Етерични Масла ползи

Етерично Масло от Портокал – Ползи и Приложения

Етерично Масло от Портокал – Ползи и Приложения

Етеричното масло от портокал се добива по метода студено пресоване от кората, а понякога листата или цветята, на растението сладък портокал (от латински Citrus sinensis). То има различни приложения, като например подобряване на настроението, лечение на кожни проблеми, облекчаване на стомашни проблеми и други.

Маслото от портокал се използва също в кулинарията и производството на домашни почистващи средства. Най-разпространена обаче остава употребата му в ароматерапията, тъй като все още няма достатъчно научни доказателства, които да подкрепят ефективността на маслото при някои здравословни проблеми. Въпреки това има случаи, в които хора, употребяващи маслото свидетелствата за неговите благоприятни свойства.

Ползи от етеричното масло от портокал

В тази статия ще разгледаме по-задълбочено резултатите от изследвания, проведени с етерично масло от портокал. Проучванията, които са проведени стигат до заключението, че маслото от портокал има следните свойства:

Помага за спиране на растежа на някои видове бактерии и гъбички

През 2012 г. е проведено проучване на тема ефекта на етеричното масло от портокал върху бактерии, причиняващи хранително отравяне (като бактерията ешерихи аколи). Резултатите от изследването показват, че приложението на етеричното масло с едва 1% концентрация върху говеждо месо унищожава бактерията ешерихи аколи.

В друго проучване пък се изследва ефекта на етеричното масло от портокал върху стафилококовите бактерии. Доказано е, че когато портокалово масло с ниска концентрация се добави към заразени човешки клетки, то убива бактериите, без да навреди на култивираните клетки.

Проведени са също проучвания за ефективността на етеричното масло от портокал при борбата с различни видове гъбички. В едно проучване е доказано, че това етерично масло може да предотврати появата на гъбички върху храната, които водят до нейното разваляне. Друго проучване пък установява отбелязва ефективността на етеричното масло от портокал при борбата с 8 вида гъбички, които засягат зеленчуците.

Ефективно намаля нивата на стрес и тревожност

В проучване от 2013г. с деца, подложени на стоматологични процедури е установено, че ароматерапията с етерично масло от портокал намалява нивата на стресовия хормон кортизол и понижава пулса на децата.

През 2015г. е проведено изследване с жени по време на раждане, на които е дадено да жени вдишат портокалово етерично масло. При жените, които са вдишали от маслото се отбелязва по-малко безпокойство, отколкото тези от контролната група, които вдишват дестилирана вода.

При едно проучване от 2019г. върху мишки пък се установява, че инхалацията с портокалово етерично масло помага за борба с депресията. Изследователите установяват, че мишките, които са вдишали етерично масло от портокал, не проявяват симптоми на депресия.

Облекчава болката, когато се прилага локално или при ароматерапия

През 2008г. е направено изследване, в което се тества дали локалното приложение на смес от етерично масло от джинджифил и портокал върху коляното може да облекчи болката. Оказва се, че изследваните лица, на които е приложена сместа от етерични масла имат по-голямо краткосрочно облекчаване на болката в сравнение с тези от контролната група. Въпреки това, в дългосрочен план болката не била облекчена.

През 2017г. е проведено проучване с хора, които имат костни фрактури. Целта била да се тества дали вдишването на портокалово етерично масло може да облекчи болката им. Оказва се, че хората, които са вдишали портокалово масло, изпитват по-малко болка в сравнение с тези от контролната група.

Помага за изпълнението на упражнения

През 2016г. е направено проучване с ученици-спортисти, на които е дадено да вдишат етерично масло от портокал. Целта била да се докаже ефекта на маслото върху упражненията, които изпълнявали. Изследователите установили, че учениците, които са вдишали маслото, имат подобрена белодробна функция и изпълняват упражненията за значително по-малко време.

NB! Тъй като броят на изследваните лица в това проучване а прекалено малък, има нужда от допълнителни проучвания в подкрепа на тази теза преди да се приеме за научно доказана.

Понижава нивата на вредния холестерол и теглото

През 2019г. е направено изследване с плъхове, в което се тества дали етеричното масло от портокал може да помогне за борбата с килограмите. На група затлъстели плъхове изследователите давали капсули с портокалово етерично масло. При тези плъхове се наблюдавало както на теглото, така и понижен холестерол. Тъй като този ефект на маслото все още не е тестван върху хора е необходимо да се направят повече изследвания преди маслото да се прилага с тази цел.

Борба с инсектицидите

В изследване от 2012г. е установено, че етеричното масло от портокал има свойства на инсектицид. Маслото е било приложено върху ларвите и какавидите на домашните мухи, и се оказва че ги унищожава.

Има антиоксидантно и противораково действие

През 2012г. е проведено проучване, в което се установява, че етеричното масло от портокал унищожава ракови клетки в дебелото черво. Това се дължи на компонентът лимонен, който се съдържа в маслото. Проучването доказва, че лимоненът инхибира растежа на някои култивирани ракови клетъчни линии.

В друго проучване от 2017г. пък се установява, че етеричното масло от портокал спира растежа на клетъчните линии при рак на белия дроб и простатата. Освен това се наблюдава антиоксидантна активност на маслото и повишена клетъчна смърт в клетъчната линия на рак на белия дроб.

Тъй като и двете проучвания са проведени в епруветка (а не в човешкото тяло) e необходимо да се направят допълнителни изследвания, за да се докажат тези свойства на маслото.

Начини на приложение на етеричното масло от портокал

Дифузиране на маслото

Дифузирането на портокалово масло ароматизира помещенията в дома и подобрява настроените на цялото семейство. Етеричното масло от портокал е подходящо, както за обикновените керамични дифузери, които се затоплят с чаена свещ, така и за електрическите дифузери, които може да закупите от нашия сайт. Независимо кой дифурзер изберете, не забравяйте да разтворите маслото във вода, в пригодения за това съд.

Домашен почистващ препарат

Друг начин да се възползвате от приятният аромат на портокаловото масло е да си приготвите с него домашен почистващ препарат. Ето и рецепта, която може да използвате:

Нужни продукти:

 • Етерично масло от портокал
 • 750мл. вода
 • Стъклена бутилка със спрей

Начин на приготвяне:

Добавете 10-15 капки етерично масло към 750мл. вода, поставена в стъклена бутилка със пулверизатор. Разклатете добре готовия разтвор, за да може да се разтвори етеричното масло. Всеки път преди употреба разклащайте бутилката.

Бележка: По желание може да добавите диспергиращ агент (например, солубол) към разтвора, за да може маслото по-добре да се разтвори във водата.

Домашно масажно масло

Ако искате да облекчите болка или възпаление, както и да се насладите на приятен аромат, може да си направите в домашни условия масажно масло с портокалово етерично масло.

Нужни продукти:

 • Етерично масло от портокал
 • Базово масло (кокосово или масло от жожоба)
 • Стъклено бурканче

Начин на приготвяне:

Добавете 20 капки етерично масло от портокал в 280мл. базово масло по ваш избор. Разбъркайте сместа добре и оставете в стъклено бурканче с капак.

Възможни странични ефекти

Както и другите етерични масла, за които може да намерите статии в нашия блог, така и маслото от портокал е добре да се тества за потенциална алергична реакция. За целта може да приложите 1 капка от етеричното масло от вътрешната част на ръката си и да наблюдавате участъка за 24 часа. Ако нямате зачервяване или сърбеж в зоната на третирания участък, може спокойно да прилагате портокаловото масло локално.

Винаги спазвайте следните предпазни мерки при употреба на етерични масла:

 • Ако решите да използвате маслото от портокал за ароматерапия, първо проветрете добре стаята;
 • Не прилагайте локално маслото в близост до очите си;
 • Съхранявайте маслото на безопасно място, което деца или домашни любимци не биха могли да достигнат;
 • Ако сте бременна или кърмите, задължително се консултирайте с Вашия лекар, преди да използвате етерично масло от портокал;
 • Тъй като цитрусови етерични масла са фототоксични (може да причинят кожна реакция, ако след употребата им върху кожата се изложите на слънце), съветваме ви да не използвате етеричното масло от портокал непосредствено преди да излезете навън.

И не на последно място е много важно да отбележим, че трябва да бъдете много внимателни да НЕ използвате окислено портокалово масло. То може да доведе до сериозна алергична реакция дори, ако по принцип нямате непоносимост към маслото.

Ето и няколко съвета как да се уверите, че етеричното масло от портокал, което закупувате е качествено:

 1. Проверете етикета и се уверете, че латинското наименование на маслото е Citrus sinensis, а не Citrus aurantium (познато още, като масло от горчив портокал);
 2. Уверете се, че купувате 100% натурален продукт – портокалово етерично масло, в което няма други съставки;
 3. Не купувайте етерични масло в светли шишета, тъй като етеричните масла се развалят, когато са подложени на слънчева светлина, а тъмните бутилки ги предпазват от нея;
 4. Ако е възможно, усетете аромата на масло и в случай, че аромата не наподобява този на плода портокал, съветваме да не го купувате;
 5. В случай, че на етикета си или в реклама на продукта се споменава, че лекува специфични здравословни проблеми, бъдете много внимателни! Няма държавен орган в България, който да регулира и одобрява етеричните масло, като лекарствени продукти.

Био Етерично Масло от Портокал (15мл.)

(1 клиентски отзив)
12.50лв. с ДДС

Етеричното масло от портокал има ярък, ободряващ аромат, който има свойството да освежава и почиства въздуха при разпръскване. Ефективно премахва лепилата и остатъците от нечистите повърхности. Подпомага храносмилането и имунитета, при вътрешен прием.*

Органични БИО Сертифицирани Натурални и Етерични Масла ПУРУС
БИО Етерично Масло от Портокал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.