Здравословна Грижа

Етерични Масла При Настинка

Етерични масла при настинка

“Къде изчезнаха настинката и грипа?” е един изключително често срещан израз покрай пандемията от COVID-19.

Въпреки че за някого това може да е мистерия, то отговорът е много прост – настинката също е вирусно заболяване предавано по въздушно-капков път и можете да се предпазите от нея чрез дистанция и лична хигиена.

Простудният момент е само отключващия фактор, който активира вирусните частици попаднали във вашите дихателни пътища.

И въпреки глобалните противоепидемични мерки, настинката продължава да е най-честото инфекциозно заболяване. Повечето хора се срещат с нея поне 2-3 пъти годишно, а децата дори тройно по-често.

Но макар високата й честота, лек за настинка все още няма, а повечето медикаменти за симптоматично лечение могат да имат неприятни странични ефекти.

Тук идват на помощ етеричните масла – естествен и ефективен начин да облекчите симптомите на настинка като тежест в синусите и запушен нос. При това само за минути, а при правилна употреба – и без риск от странични ефекти.

Симптоматично Лечение с Етерични Масла при Настинка

Запушеният и течащ нос са едни от най-неприятните симптоми на настинката.

Посредством инхалации, етеричните масла могат да ви помогнат да се справите с именно тези оплаквания, а основният механизъм на действие е отбъбване на възпалената лигавица.

Има няколко различни варианта за инхалация на етерични масла, като различните методи могат да имат и различна ефективност. Поради това е добра идея да опитате повече от един метод ако не изпитате облекчение от първата процедура.

Един от най-популярните методи е чрез инхалация на водни пари. Парните инхалации сами по себе си са популярен начин за справяне със симптомите на настинка и грип.

Проучванията обаче показват разнородни резултати по отношение на тяхната ефективност, когато ги използваме без добавянето на етерични масла.

Например мета-анализ на 6 проучвания проведен от реномираната и независима изследователска организация COCHRANE достига до заключение, че парните инхалации не са по-ефективни от плацебо (инхалиране на обикновен въздух) (1).

От друга страна, контролирани изследвания показват, че добавянето на извлек от лайка към водата за парни инхалации може да доведе до значително облекчение на симптомите на неусложнена настинка (2).

Освен чрез подобреното отбъбване на носната лигавица, по-високата ефективност на инхалациите с етерични масла може да се дължи и на антисептичните свойства, които притежават повечето от тях.

Лабораторни и пилотни клинични проучванията показват, че маслото от чаено дърво има известни противовирусни свойства (3).

Освен това, учените демонстрират и значителна антибактериална и противогъбична ефективност. Например, чаеното дърво показва активност срещу някои от най-честите патогени като стрептококи, стафилококи, ентерококи и др.

Клинично проучване при индивиди с хроничен синузит демонстрира, че добавянето на етерично масло от евкалипт към стандартното лечение води до значително подобряване ефективността от лечението (4PubMed CentralВисоко уважавана база данни от Министерство на Здравеопазването и Национален Център по Обществено Здраве и Анализи (НЦОЗА)).

Към момента, доказателствата показват, че най-добри резултати може да очаквате при използване на етерична масла от лайка, чаено дърво и евкалипт. Анекдотични данни съобщават и за ползи при използването на екстракти от лавандула, мащерка, гераниум и кардамон.

Как да използвате етерични масла при настинка?

Както вече споменахме, парните инхалации с добавени етерични масла са един от най-популярните и ефективни методи за справяне със симптомите на настинка.

За целта може да използвате обикновен съд с вряща вода, както при стандартните парни инхалации. След като водата е завряла, махнете съда от котлона и добавете към него няколко капки етерични масла.

Независимо от количеството вода, не слагайте повече от 6-7 капки етерични масла. За един литър вода са достатъчни дори и само 3-4 капки. Така например може да използвате микс от различни масла (по една капка от всяко) като най-удачните комбинации ще откриете в края на статията.

Вдишвайте парите за не повече от 2 минути като стоите със затворени очи и на разстояние от поне 25 сантиметра за да избегнете риска от дразнене и изгаряния.

При по-ниска температура на водата (в случай, че изчакате водата да поизстине) например под 50 градуса времето за инхалации може да бъде увеличено до 10 мин. По-ниската температура на водата и съответно по-ниската интензивност на водните пари намалява и шанса от изгаряне.

Директната инхалация от шише или кърпа също е добра опция.

Индиректни и релаксиращи методи за използването на етерични масла срещу настинка са вариантите за инхалация по време на баня или чрез арома дифузер за ароматерапия.

Един не толкова популярен метод за терапия с етерични масла при настинка включва масажиране около гърдите, шията и областта на синусите (челото, носа и скулите).

При този метод е изключително важно да използвате разредени масла и предварително да тествате кожата си за свръхчувствителност.

В случай, че ви понасят, то добавете само 1-2 капки към цялото количество масажен крем или масло което ползвате по принцип. При приложение около синусите е важно да държите очите си плътно затворени поради риск от дразнене.

Рецепти с Етерични Масла при Настинка

Микс от етерични масла за парна и директна инхалация (от кърпа)

Ако решите да приложите класически парни инхалации използвайте обикновен съд с вода. След като водата заври, махнете я от котлона и добавете комбинация от следните етерични масла в един литър вода:

За директна инхалация може да комбинирате в базово масло следните съставки:

Бихте могли да използвате 1 капка от това съчетание върху топла кърпа, след което да си я поставите върху синусите (областта на носа и челото) и да вдишвате дълбоко през нея.

Микс от етерични масла за вана

Смесете следните етерични масла разредени в базово масло. Използвайте 3-4 капки от сместа в гореща вана, отпуснете се и вдишайте дълбоко аромата.

Микс от етерични масла за масаж

Ако решите да инхалирате аромата на маслата докато същевременно ги използвате за масаж, тогава е препоръчително да комбинирате следните масла:

Разредете сместа в 2 чаени лъжички (10 мл) базово масло или гел от алое вера и преди процедурата, сложете малко количество от нея върху ограничен участък от кожа – най-добре вътрешната част на предмишницата.

Ако няма зачервяване, сърбеж или дискомфорт до няколко часа това означава че спокойно може да използвате малко количество от нея за масаж.

Какви са рисковете при употреба на етерични масла за настинка?

В редки случаи, инхалирането на големи количества етерични масла за продължителни периоди от време може да доведе до замайване, гадене и главоболие.

Въпреки че ментата е популярно етерично масло, което често се използва за инхалации при настинка, проучванията показват, че е по-вероятно ментолът в него да задълбочи конгестията на носната лигавица, отколкото да я отбъбне (5).

Причината за популярността на ментола се дължи на субективното усещане за охлаждане, което всъщност заблуждава пациентите че изпитват облекчение на симптомите на настинка.

Никога не поглъщайте етерични масла преди да се консултирате с лекар. При употреба върху кожата, задължително ги разреждайте правилно! Използването на неразредено масло върху кожа може да доведе до свръхчувствителност.

Стандартното препоръчително разреждане е от 15 до 30 капки едно или микс от етерични масла в базово масло.

Никога не използвайте етерични масла върху деца или бременни. Винаги използвайте етерични масла по какъвто и да е повод само след консултация с лекар.

Използвани източници в статията „Етерични масла при настинка“

  1. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD001728.pub6/full
  2. https://www.semanticscholar.org/paper/Dose-dependancy-of-symptomatic-relief-of-complaints-Saller-Beschorner/ca700e7326751c9c6245d4f0d188a096916a1c7f
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31218713/ PubMed CentralВисоко уважавана база данни от Министерство на Здравеопазването и Национален Център по Обществено Здраве и Анализи (НЦОЗА)
  5. https://link.springer.com/article/10.1007/s11882-003-0041-6#/page-1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *