Етерични Масла ползи

Кои етерични масла са безопасни за дифузери около кучета?

кучета

Дифузерите са чудесно средство за разпространяване на ползите от етеричните масла в целия ви дом. Ето как можете да ги използвате по безопасен начин около домашните си любимци.

Всеки вид aрома дифузер за етерични масла е полезно и желано допълнения към всеки дом. Как обаче реагират домашните ни любимци на дифузерите?

Дифузерите набраха популярност през последните години, предлагайки лесно и безпроблемно решение за разпръскване на предпочитаните от вас етерични масла.

Ако ги използвате за сън, енергия или просто за да поддържате дома си в приятно ухание, дифузерите стават все по-популярни като допълнение към домовете.

Голям процент от домакинствата имат куче като член на семейството и има голяма вероятност всички ние да сме започнали да се притесняваме за това как нашите дифузерите влияят на домашните ни любимци.

Съставихме изчерпателен преглед на информацията, която трябва да знаете, преди да вземете решение да дифузирате етерични масла около кучето си. Не забравяйте да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да ги изпробвате сами.

Безопасни ли са дифузьорите за кучетата?

Самите дифузери са сравнително безопасни за кучетата.

Въпреки че има многобройни видове, електрическите обикновено са най-често използваните и не представляват някакви специфични рискове.

Единственото нещо, което типичният електрически дифузер прави, е да превръща резервоар с вода в гладка, спокойна мъгла, която се разпръсква в пространството.

Истинският проблем не е толкова свързан с дифузьора, а повече с това какви жизнено важни масла сте избрали да включите в него.

Какви са причините, поради които собствениците на домашни любимци предпочитат да използват дифузери с етерични масла за своите кучета?

Не е трудно да се убедим, че е вярно, че етеричните масла са фантастични инструменти за хората.

Те могат да помогнат при всякакъв набор от психически и физически заболявания и да осигурят привлекателна и безопасна среда за членовете на домакинството и гостите.

В случая с домашните любимци е необичайно от това, че те също се възползват от същите ароматерапевтични ползи, на които се наслаждаваме и ние.

Определени масла могат да помогнат за релаксацията на вашия домашен любимец, докато други масла могат да му осигурят необходимата енергия и да му помогнат да остане доволен.

При това маслата, които изглеждат като чудесни възможности за вашето куче, трябва да се използват с повишено внимание.

Защо е от решаващо значение да се използват етерични масла, безопасни за домашните любимци, за дифузер?

Естествената чувствителност на носа на учетата е много висока, което им позволява да откриват миризми, които хората може да не са в състояние да открият.

Проучване от 2021 г. установява, че обонятелната система на кучетата е 10 пъти по-мощна от нашата. Те имат цели 300 милиона рецептора в носовете си. [1]

Това означава, че въпреки че има аромати, които ние, хората, смятаме за приятни, но вашето куче вероятно ще ги усеща на още по-високо, по-натрапчиво ниво.

Съществуват и важни масла, които са отровни за кучетата при дишане.

За да предпазите косматите си приятели, трябва да имате предвид тези масла и да се уверите, че са поставени на безопасно място, далеч от места, които се ползват съвместно.

Какви етерични масла могат да се използват чрез дифузве безопасно около кучета?

Някои етерични масла са класифицирани като допустими за дишане от собствениците на кучета, това обаче не означава, че те са напълно защитени, за да се гарантира безопасността.

Както и при хората, кучетата имат различна чувствителност, поради което винаги се препоръчва да се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да използвате което и да е етерично масло у дома.

В тази връзка по-долу сме посочили някои от нашите най-добри предложения.

1. Етерично масло от лавандула

Подобно на хората, лавандуловото масло може да бъде ефективно средство за насърчаване на мира и спокойствието у вашия домашен любимец.

Проведено през 2006 г. проучване на хиперактивни кучета в автомобили разкрива ефективността на тези успокояващи ефекти и потвърждава, че кучетата, изложени на лавандула, показват по-спокойно отношение по време на пътуванията си. [2]

Вдишването на малко количество лавандула, ако кучето ви е неспокойно, може да бъде чудесен метод за успокоение.

2. Етерично масло от розмарин

Дифузията на масла от розмарин около кучето ви може да помогне за повишаване на енергийните му нива и на нивото на концентрация.

Подобен ефект може да се наблюдава и при хората и това със сигурност е полезно допълнение, когато сте в търсене на прост начин за подобряване на настроението.

3. Етерично масло от джинджифил

Етеричното масло от джинджифил е полезно за имунната ни система. Проучване през 2020 г. потвърждава, че това може да важи и за кучетата. [3]

Освен това, прилагането на няколко капки масло от джинджифил в стая, която се проветрява, може да помогне на кучето ви при гадене.

4. Етерично масло от смирна

Маслото от смирна е фантастична алтернатива на няколко опасни празнични храни, като канелата.

Няколко източника споменават и предимствата му при подпомагане на болки в зъбите при кучета или други кожни проблеми, но прилагането на кремове за локално приложение не се препоръчва за кучета и трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар.

5. Етерично масло от тамян

Подобно на лавандулата, успокояващите аромати на маслото от тамян могат да се използват за насърчаване на спокойствието и мира във вашето куче.

Същите канали, които се активират в мозъка на хората вследствие на вдишването на тамян, могат да повлияят и на домашните любимци Така че, разпръскването на капка или две от масло от тамян е чудесен вариант, ако кучето ви страда от депресия или тревожност.

Как да използвате маслата за дифузер, които са безопасни за кучета

Каквато и да е причината, независимо от това дали дадено масло се счита за „безопасно“ от вашия ветеринарен лекар обаче, от съществено значение е да не прекалявате, когато става въпрос за дифузиране на маслото около кучето ви.

Имайте предвид, че носът на кучето е изключително чувствителен и дори прекомерното количество добър аромат може да му повлияе негативно в дългосрочен план.

Предоставили сме контролен списък с начини, които да ви помогнат да запазите домашния си любимец в безопасност около вашите дифузери.

 1. Уверете се, че помещението ви е адекватно проветрено. Уверете се, че сте отворили всички прозорци и врати, преди да включите дифузера.
 2. Уверете се, че кучето ви разполага с път за бягство, който му позволява да може да се измъкне от миризмата, в случай че я намери за непреодолима.
 3. Използвайте по-малко концентрирано количество етерични масла в дифузера си. Ако обикновено използвате три капки, вместо тях използвайте 2-3.
 4. Ако за пръв път използвате аромата на кучето си, не забравяйте да поддържате дифузера си не повече от 10 минути, за да наблюдавате начина, по който то реагира.
 5. Ако кучето ви изобщо е доволно, можете спокойно да продължите аромата до един час за други случаи.
 6. Ако използвате маслото често, уверете се, че сте осигурили на домашния си любимец двуседмичен интервал от маслото всеки път, преди да се върнете към употребата му.

Етерични масла, които са вредни за дифузери около домашни любимци?

Някои етерични масла не трябва да се дифузират около кучета, дори в малки количества.

Ако ги използвате около домашния си любимец, това може да доведе до вредни ефекти, които не си заслужават риска от негативен ефект или стрес на животното.

Избягваните масла включват, но не се ограничават до:

Какви са симптомите на токсичност при вашето куче?

Ако кучето ви е изложено на етерично масло с негативен ефект има някои очевидни признаци, които могат да помогнат за незабавното идентифициране на проблема.

Признаците, с които трябва да се съобразявате, са:

 • Слюноотделяне
 • Дишането е затруднено
 • Затруднено ходене
 • Слабост
 • Повръщане
 • Кожно дразнене

Ако забележите някой от тези симптоми при вашия домашен любимец, незабавно го заведете на ветеринарен лекар или се свържете с местната линия за помощ при отравяния за животни.

Уверете се, че сте изключили дифузера и сте извели домашния си любимец на чист въздух.

За да сте сигурни, че няма да има токсични последици за вашето куче, дръжте всички бутилки с етерични масла на недостъпно място и спазвайте правилните стъпки за безопасна дифузия.

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Мога ли да поставям етерично масло локално върху домашния си любимец?

Някои хора се кълнат в употребата на етерични масла, прилагани върху козината и тялото на домашните им любимци, но е най-добре да подхождате към това с повишено внимание.

Подобно на хората, етеричните масла могат да бъдат изключително ефективни за козината на кучетата Затова винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар, преди да използвате етерични масла по този начин.

Всички дифузери могат да бъдат вредни за кучетата?

Налични са многобройни видове дифузери, но не всички от тях изискват еднакво ниво на грижа.

Особено тръстиковите дифузери обикновено са безопасни за домове с домашни любимци, но за всеки случай се препоръчва да ги държите на недостъпно място.

Етеричните масла могат да бъдат изключително полезни за нашето психическо и физическо здраве, както и за здравето на домашните ни любимци.

Използването на електронен дифузер може да бъде шикозен и ефикасен начин да оцените тези невероятни свойства в дома си, но също толкова важно е да признаем, че кучетата – макар и да са най-добрите членове на семейството ни – не са толкова човечни.

Ако разглеждате най-новия аромат на дифузер, уверете се, че сте се консултирали с ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че е безопасен за вашите космати спътници, и следвайте указанията за правилна употреба на дифузера, за да сте сигурни, че те са доволни всеки път.

Ако имате някакви съмнения относно качеството на маслото, не трябва да го използвате, докато не се уверите, че е безопасно да го включите, без да се излагате на риск.

Препратки
[1] Agata Kokocinska-Kusiak et al. (2021) Canine Olfaction (Кучешко обоняние): Физиология, поведение и възможности за практическо приложение https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8388720/

[2] Deborah L Wells (2006) Aromatherapy for travel-induced excitation in dogs https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16978115/

[3] Valentina Virginia Ebani et al. (2020) Use of Essential Oils in Veterinary Medicine to Combat Bacterial and Fungal Infections (Използване на етерични масла във ветеринарната медицина за борба с бактериални и гъбични инфекции) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7712454/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *