Етерични Масла ползи

Кожен тест с етерични масла

Някои етерични масла могат да предизвикат дразнене, сенсибилизация или реакции при някои хора. Дори етерични масла, които активно се рекламират като изключително безопасни за употреба (напр. масло от лавандула и масло от чаено дърво), са предизвикали случаи на сенсибилизация при някои хора.

Преди да използвате етерично масло за първи път, често се препоръчва да се направи тест с кожен пластир като метод за определяне дали имате съществуваща чувствителност/дразнене към естествените съставки, съдържащи се в дадено етерично масло. Знанието дали имате съществуваща чувствителност или дразнене към дадено масло може да бъде полезно преди локалната употреба на етеричното масло.

Експертът по етерични масла, автор и преподавател Робърт Тисеран обаче не препоръчва първоначалното тестване с кожен пластир, тъй като е трудно да се направи точно и може да е трудно да се интерпретират резултатите.

Как да извършим тест върху кожата с лепенка

  • Прочетете статията „Ръководство за разреждане на етерични масла„, за да научите как правилно да разреждате етерични масла за локална употреба, след което се върнете на тази страница.
  • Никога не използвайте неразредени етерични масла върху кожата.
  • Избягвайте да използвате етерични масла, които са опасни и за които е известно, че са с по-висок риск от предизвикване на сенсибилизация/кожно дразнене.
  • Поставете 1-2 капки от разредено етерично масло, безопасно за кожата, върху вътрешната част на предмишницата или гърба, както е препоръчано от Робърт Тисеранд като най-подходящи региони за тестване.
  • Нанесете превръзка. Не мокрете тази област по време на теста.
  • Ако почувствате появата на каквото и да е дразнене или ако възникне някаква реакция, незабавно отстранете превръзката и внимателно измийте областта с мека вода и сапун.
  • Ако след 48 часа не се появи дразнене, етеричното масло в разредената му форма би трябвало да е безопасно за вас да го използвате разредено върху кожата си.
  • Въпреки това, дори и след провеждане на кожен пластирен тест, няма гаранция, че с течение на времето няма да развиете сенсибилизация, дразнене или алергия към маслото.
  • Дори ако дадено етерично масло не ви дразни, то все пак може да създаде проблеми за някой друг.
  • Също така имайте предвид, че ако сте алергични към дадено растение, е по-вероятно да сте алергични към етеричното масло на това растение.

1 thoughts on “Кожен тест с етерични масла

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *