Въведение към етеричните масла

Качество и чистота на етеричните масла: Заключителни въпроси и отговори

верификация на качеството и чистотата на етеричните масла

Сигурни ли са тестовете?

GC/MS и другите тестове не са безотказни, защото повечето търговци на дребно и крайни потребители не разполагат с оборудване или научни познания, за да могат да разчетат/проверят тестовете. При тестовете съществува риск от фалшифициране, а също така те зависят от квалификацията, моралните норми и знанията на лицата, които извършват тестовете. Повечето доставчици и търговци на дребно от средно ниво не могат да си позволят оборудване или обучение, за да извършват собствени тестове. Търговците на дребно често трябва да се доверяват на данните от GC/MS и други изпитвания, предоставени от техните доставчици. Някои търговци на дребно правят разходи за изпитване на маслата, които продават, от трета страна, за да се уверят, че доставчикът им не фалшифицира GC/MS документите и предоставя чисти масла, но това допълнително изпитване е скъпо и ще бъде включено в крайната цена на продаваните от тях масла.

Някои ароматерапевти и производители поръчват маслата, които купуват, да бъдат тествани от трета страна, за да се уверят, че търговците на дребно/доставчиците, от които купуват, наистина доставят неподправени масла.

Защо не всички доставчици извършват собствено вътрешно тестване?

Както бе споменато в раздела „Сигурни ли са тестовете?“, разходите за оборудване за тестване са скъпи, а способността да се използва оборудването и да се разбират показанията изисква специализирано обучение. Някои доставчици/търговци на дребно възлагат на външни изпълнители тестването на всички свои масла. Това външно тестване обаче може да стане доста скъпо, ако търговецът на дребно тества всяка закупена от него партида (т.е. когато закупува отново друга партида от маслото при изчерпване на запасите си). За да намалят разходите за тестване, някои доставчици/търговци на дребно извършват първоначално тестване на външен изпълнител, когато намерят нов доставчик, и след това на случаен принцип през определени периоди, за да се уверят, че качеството/етиката на доставчика/дистилатора не са се променили. Някои търговци на дребно/доставчици разчитат стриктно на изпитванията, извършвани от дестилерията/доставчика/производителя.

Мога ли да разчитам на компании, които заявяват, че техните етерични масла са „терапевтичен клас“ или „клас за ароматерапия“?

Няма държавен регулаторен орган, който да класифицира или сертифицира етеричните масла като „терапевтичен клас“ или „ароматерапевтичен клас“. Не всички компании използват тези термини с цел измама, но потребителите трябва да бъдат предпазливи. За повече информация прочетете статията „Терапевтичен клас“ и „ароматерапевтичен клас“ етерични масла не съществуват.

Как потребителите могат да се уверят в чистотата?

Без да имаме възможност и знания да извършваме пряко или да контролираме сами изпитванията, ние като потребители се намираме в ситуацията „купувачът се пази“ и трябва да имаме голямо доверие на тези, от които купуваме маслата си. В допълнение към въпросите за чистотата, качеството на етеричното масло може да бъде повлияно и от начина, по който търговецът на дребно/доставчикът преопакова и съхранява маслата си, както и от свежестта (колко време е престояло това масло на рафта?) на маслото. Въпреки че за средния потребител съществува известна доза предпазливост, рискът може да бъде значително намален, ако купувате масла от източници, за които знаете, че продават етерични масла от поне няколко години, че са предназначени за ароматерапевтичната индустрия, че имат добра и стабилна репутация в бранша и че знаете или подозирате, че продават директно на ароматерапевти и други професионалисти в областта на ароматерапията. Както бе споменато по-горе, тези доставчици, които продават фалшифицирани масла, с времето ще бъдат „открити“ и репутацията им със сигурност ще бъде разкрита.

Тази тема се състои от няколко отделни свързани статии. Използвайте връзките, показани по-долу, за да се ориентирате в поредицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *