото етерично масло от юзу. Понякога етеричното масло от пачули се разширява с добавянето на по-евтини балсами или кедър. Понякога етеричното масло от лавандула се подправя чрез добавяне на повече линалил ацетат.

Тази тема се състои от няколко отделни свързани статии. Използвайте връзките, показани по-долу, за да преминете през поредицата.

Част 4: Съставни вещества – от какво се състоят етеричните масла?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *