Профил на етеричните масла

Евкалиптово масло: запознайте се с четирите вида

видове масло от евкалипт, видове евкалиптово масло

Маслото от евкалипт се превърна в популярен избор за лечение на респираторни проблеми. С невероятната му способност да насърчава здравословната дихателна функция, да намалява слузта и да облекчава задръстванията това не е изненадващо! Знаете ли, че има много видове евкалиптово масло и че всички те имат различни предимства поради различните си химични елементи? Това е вярно, различните евкалиптови масла може да не си приличат, ето защо е изключително важно да разберете кое от тях е най-доброто за целта, за която купувате или избирате за вашите смеси. Как можете да разберете кое масло за каква цел да използвате? Ние ще ви представим!

Запознайте се с видовете евкалипт

Евкалиптовите дървета произхождат от Австралия. Сега те се срещат по целия свят поради широкото им отглеждане. Те са високи и цъфтящи дървета, които са част от семейството на миртата (Myrtaceae) и често се наричат гумени дървета. Невероятно е, че евкалиптовите растения могат да имат най-здравата и тежка дървесина, която е позната (заради което се използва терминът „желязна кора“), както и че някои видове се смятат за най-високото цъфтящо растение на планетата и за едни от най-високите дървета по света. Това са невероятни факти!

Съществуват много видове евкалиптови дървета (източниците варират от 600-900 вида), но само около 20 се използват с търговска цел. От тези 20 вида само няколко вида се използват за целите на производството на етерични масла. За да се получи изключително вкусното и изключително полезно евкалиптово масло, което всички познаваме, дестилаторите обикновено дестилират с водна пара клонките и листата от конкретния вид евкалипт, който предпочитат. При този метод може да се получи и зашеметяващ хидрозол от евкалипт след извличането на маслото! Ако сте почитатели на евкалипта, сигурни сме, че ще се влюбите в тези великолепни масла от евкалипт. Ето защо, без повече забавяне, това е нашият списък с най-добрите ни масла от евкалипт, както и лесна „биография“ за всяко от тях:

1. Масло от евкалипт (Eucalyptus globulus) „сурово“ или „автентично“

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ КОМПОНЕНТИ:

Оксид – 1,8-цинеол (50-75%)

Монотерпен – а-пинен (14-18 %)

Интензивното, ароматно, дървесно етерично масло от евкалипт (Eucalyptus globulus), което е известно още като синя дъвка, е продукт, към който обикновено се обръщаме при първите признаци на грип или настинка, за да подпомогнем поддържането на здравословна белодробна функция и да подобрим имунитета. Високото ниво на оксиди, като 1,8-цинеол (52,96%), е чудесен избор за подпомагане на дихателната система. То е муколитично и отхрачващо. Също така може да намали възпалението в бронхиалната тръба, което спомага за намаляване на задуха и кашлицата. Евкалипт глобулус функционира и като ефективен антисептик поради съдържанието си на оксиди и монотерпени. Той е идеален вариант за намаляване на последиците от гъбична, бактериална или вирусна активност.

Освен това е признато, че евкалипт глобулус оказва положително, пречистващо и възвисяващо въздействие върху ума и духа. Той е чудесна съставка в нашите парни смеси, като арома дифузер за етерични масла или дори личен инхалатор. В повечето случаи Eucalyptus globulus е ректифициран и затова е важно да се избере автентичен или дори суров. Ректификацията включва повторно преливане на етеричното масло и премахване на определени елементи. Това се прави, за да се повиши процентното съдържание на 1,8-цинеол. Увеличаването на дела на 1,8-цинеол предполага намаляване на други компоненти. Методът Aromatics се състои в използването на етерични масла в техния оригинал в естественото им състояние (и не са стандартизирани или модифицирани). Автентичният или необработен евкалипт е с камфорозен, медицински дървесен, проникващ и сладък аромат, който е придружен от зелени нотки.

2. Евкалиптово масло (Eucalyptus radiata)

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ КОМПОНЕНТИ:

Оксиди – 1,8-цинеол (65-80 %)

Монотерпен – лимонен (5-7 %)

Монотерпенол – а-терпинеол (7-11 %)

Свежото, камфорово етерично масло от евкалипт е с дори по-силно съдържание на 1,8-цинеол от версията от глобулус (69,96%), което го прави изключително полезно за облекчаване на дихателни проблеми, успокояване на възпаления и борба с нежелани микроби като бактерии, гъбички, както и вируси. Монотерпенолите могат да облекчат мускулните спазми, тъй като са полезни за подобряване на имунитета. Eucalyptus radiata може да действа ободряващо и да спомага за избистряне на съзнанието. Той е успокояващ аромат, когато човек е уморен, и помага за изграждане на чувство за емоционална решителност. Eucalyptus radiata има ясно изразен свеж, приятен, камфорен аромат.

3. Масло от евкалипт Dives (Eucalyptus dives)

ОСНОВНИ ХИМИЧНИ КОМПОНЕНТИ:

кетон – пиперитон ( 35-48%)

Монотерпен – а-феландрен (20-29 %)

Монотерпен – р-цимен (6-7 %)

Монотерпенол – терпинен-4-ол (4-5 %)

Това мощно и леко ментово етерично масло от див евкалипт, което понякога се нарича синя или широколистна мента, се различава от другите етерични масла поради високото съдържание на монотерпени, както и на кетони. Обожаваме свежия аромат на мента! Освен естествения деконгестант и успокояваща помощ за дихателната система, тя е особено полезна за облекчаване на мускулите и възпаленията. Съдържанието на монотерпени и кетони в евкалиптовите диворастящи вещества има и рубефациеви качества, които спомагат за засилване на кръвообращението. Това масло е отлична добавка към смеси, предназначени за облекчаване на артрит, ревматични натоварвания и главоболие. Евкалиптовият дивеч също така помага за премахване и облекчаване на стреса както в емоционален, така и в енергиен план. То е отличен вариант за подобряване на умствената яснота, а също така може да повиши енергията в периоди на силна умора.

4. Евкалиптово масло (Eucalyptus citriodora)

ОСНОВНИ ХИМИЧЕСКИ КОМПОНЕНТИ:

Алдехид – цитронелал (64-89%)

Свежото, лимонено, етерично масло от камфоров евкалипт е изключително успокояващо и облекчаващо нервната система и дихателната система поради съдържанието на алдехиди. Eucalyptus citriodora, наричан още лимонов дъх, произхожда от Австралия и се отглежда в редица други страни, като Южна Африка. Извлича се от листата и клонките на растението, това е сред най-добрите ни масла, които помагат за прочистването на организма и околната ни среда от нежелани бактерии, гъбички или вируси. Eucalyptus citriodora е придобило известност благодарение на естествените си репеленти срещу буболечки. Маслото е хладно и освежаващо. То е чудесно за почистване, освежаване и успокояване на тялото, ума и духа. Харесва ни начинът, по който маслото енергизира и внася радост в живота ни. Заради отличителния си аромат растението евкалипт се използва широко в парфюмерията. Eucalyptus citriodora мирише на пикантен, свеж, лимонов аромат с флорален аромат на цитронела.

Безопасност на евкалиптовото масло

Обичаме миризмата на евкалипт, има някои насоки за безопасност, които бихме искали да ви предадем. Поради силния и мощен характер на евкалиптовото масло се препоръчва те да не се използват в близост до или върху лицето на деца под 10-годишна възраст. Това важи и за парните смеси. Важно е да се полагат грижи за астматиците. Въпреки че изследванията са доказали, че евкалиптът е добро средство за лечение на астма в областта на бронхите, е доказано, че той може да предизвика астматични пристъпи. Маслата от евкалипт могат да бъдат хомеопатични средства, които могат да лекуват астма. Освен това Aromatics International не препоръчва използването на етерични масла без предварителни познания. Алдехидното съединение в евкалипт цитриодора е цитронелал е лек кожен алерген, когато се използва в концентрация над 3%. Подобно на повечето масла, когато се окислят, евкалиптовите масла могат да предизвикат сенсибилизация или дразнене на кожата. Предлагаме да се направи експеримент с пластир, за да се провери за чувствителност на кожата. Важно е да запомните, че евкалиптът е доказано отровен за котките, затова бъдете предпазливи, когато го използвате при вашите космати приятели!

Изследвайте, научете и се запознайте с нови масла

Ако искате да прочетете повече за различните химични компоненти и техните терапевтични ползи, посетете страницата „Семейства на химичните вещества“. Докато сте там, не се колебайте да разгледате и останалата част от нашия раздел за обучение. Ако сте забелязали, че ви е хванала „треската“ на ароматерапията и искате да продължите това пътуване, горещо ви предлагаме да потънете в блог страницата на ПУРУС, създадена на база научна информация. Информацията в блога на ПУРУС ще ви хареса! Надяваме се, че ви е харесало да се запознаете със семейството на евкалипта , и ще бъдете по-уверени при вземането на решение за този(те), който(ито) бихте искали да включите в колекцията си. Кажете ни кое евкалиптово масло предпочитате и споделете мислите си в раздела за коментари по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *